+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Stres İnkontinans İçin Davranış Tedavisi

İdrar Kaçırma İçin Davranış Tedavisi

Stres inkontinans ya da bir diğer adıyla stres tipi idrar kaçırma, sfinkterdeki hafif bir zayıflık halinde karın içi basıncın arttığı durumlarda (öksürme, gülme) idrarı tutamama sorunudur.

Stres inkontinans davranış tedavisi, kas ve sinirlerin olması gereken güce ve kontrole sahip olmasını sağlayacak bir tedavidir.

Genellikle çok sık ve zor doğum yapan kadınlarda görülen stres inkontinans, yapısal bozukluklar, doğumlar, yaşlılık, östrojen hormonunun azalması ya da eksikliği ile pelvis tabanında meydana gelen deformasyon, obezite, sigara kullanımı ve kabızlık gibi nedenlerle görülmektedir.

İdrar kaçırma sorunu tedavi edilmediğinde hastada psikolojik ve sosyal etkiler görülmektedir.

Stres İnkontinans Davranış Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Stres inkontinans tedavisi yapılırken hastanın yaşam şeklini değiştirecek tedaviler uygulanır. Fazla kiloların verilmesi, sigara tüketiminin azaltılması hedeflenir. Belirli ve düzenli aralıklarla tuvalete giderek mesane egzersizleri yapılması istenir, akşam ve gece sıvı alımı kısıtlanır, idrar söktürücülerden ve kabızlıktan kaçınılır.

Uygulanması son derece kolay ve ağrısızdır.

Manyetik stimulasyon uygulandığında hasta pelvik kaslarının kasıldığını hisseder. Haftada 2-3 kez 20 dakika süreyle uygulanır. Hastanın klinik durumuna gire 15-20 seans yeterli olur. Duruma göre seansların arası açılarak daha uzun süreler de uygulanabilir.

  • Pelvik taban kaslarının eğitimi: Leğen kemiklerinin arasında kalan pelvis bölgede bulunan kasları güçlendirmek için egzersizler yapılması stres inkontinans davranış tedavisi yönteminin en önemli aşamasıdır. İdrar çıkışı sırasında çalışan kasların gün içerisinde 200 kere kasılması ve gevşetilmesi gerekmektedir. 5 yavaş, 5 hızlı hareket ile günde minimum 5 kere yapılmalıdır. Böylece kaslar olması gerektiği gibi kasılacak ve idrar kaçırma önlenecektir.
    Mesane eğitimi: idrar kaçırma davranış tedavisi için mesane eğitimi, zamanlı işeme ve alışkanlık eğitimi de davranışsal tedavi kapsamında uygulanabilir. Hastaya işeme programı yapılarak belirli bir düzen dahilinde idrara çıkması sağlanır. Ani sıkışma kontrol teknikleri hastaya öğretilir.
    İşeme programı: Stres inkontinans tedavisi olarak işeme programı da oluşturulur. Hastamız saat başı işemeye yönlendirilir. İyileşme için mutlaka hazırlanan programa uyması gerekir. İşemeler arası bir saatten kısa ise 30 dakikalık aralarla başlatılabilir. Bir saatlik aralık sağlandığında haftada 15 dakika uzatılır.
    Zamanlı işeme: Stres inkontinans davranış tedavisi uygulamamızda hastamıza zamanlı işeme de öğretilir. Hastaya saatte bir idrar yapması önerilir. Hasta bunda başarılı olur ve idrar kaçırmazsa bu aralıklar 15’er dakika arttırılarak 2-3 saate çıkılabilir. Zamanlı işeme yöntemi her hastamız için ayrı olarak planlanır.

Stres inkontinans tedavisi için ilk olarak cerrahi dışı uygulamalar ilk tercihimizdir. Bu yöntemler idrar tutmayı sağlayan kasların güçlenmesine sebep olarak idrar kaçırmayı tamamen oradan kaldırabilmekte veya azaltabilmektedir.

Bazı İlaçlar ile İdrar İnkontinansı Azaltılabilir

Zor doğum veya çok sayıda doğuma bağlı olarak pelvik taban kasları zayıflayan ve stres inkontinansı olanlar, urge inkontinans vakaları, ameliyat olamayacak hastalar bu yöntemden büyük fayda görebilir.

Erkeklerde prostat operasyonu sonrasında görülen idrar kaçırma şikayetlerinde bu tedaviler etkinliğini göstermiştir.

Uygun hastalarda bazı ilaçlar ile idrar inkontinansı kısmen azaltılabilir. Özellikle ilaç tedavileri stres ve urge inkontinans vakalarında etkilidir. Stres tipi idrar kaçırma tedavisi hakkında bilgi almak için kliniğimize ulaşabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05