+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Üretra Kanseri Teşhis Yöntemleri Nelerdir?

Üretra Kanseri Teşhisinde Sistoskopi Mi BT Mi?

Üretra kanseri kadınlarda erkeklere oranla çok daha sık görülen bir kanser türüdür. Diğer yandan tüm dünyada çok sık görülen bir kanser değildir. Üretra kanseri belirtileri ardındna uzmanlar kanserin olup olmadığını anlamak için hastalardan üretra kanseri teşhisi için bir takım testler istemektedir.

Üretra kanseri teşhisi için kullanılan testler ve üretra kanseri teşhis yöntemleri hakkında bildi vermeden önce üretra kanserine dair bilinmesi gerekenler;

Üretra kanseri idrar dokularında, idrarı mesaneden vücuda taşıyan idrarda bulunan malign (kanser) hücrelerin oluşturduğu bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülen nadir bir kanserdir. Risk faktörleri arasında daha önce mesana kanserine yakalanmış olmak, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, idrar yolu enfeksiyonları ve beyaz ırk bulunmaktadır.

Üretra kanserinin teşhisi için yapılan testler arasında kan ve idrar testleri, doku örneği biyopsileri, pelvik ve rektal muayeneler ve sistoskopi yer alır. Üretra kanserinin belirtileri arasında idrarda kan görülmesi, sık idrara çıkma, peniste bir şişlik veya kalınlık, üretra akıntısı ve kasık bölgesinde genişlemiş lenf düğümleri vardır. Üretra kanseri teşhis yöntemleri uygulanarak kanserin evresi belirlenebilir.

[widget-251]

Üretra Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Üretra kanseri nasıl anlaşılır sorusunun cevabı herkes tarafından oldukça fazla merak edilmektedir. Üretra kanseri genel anlamda çok fazla belirti veren bir kanser türü değildir. Hastalar belirtileri fark etmeye başladıklarında genellikle kanser ileri evrelerdedir, ancak hala tedavi edilebilir durumdadur.

Üretra kanseri tanı yöntemleri arasında birçok farklı seçenek bulunmaktadır. Kan ve idrar testleri, sistoskopi ve biyopsi gibi farklı yöntemler kullanılmaktadır.

Üretra kanseri teşhisi tamamlandıktan ve kanserin varlığı kesinleştikten sonra ise evreleme süreci için gerekli olan bilgilerin alınabilmesi amacıyla daha farklı testler uygulanmaktadır. Bu testler üretra kanseri evresini, tümörün büyüklüğünü ve kanserin ne kadar ilerlediğini öğrenmek için çok önemlidir. Üretra kanseri teşhisi için kullanılan testler vücutta kanserin varlığını ispatlamak için tercih edilmektedir ve üretra kanseri teşhis yöntemleri şunları içerir;

  • Laboratuvar testleri: Üretra kanseri teşhisi için kullanılan laboratuvar testleri arasında kan ve idrar testleri bulunmaktadır. Bu testlerin istenmesinin amacı ise kan hücresi sayısını ve organların ne kadar iyi çalıştığını kontrol etmektir. Kan testleri genel sağlığa dair bir fikir verebilir ve idrar tahlili ise kanser hücreleri olup olmadığını görmek için yapılır. Bu tip bir teste idrar sitolojisi denir.
  • Sistoskopi: Üretra kanseri teşhisi için kullanılan bu testte, üretranın ve mesanenin içine bakmak için çok ince, ışıklı bir tüp kullanılır. Bu cihazla tümörün yeri ve büyüklüğü görülür.
  • Biyopsi: Üretra kanseri teşhisi için biyopsi, doktorun kanser şüphesi olması durumunda üretradan küçük bir doku örneği alınmasıdır. Doku parçası, sistoskopi yapmak için kullanılan aynı tüp yoluyla alınabilir. Alınan örnek patolog tarafından mikroskop altında incelenecektir.

Üretra kanseri teşhis yöntemleri kullanılarak hızlı tanı yapılır ve kişiye özel tedavi planı oluşturulur. Hastanın genel sağlık durumuna göre modern yöntemler kullanılır.

Üretra Kanseri Teşhisi Sonrası Yapılacak Testler

Üretra kanseri teşhis yöntemleri sonrası üretra kanseri şüphesinin doğrulanması sonucunda evreleme süreci için farklı testler istenebilir. BT taraması X-ışınları kullanır ve üretra kanseri teşhisi ve kanserin evrelemesi için önemlidir.

BT taramasında x-ışını hastanın vücudu etrafında hareket eder ve birçok açıdan bir dizi resim çeker. Bu farklı resimler daha sonra bir bilgisayar ile birleştirilir. Bu test, tümörün yakın organlara veya lenf düğümlerine yayılıp yayılmadığını göstermeye yardımcı olabilir. Üretra kanseri teşhisi sonrası üretra kanseri tedavisi için yöntemler belirlenmelidir.

[widget-252]

MRI üretra kanseriteşhisi için kullanılan ve BT taraması gibi vücudun iç kısmını çekmek için mıknatıs ve radyo dalgaları kullanan bir testtir.

Ultrason abdominal organlardaki problemleri aramak için ses dalgalarını kullanır. Bunlar karaciğer, dalak, böbrekler, rahim ve yumurtalıkları içerir. Kadınlarda, kanserin uterusa, vajinaya veya diğer yakın organlara yayılıp yayılmadığını görmek için özel bir ultrason (transvajinal ultrason) formu daha yararlı olabilir.

Üretra kanseri teşhisi için kullanılan tüm bu testler kanserle alakalı birçok bilgi almaya da yardımcı olmaktadır. Bu durumda en önemli nokta ise tedavi planlamasının bu bilgilere göre yapılmasıdır. Üroloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimize başvurarak üretra kanseri teşhis yöntemlerini öğrenebilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05