Tekrarlamış Varikosel Varlığında Tedavi Nasıl Olmalıdır?
İdeal bir varikosel ameliyatında eksternal ve internal venler bağlanır. Ancak, bazı hastalarda ameliyat tekniğinde farklılık, anatomik toplardamar yapısında varyasyonlar varikosel tekrarı için risk faktörleridir. Ayrıca, eğer karın içi basıncını artıran faktörler (kronik kabızlık, ağırlık kaldırmak vs) devam ederse normal venlerin de varisleşmesi süreci mümkündür.
Tedavi yöntemleri içinde en çok varikosel nüksü retroperitoneal, laparoskopik/robotik cerrahi yöntemlerinde ve embolizasyon/skleroterapi yönteminde görülür. En az nüks riski mikroskobik varikoselektomi ile elde edilir (%1).
Yapılan çalışmalarda varikosel nüksü görülse bile bu hastaların %58’inde sperm parametrelerinde düzelme ve %43’ünde gebelik elde edilebildiği görülmüştür. Bu nedenle her varikosel nüks varlığında tekrar varikoselektomi ameliyatı yapılmasına gerek yoktur. Genel olarak, ilk yapılan ameliyatı takip eden 6-10 ay içinde nüks açısından ultrasonografi ile değerlendirme yapılmalıdır. Sperm parametrelerinde düzelme yok ise, DNA fragmantasyon indeksi yüksek ise, gebelik elde edilemiyorsa, adolesanlarda testis hacmi toparlanma göstermiyorsa, ağrı ve hipogonadizm devam ediyorsa nüks eden varikosele varikoselektomi uygulamak gerekir.
Varikosel tekrarlamış ise tanı mutlaka doppler ultrasonografi ile tespit edilmelidir. Tekrarlamış varikoselin tedavisinde de en başarılı yöntem yine subinguinal mikrocerrahi varikoselektomi yöntemidir.
[widged-129]