+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Stres İnkontinans Tedavi Seçenekleri

Davranış Değişikliği İle İdrar Kaçırmaya Kesin Çözüm!

Stres inkontinans, öksürme, hapşırma, ağır kaldırma, gülme veya egzersiz gibi aktiviteler sırasında idrarın istem dışı kaçırılması durumudur. Stres inkontinansın yaşlanmanın doğal bir parçası olduğu yaygın bir yanlıştır. Bu tip bir idrar kaçırma hayatın her anında ortaya çıkabilse de yaşlandıkça olasılık riskinin arttığını bilmek önemlidir.

Stres tipi idrar kaçırma tedavisi mümkündür, ancak tedavi edilmezse kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyecektir. Genellikle stres inkontinans sorunu yaşayan kişiler sosyal ve kişisel ilişkilerini sınırlandırmaktadır. Stres inkontinans ile alakalı yukarıda bahsettiğimiz açıklayıcı bilgilerin ardından stres inkontinans nasıl tedavi edilir, stres inkontinans tedavi seçenekleri nelerdir, sorularının sorulması normaldir. O halde bu sorunuza yanıt verelim…

 [widget-266]

Stres İnkontinans Tanısı – Doktorunuzdan Utanmayın!

Stres inkontinans tanısı için kullanılabilecek birçok test bulunmaktadır. Bu testler stres inkontinans ile idrar kaçırma oranının saptanmasına ve buna neden olan şeyi bulmaya yardımcı olacaktır. Ardından ise doğru tedavi planı ile hastanın yaşam kalitesi yükseltilecektir. Stres inkontinans teşhisi için kullanılan yöntemler şunlardır;

Fiziki muayene: Stres inkontinans teşhisi için ilk adım fiziki muayenedir. Muayene sırasında hastaya tıbbi geçmişi ile alakalı sorular sorulacak, karın ve cinsel bölge incelenecektir.

Sistometri: Özellikle omurilikte nörolojik bir hastalığı olan kişiler için, sistometriye ihtiyaç duyulmaktadır. Sistometri ile mesane ılık bir sıvı ile yavaşça doldurulur ve herhangi bir sızıntı olup olmadığı tespit edilir.

Sistoskopi: Stres inkontinans teşhisi için kullanılan bu testte mesane içine yerleştirilen ince bir tüp ile mesane ve üretra incelenmektedir.

Stres İnkontinans Tedavi Yöntemleri

Stres inkontinans tedavi seçenekleri genellikle aşama aşama ilerlemektedir. Her kişi için farklı olan stres inkontinans tedavi yöntemleri teşhis sonuçlarına göre kullanılmaktadır. Stres inkontinans tedavisi için şunlar yapılabilir;

Pelvik kas eğitimi: Özellikle kadınlarda görülen stres inkontinans tedavisi için sık tercih edilen bu yöntemde Kegel egzersizleri kullanılmakta ve pelvis kasları güçlendirilerek idrar kaçırma ihtimali azaltılmaktadır.

İlaç tedavisi: Stres inkontinans tedavisi için FDA onaylı ilaç olmasa da bazı takviye ilaçlarla idrar kaçırma oranı azaltılabilir.

Cerrahi: Stres inkontinans tedavisi için yukarıdaki stres inkontinans tedavi seçeneklerinin hiçbirinin işe yaramadığı noktada devreye stres inkontinans tedavi seçeneklerinden cerrahi işlem girmektedir. Stres inkontinans ameliyatı olarak da bilinen bu yöntemde çeşitli seçenekler mevcuttur.

Stres inkontinans tedavisi için cerrahi tercih edildiğinde askı yöntemi kullanılabilir. Bu yöntemle üretra ve mesaneye daha fazla destek sağlanabilmektedir. Askı yönteminde üretraya bir destek yapısı oluşturmak için hastanın kendi dokuları kullanılır.

Stres inkontinans tedavisi için bir başka yol da kollejen enjekte etmektir. İdrar yoluna kollajen enjekte edilmesinin amacı hasarların onarılması ve destekleyici yapıların idrar kaçırmayı önlemesidir.

Ultrason: Stres inkontinans teşhisi için kullanılan bu yöntemle hastanın tuvalete çıktıktan sonra mesanesinde ne kadar idrar kaldığı tespit edilmektedir.

[widget-267]

Stres İnkontinansı Önleme – Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Stres inkontinans ile idrar kaçırma durumunu en aza indirmek için hastanın yaşam tarzı değişiklikleri yapması gerekebilir. Hasta eğer obez ise kilo vermeli, atlama gibi egzersizler yapıyorsa bir süreliğine bırakmalı, sigara içmemeli ya da mesane basıncını azaltmak için sıvı alımını kısıtlamalıdır. Stres inkontinans tedavi seçeneklerine üroloji uzmanı karar vermelidir. 

Stres inkontinansı, durumun şiddetine bağlı olarak tedavi etmenin birçok yolu vardır. Ancak stres inkontinans teşhisi, stres inkontinans tedavi seçenekleri ve stres inkontinans tedavisi ile alakalı daha detaylı bilgi için kliniğimize başvurabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05