+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

İdrar Tahlili Nasıl Yapılır?

İdrar Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Böbrekler, atık maddeleri, sıvıları ve diğer maddeleri kandan temizler. İdrar, vücuttaki sorunlara dair birçok farklı ipucu içerebilir. İdrarın test edilmesi idrar tahlili olarak bilinir. İdrar tahlilinin en yaygın kullanımı idrardaki farklı hastalıklara işaret eden maddeleri veya hücreleri tespit etmektir.

İdrar tahlili neden istenir?

İdrar tahlili hastalığı teşhis etmek veya sağlık problemlerini taramak için kullanılır. İdrar testlerinin sonuçları diyet, dehidratasyon, ilaçlar, egzersiz ve diğer faktörlerden etkilenebilir. Bu nedenle idrar verirken dikkat edilmesi gerekenler konusunda hastanın bilgi sahibi olması önemlidir. İdrar tahlili nasıl yapılır, idrar testi nedir ve idrar tahlili neden istenir sorularının cevabı için okumaya devam edin.

İdrar tahlili idrarın küçük bir örneğini inceleyen basit bir testtir. Enfeksiyonlar veya böbrek problemleri de dahil olmak üzere tedaviye ihtiyaç duyan problemleri bulmaya yardımcı olabilir. Ayrıca böbrek hastalığı, diyabet veya karaciğer hastalığı gibi ciddi hastalıkların erken aşamalarda bulunmasına yardımcı olabilir.

[widget-282]

 

İdrar Tahlili Nasıl Yapılır?

Çoğu zaman idrar testi çeşitli hastalıkların teşhisi, izlenmesi ve tedavisine yardımcı olmak için bilgi sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Tanı yöntemleri arasında en çok geçerliliği olandır.

İdrar tahlili sonuçları ile hastalıklara erken tanı ve tedavi imkanı!

İdrar tahlili hastadan istenen idrar örneklerinin farklı şekilde değerlendirilmesiyle yapılmaktadır. İdrar tahlili nasıl yapılır sorusunun cevabını ise şu şekilde verebiliriz;

  • Görsel sınav: İdrar tahlili görsel olarak değerlendirilirken rengi ve berraklığı kontrol edilmektedir. İdrar kırmızı veya çay renginde olabilir. Bir enfeksiyon idrarın bulanık görünmesini sağlayabilir. Köpüklü idrar böbrek problemlerinin bir belirtisi olabilir.
  • Mikroskopik sınav: İdrar tahlili nasıl yapılır? Kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri, bakteriler de dahil olmak üzere çıplak gözle görülmeyen normal idrarda bulunmayan şeyleri kontrol etmek için idrar mikroskop altında incelenmektedir. Bu inceleme sırasında idrarda kristaller olup olmadığı da kontrol edilir. Kristal oluşumu böbrek taşlarına işaret etmektedir.

  • Kimyasal test: İdrar tahlili söz konusu olduğunda kimyasal test birçok durumun incelenmesine olanak tanımaktadır. Bu test sırasında aşağıdaki durumlar araştırılır;
  • Asitlik: İdrardaki asit miktarının bir ölçüsüdür. Normalin üstünde bir pH, böbrek taşı, idrar yolu enfeksiyonu, böbrek problemleri veya diğer bozuklukların bir işareti olabilir. İdrar tahlili nasıl yapılır sorunuzun cevabı olarak asit miktarına da bakıldığını söyleyebiliriz.
  • Protein: Protein vücutta önemli bir yapı taşıdır. Herkesin kanında protein vardır, ancak idrarda protein bulunması bir sorunun habercisi olabilir. Sağlıklı böbrekler, atık ürünleri ve ekstra suyu almakta, proteini ise bırakmaktadır. İdrarda protein bulunması böbrek fonksiyonlarıyla alakalı bir sorunun habercisidir.
  • Glikoz: Şeker olarak da bilinen glikoz idrarda normal değerlerin üzerinde olursa şeker hastalığının belirtisi olarak görülür. İdrar tahlili nasıl yapılır diyorsanız şeker oranına bakıldığını bilin. 
  • Bilirubin: Kırmızı kan hücrelerinden çıkan atık ürün olan bilirubin idrarda bulunmaması gereken bir kimyasaldır. İdrardaki varlığı, karaciğer hastalığının bir belirtisi olabilir.

İdrar testi için idrar verirken dikkat edilmesi gereken; testten önce yemek yiyip yememek gerektiğinin belirlenmesidir. Bazı durumlarda hastanın aç kalması gerekebilir. İdrar tahlili için idrar vermeden önce genital bölge temizliğine ve doktor önerilerine de dikkat etmek gerekir. İdrar tahilili sonuçları sonrasında tedavi planı oluşturulur.

[widget-283]

İdrarda Görülen Kırmızı Kan Hücrelerinin Anlamı Nedir?

İdrarda bozulmamış kırmızı kan hücrelerinin olması genellikle idrar yolunun alt kısmında bir kan kaybı olduğunu gösterir. İdrardaki kan, çıplak gözle veya sadece mikroskop altında görülebilir.

İdrarda kan görülmesi durumu hematüri olarak adlandırılır ve böbrek taşları, mesane tümörleri, böbrek taşında enfeksiyon ya da böbrek iltihabı gibi hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir.

İdrarınızdaki anormallikler hastalıkların belirtisi olabilir!

İdrar tahlili birçok hastalıkla alakalı bilgi almak için bir teşhis yöntemi olarak kullanılmaktadır. İdrar tahlili ve idrar tahlili nasıl yapılır konusuyla ilgili daha detaylı bilgiyi ürolog Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimizden alabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05