+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Testis Kanseri İçin Cerrahi Tedavi Yöntemleri

Testis Kanseri Ameliyatı ile Patolojik İnceleme

Testis kanseri cerrahisi için hastanın genel sağlık durumu ve kanserin evresi belirleyici olmaktadır. İzlemi kabul etmeyen düşük riskli Evre 1 nonseminomlarda (1 kür), kemoterapiyi kabul etmeyen yüksek riskli evre 1 nonseminomlarda (1 kür) ve düşük volümlü evre 2 nonseminomlarda (3 kür) tümör belirleyicileri normale inmişse karın içindeki lenf bezleri ve metastatik kitleler cerrahi (retroperitoneal lenf nodu diseksiyonu) ile çıkarılır.

Çıkarılan lenf nodlarında metastaz var ise ek olarak kemoterapi verilir. Ayrıca, kemoterapi sonrasında kalan metastatik kitleyi çıkarmak için aynı cerrahi uygulanır. Tüm bu tedavi yaklaşımlarının sonunda nüks ortaya çıkarsa, o andaki evresine göre 3 veya 4 kür kemoterapi uygulanır.

RPLND Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Testis kanseri cerrahisi olarak uygulanan yöntem açılımı Retroperitoneal Lenf Nodu Diseksiyonu olan RPLND’dir. Testis kanseri ameliyatı ile hastanın testisleri ya da testisi alınarak patolojik incelemeye gönderilir. Testis kanserinin evresinin saptanmasından sonra hastanın tedavisinde kemoterapi büyük rol oynar.

Testis kanseri ameliyatı için bu konuda tecrübeli bir ekibin çalışması gerekir. Hayati damarların etrafındaki büyük kitlelerin yer alması hastanın sağlığını etkileyecek bu müdahalenin yapılmasını önemli hale getirmektedir. Hastanın ameliyattan 1 gün önce hastaneye yatırılması gerekmektedir. Tümörün durumuna göre birkaç saat sürecek olan ameliyattan sonra hasta yoğun bakımda tutularak 24 saat sonra odasına alınır. 2 – 3 gün sonra evine dönebilir.

Testis kanseri cerrahi tedavi, erken teşhis durumunda daha hızlı bir şekilde sonuçlandırılmaktadır. Tedavi geciktiğinde ise kanserli hücrelerin başka organlara yayılması da söz konusudur.

Hangi Durumlarda Testislerden Birinin Alınması İşlemi Yapılır?

Testislerde meydana gelen tümör veya kanser, erkeklerde torba içerisinde yer alan yumurtalardan birinde kitle oluşması durumunda meydana gelmektedir. Testis kanseri ameliyatı 4-5 cm’den büyük olması ve büyümeye meyilli olması halinde testislerden birinin ya da her ikisinin alınması gerekmektedir.

Testis kanseri tedavisi ya da testis kanseri ameliyatı sonrası hastalarımızın en çok merak ettiği konuların başında cinsel yaşam gelmektedir. Genellikle genç yaşlarda rastlanan testis kanseri için uygulanan tedavide yumurtanın alınması erkeklerde psikolojik sorunlara neden olabilmektedir. Bu süreçte bilinmesi gereken hastanın cinsel yaşamının etkilenmemesi için penis protezi gibi işlemlerin uygulanabileceğidir. Böylece tedavi hakkında korkular giderilmiş olacaktır.

Her bir tedavi yaklaşımının avantajları ve dezavantajları vardır. Bu nedenle tedavi seçimi kişiye özel olarak, hastanın yaşı, varsa ek hastalıkları, testisteki tümörün patoloji sonucu, tümör belirleyicilerinin düzeyi ve hastalığın evresine göre belirlenmelidir. Uzmanına sorabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05