- Konu Başlıkları
- Açık Cerrahi İle Uygulanan Tedavi Yöntemi - İdrar Reflüsü Cerrahi Tedavi
- İdrar Reflüsü Cerrahi Tedavi Yöntemleri
- Açık Ameliyatlarda Hangi Yöntem, Neden Tercih Edilmez?
Açık Cerrahi İle Uygulanan Tedavi Yöntemi - İdrar Reflüsü Cerrahi Tedavi
İdrar reflüsü için cerrahi tedavinin hangi durumlarda uygulanması gerektiği aslında oldukça tartışmalı bir konusudur. Fakat 1-2 yaşından sonra devam eden V. derecede idrar reflüsü ile 3 yaşını geçmiş çocuklarda 2 yıllık medikal tedaviye rağmen iyileşmeyen IV. derecede idrar reflüsü için cerrahi tedavi uygulanması genellikle kabul gören yaklaşımdır.
Bazı yaklaşımlar ise düşük dereceli dahi olsa büyük çocukların idrar reflüsü hastalığını cerrahi ile düzeltmesini önerir. Bu yaklaşımı savunanlar kız çocuklarında gebelik sırasında oluşabilecek komplikasyonları önleyeceğini ileri sürer. Fakat konservatif yöntemlerle tedavi edilmiş ve reflüsü süren kadınlarda gebelik döneminde herhangi bir böbrek hasarı saptanmamıştır. Genellikle idrar reflüsü olan erkek çocuklara üriner enfeksiyondan korunmaları için sünnet yapılması önerilir.
[widget-208]
İdrar Reflüsü Cerrahi Tedavi Yöntemleri
İdrar reflüsü cerrahi tedavi ile düzeltilmesi endoskopik, laparoskopik veya açık cerrahi olmak üzere üç yöntemle düzeltilmesi eğilimi yaygındır. Hafif derece reflülerde öncelikli tedavi yöntemi olarak endoskopik yöntemler tercih edilebilir. Aslında bu yöntemin bilimsel olarak ispat edilmiş başarıları bulunmaz.
İdrar reflüsünün cerrahi tedavisinde idrar kanalı ile kesenin bağlandığı noktada az bir miktar vücuda sentetik malzeme enjekte edilmesi ile anatomik bozukluk düzeltilebilir. Bu yöntem çok az yan etkisi bulunması ve uygulama kolaylığı sebebiyle cerrahların en sık terci ettiği yöntemdir. Endoskopik yöntemle 1.v e 2. derece idrar reflüsü %75 başarı oranıyla tedavi edilir. Tedavi edilen reflünün derecesi arttıkça başarı oranı %50-60 düzeyine inebilir. Açık cerrahi ile uygulanan tedavi yöntemi ise idrar kanallarının idrar kesesine giriş noktalarının yeniden şekillendirilmesi ile gerçekleşir.
İdrar reflüsü cerrahi tedavisi %92 – 98 oranlarında çok yüksek başarı gösterir. Bu ameliyat sonrasında özellikle çocuklarda çok hızlı iyileşme görülür. Hastalar genellikle 1 hafta kadar kısa bir sürede günlük hayatın rutinine dönebilir.
Açık Ameliyatlarda Hangi Yöntem, Neden Tercih Edilmez?
Açık ameliyatlara en yakın başarı oranları laparoskopik yöntemlerle yapılan ameliyatlarda görülür.
Ancak laparoskopik yöntemler ile uygulanan ameliyatın süresinin uzun olması ve cerrahi zorlukları sebebiyle fazla tercih edilmez. İdrar reflüsü cerrahi uygulamalarına üroloji uzmanı karar verir.
[widget-207]
Ateşli idrar yolu enfeksiyonu geçiren, idrar yapma sorunları olan veya ailesinde reflü hikayesi olan çocukların mutlaka reflü açısından değerlendirilmeleri gerekir. İdrar reflüsü için cerrahi tedavi hakkında sormak istediğiniz sorular için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.
[widget-129]