+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Sistosel Tedavisinde Cerrahi Uygulamalar

Paravajinal defekt onarımı

Sistosel en kısa tanımıyla mesanenin vajinal kanala fıtık yapmasıdır. Sistosel oluşumuna mesane ve ön vajinal duvarın kas ve bağ dokusu tabakalarının gevşemesi ve sarkması sebep olur. Mesane tabanının altından vajina girişinin ön ya da üst tarafında çıkıntı ya da şişlik bulunması sistosel için temel belirtilerdir.

Sistoselin diğer belirtileri sık idrara çıkma ve idrar yaparken yanma şeklindedir. Bazı hastalarda sadece baskı ve ağırlık hissi de görülebilir. Fakat sistosel durumunda en önemli faktörler genellikle çocuk doğurma ve menopoz sonrası dokuların gevşemesidir. Sistosel tedavisi için öncelikle konvervatif tedavi yöntemleri tercih edilmelidir ancak bu yöntemler tedavinin hedeflerine ulaşmak için her zaman yeterli olmayabilir. Bu gibi durumda ise sistosel tedavisinde cerrahi uygulamalar en doğru tercih olur. Şimdi, sistosel cerrahi tedavisi ile ilgili detayları görelim. 

[widget-274] 

Paravajinal Onarım (Sistosel Onarımı)

Normal koşullarda mesane ve üretra ön ve üst vajinal duvarlar kanalıyla desteklenir. Ancak ön vajinal duvar desteğinde bir yırtılma görülürse, mesane ve üretra sarkar. Tıp dilinde değerlendirildiğinde sistosel ismi verilen bu sorun kısaca mesane, idrar torbası sarkması olarak bilinir.

Sistosel oluşumunun en sık karşılaşılan sebebinin paravajinal bir defekt ya da vajinanın lateral bağlantılarının yitirilmesi olduğu görülür. Bu mesane sarkması %90’ı paravajinal defekt sebebiyle oluşur. Sistosel onarılması için çoğu uzman anterior kolporrafi yani ön duvar onarımı yapmaktadır. Ancak bu yöntem doğru anatomik bir uygulama değildir. Paravajinal defekti olan hastalar için en ideal cerrahi işlem paravajinal onarımı olarak kabul edilir. Sistosel tedavisinde cerrahi uygulamalar mutlaka uzman bir üroloji doktoru tarafından yapılır. 

Sistosel onarımı amacıyla uygulanan paravajinal defekt onarımı ameliyatında ön vajinal duvar yanlarının eski orijinal bağlandığı yere dikilir. Bu yöntemle vajen duvarının obturator internus kası fasyasına yakınlaştırılması sağlanarak mesane ve üretranın normal anatomik konumuna gelir. Peki, sistosel cerrahi tedavisine ek olarak yapılabilecek önleyici işlemler de var mı?

İdrar Kaçırmayı Önleyici Operasyonlar

Paravajinal onarımı, Burch ameliyatı veya diğer sarkma ameliyatları ile birlikte de yapılabilir fakat genellikle laparaskopik olarak yapılması önerilir. Çünkü Laparaskopik idrar kaçırmayı önleyici operasyonlara gerek duyulan hastaların %90’nı paravajinal defekt onarımına da gereksinim duyar. Bu iki teknik birlikte uygulandığında ön vajen duvarının anatomik olarak düzeltilmesi ve stres idrar kaçırmanın giderilmesini de sağlar.

Paravajinal defekt onarımı ön vajen duvarının en üst kısmı ile mesane boynu arasında gerçekleştirilir. Bu işlem sayesinde vajinanın düzeltilmesi mesane desteğine tekrar kavuşulmasını sağlanır ve sistosel tedavisinde cerrahi uygulamalar sonucunda mesane sarkması düzeltilir. 

[widget-275]

Sistosel tedavisinde cerrahi uygulamalar hakkında sormak istediğiniz sorular için kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05