- Konu Başlıkları
- Polikistik Böbrek Hastalıklarında Belirtilere Dikkat! - Polikistik Böbrek Hastalığı Neden Olur?
- Polikistik böbrek hastalığı nedenleri nelerdir?
- Polikistik Böbrek Hastalığı Olanlarda Hangi Belirtiler Görülür?
- Polikistik böbrek hastalarında görülen belirtiler
- Polikistik Böbrek Hastalığının Tanısı Nasıl Konur?
- Daha ucuz ve basit tetkik: Ultrason
- Önemli!
Polikistik Böbrek Hastalıklarında Belirtilere Dikkat! - Polikistik Böbrek Hastalığı Neden Olur?
Polikistik böbrek hastalığı, her iki böbrekte yer alan çok sayıda kist olması durumudur. Karaciğer ve pankreas gibi diğer organlarda da kistlere neden olabilen bir hastalıktır. En sık görülen kalıtsal hastalıklardan biri olan polikistik böbrek hastalığı, yıllarca hiçbir belirti göstermeden ilerleyebilir. Polikistik böbrek hastalığı nedenleri araştırılmadan ve fark edilmeden giderek büyüyen kistler, böbrek yetmezliğine kadar istenmeyen sonuçlara neden olabilir.
[widget-187]
Polikistik böbrek hastalığı nedenleri nelerdir?
En sık görülen kalıtsal böbrek hastalığı olan polikistik böbrek hastalığı nedenleri başlıca 2 farklı gende gelişen mutasyona bağlanmaktadır. Kalıtımsal olarak geçiş yapan polikistik böbrek hastalığı her 500-1000 canlı doğumdan birinde görülmektedir. Erkek ve kadınlarda benzer sıklıkta karşılaşılır. Anne veya babadan birinde bu hastalık varsa, çocuğa geçiş riski %50'dir.
Ailesinde polikistik böbrek hastalığına bağlı diyalize girme öyküsü olanlar yüksek risk grubundadır. Hastalarda ayrıca %2,5 gibi bir sıklıkta son dönem böbrek yetmezliği gelişimi olur.
Polikistik Böbrek Hastalığı Olanlarda Hangi Belirtiler Görülür?
Polikistik böbrek hastalığı belirtileri uzun süre kendini göstermeyebilir. Hastaların bazılarında hiçbir şikâyet ve bulgu olmayabilir. Bazı hastalarda ise yaş ilerledikçe belirtiler ortaya çıkabilir. Göğüste ağrı, idrarda kan, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşları ve hipertansiyon en sık görülen bulgulardır.
Polikistik böbrek hastalarında görülen belirtiler
Polikistik böbrek hastalığı belirtileri olarak hastada ağrı görülebilir. Kistlerin çok sayıda olması nedeniyle görülen ağrılar kist içindeki kanama ve kist enfeksiyonlarından da kaynaklanabilir. Polikistik böbrek hastalığı belirtileri ağrı dışında genel olarak şunlardır:
- Kanlı İdrar Yapma: Hastalarda zaman zaman kanlı idrar yapma şikayeti görülebilir. Kistin duvarının çatlaması ya da enfeksiyona bağlı olarak idrarda kan ile karşılaşılabilir.
- Böbrek Taşı Oluşumu: Polikistik böbrek hastalığı belirtileri olarak böbrek taşları da dikkat çekicidir. İdrar yollarını tıkaması durumunda acil olarak tedaviyi gerektirir.
- İdrar Yolu Enfeksiyonu: Alt üriner sistemde görülen enfeksiyonlar, polikistik böbrek hastalığında varlığını hissettirebilir.
Hipertansiyon da polikistik böbrek hastalığı belirtileri arasında yer almaktadır. Çarpıntı şikayeti ile doktora gelen hastalar, böbrek yetersizliği de göz önüne alınarak tedavi edilmelidir.
[widget-188]
Polikistik Böbrek Hastalığının Tanısı Nasıl Konur?
Polikistik böbrek hastalığı belirtileri görüldüğünde mutlaka tanı için üroloji uzmanına görünmek gerekir. Tanı genel olarak görüntüleme yöntemlerinden yararlanılarak konur. Ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi veya magnetik rezonans görüntüleme yöntemleri ile böbrek kistleri incelenebilir.
Daha ucuz ve basit tetkik: Ultrason
Polikistik böbrek hastalığının tanısı için daha ucuz ve basit tetkik olan ultrasonografi de tercih edilir. Gen analizi polikistik böbrek hastalığının kesin tanısını koyabilir ancak her hasta için önerilmez. Gen analizi hastalığın seyri hakkında fikir vermez. Size özen tanı yönteminin kullanılması ve tedavinin gerçekleştirilmesi için en doğru kararı üroloji uzmanı verecektir.
Önemli!
40 yaş üstü erkeklerin 6 ayda bir üroloji muayenesi yaptırması, erken tanı ve doğru tedavi için gereklidir!
[widget-129]