+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Böbrek Taşı Tedavisinde Perkütan Nefrolitotomi (PNL, PCNL) Yöntemi

Böbrek Taşı Tedavisinde Perkütan Nefrolitotomi (PNL, PCNL) Yöntemi

Kapalı böbrek taşı ameliyatı olan perkütan nefrolitotomi (kısaltma olarak PNL veya PCNL), vücut dışından şok dalgaları ile taş kırma (ESWL) ve fleksible URS ile böbrek taşı kırma ameliyatı (RİRC) yapılamayacak kadar büyük veya sert taşların tedavisinde kullanılır. Böbrek havuzcuğuna sırt bölgesine yapılan 1 cm’lik kesi ile girilerek böbreğe iki ucu açık ince bir tüp yerleştirilir. Sonrasında özel aletler yardımıyla bu tüp içinden böbrek içine girilerek taşlar bulunup kırılır ve dışarıya çıkartılır.

Açık böbrek taşı ameliyatına kıyasla, kapalı böbrek taşı ameliyatı PNL sayesinde daha az ağrı ve hızlı bir iyileşme sağlanır. Geliştirilmiş enstrümanlar sayesinde güvenli bir yöntem olarak tercih edilmektedir. Taşların kırılmasında, lazer, pnömotik litotriptör veya ultrasonik litotriptör kullanılır. Biz PNL ameliyatlarımızda lazeri ve pnömotik litotriptörü tercih etmekteyiz. Böbrek taşı tedavisinde PNL yöntemi güvenle uygulanmaktadır. Böbrek taşı oluşumu belirtileri olan hastaların mutlaka teşhis için kliniğimize gelmesi gerekmektedir.

[widget-150]

PNL Tedavisi Nasıl Yapılır? Böbrek Taşı Tedavisinde PNL Yöntemi

Perkütan Nefrolitotomi öncesi böbrek taşı teşhisi yapılır. Uzmanlık gerektiren PNL ameliyatı için hastamızın sırt bölgesine yapılacak olan kesinin dikkatlice hesaplanması gerekmektedir. Böbrek taşı ameliyatı PNL yöntemi, genel anestezi altında yapılır. Hastanın idrar yolundan böbreğine uzanan ince bir tüp (kateter) yerleştirilir.

Kateter, böbreğe sıvı verilmesine ve klavuz tel uzatılmasına yardımcı olur. Ardından hasta yüz üstü yatırılır ve sırtından 1 cm’lik bir kesi açılarak böbrek içerisine ulaşım sağlanır. Nefroskop dediğimiz aletlerin yardımıyla börek içine yerleştirilen tüpün içinden girilerek böbreğin iç kısmına ulaşılır. Böbrek içerisindeki taşlar çıkarılabilecek boyuta gelinceye kadar kırılarak, dışarıya alınır. İşlem sonrasında böbreğin idrar akışının sağlanabilmesi için hastaya ucu dışarıda olan bir tüp (nefrostomi) yerleştirilir. PNL ameliyatının avantajları kırılmaya dirençli olan böbrek taşlarının çıkarılmasında başarı oranının yüksek olmasıdır. PNL ameliyatı aynı zamanda hastaların gündelik yaşamlarına daha hızlı dönmesine imkan sağlamaktadır.

PNL tedavisi için yapılacak olan kesinin boyutu sadece tüpün gireceği kadardır, yani 1cm civarındadır ve sadece küçük bir iz kalabilir. Aynı zamanda PNL tedavisi sonrası ağrı durumu oldukça azdır.

PNL Ameliyatı Kimler İçin Uygun Değildir?

Başarı oranı yüksek bir böbrek taşı tedavi yöntemi olan perkütan taş ameliyatı PNL, idrar yollarında enfeksiyon olan hastalara uygulanmamaktadır. Öncelikli olarak enfeksiyon sorunun tedavi edilmesi gerekmektedir. Aşırı obez hastalarda böbrek taşı tedavisinde PNL uygulamak güçleşir. Böbrek anomalisi olan hastalarda PNL uygulamak zor olabilir. Bu durumda laparoskopi desteği de yapmak gerekebilir.

[widget-261]

Böbrek taşı ameliyatı PNL yöntemi detayları hakkında bilgi almak ve size uygun bir tedavi olup olmadığını öğrenmek için üroloji doktoru Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimize ulaşabilirsiniz. Perkütan nefrolitotomi ameliyatının nasıl uygulandığı, ameliyet sonrası herhangi bir risk olup olmadığı, böbrek taşı tedavisinde PNL yöntemi etkisini öğrenmek için hekiminize sorularınızı sorabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05