Varikosel Ameliyatı Sonrasında Sizi Neler Bekliyor?
Varikosel, testisten çıkan toplardamarların varisli hal alması durumudur. Varikosel, skrotumdaki (testis torbası) şişliğin ve ağrının yaygın sebebidir. Varikosel erkeklerin yaklaşık %15'ini, kısırlık sorunu yaşayan erkeklerin %40'nı etkiler. Varikosel çoğunlukla sol testiste ortaya çıkmakta, %10 oranında sağ testiste de görülmektedir.
Sadece sağ testiste varikosel görülmesi durumu oldukça nadirdir.
Uzun süre ayakta duranlarda, sürekli kabızlık çekenlerde, karın içi basıncının artmasına neden olan astım veya kronik öksürük şikayeti olanlarda, ağırlık kaldırmayı gerektiren spor yapanlarda varikosel görülme riski artmaktadır.
Varikosel Cerrahisi Sonrası Ortaya Çıkabilecek Durumlar
Varikosel ve doğurganlık arasında birbirini etkileyen bir durum söz konusudur. Varikosel nedeniyle aşırı büyüyen toplardamarların kaliteli sperm üretiminin azalmasına neden olduğu ispatlanmış bir gerçektir. İnfertilite ile mücadele eden çiftlerin %40’ında varikosel rol oynamaktadır.
Varikosel ameliyatı hakkında bilinçli olmanız avantaj sağlayacak!
Varikosel cerrahisinin riskleri ile alakalı birçok soru sorulmaktadır. Varikosel cerrahi ile tedavi edilebilen bir durumdur. Bu ameliyat usulüne uygun olarak mikrocerrahi varikoselektomi yöntemi ile yapılırsa, hasta açısından çok konforlu, rahatça, ağrısız bir şekilde olabileceği bir tedavi yöntemidir. Ancak cerrahi usulüne uygun yapılmazsa bazı önemli problemlerin çıkması da mümkündür. Varikosel cerrahisinin riskleri ise şu şekildedir;
- Hidrosel: Hidrosel skrotum içinde testisin etrafında lenfatik sıvı toplanması durumudur ve varikosel ameliyatı sırasında yanlışlıkla lenf akışının kesintiye uğraması, lenfatik damarların bağlanması nedeniyle oluşur. Hidrosel zamanla genişleyebilir ve nadiren de olsa çok büyük boyutlara gelebilir. Testiste baskı oluşturacağı için testis fonksiyonunu bozabilir. Hidrosel sıvısını boşaltmak için ek cerrahi gerekebilir.
- Testis kaybı: Testisi besleyen atardamarların (testis arterleri), ameliyat sırasında yanlışlıkla kesilmesi testis kan akımını bozabilir, hatta testisin atrofiye gitmesine ve kaybına neden olabilir. Doğuştan gelen arteriyal akımda anatomik varyasyonlar çok nadiren sorun çıkarabilir ancak cerrahi mikroskopik varikoselektomi şeklinde yapılırsa risk minimuma indirilmiş olur.
Varikosel cerrahisini yıllardır mikroskopik varikoselektomi tekniği ile yapmaktayız ve 4000'den fazla varikosel ameliyatımızın hiç birinde hidrosel ve testis atrofisi komplikasyonu olmamıştır. Sonuç olarak, varikosel cerrahisi tecrübe gerektiren bir ameliyattır ve uzman ürologlar tarafından gerçekleştirilmesi riski minimuma düşürecektir.
Anestezi Komplikasyonlarına Dikkat Edin!
Mikrocerrahi varikoselektomi spinal ve genel anestezi ile yapılabilir, ancak doğrudan cilt ve spermatik korda verilen anestetik ilaçlar ile lokal anestezi altında da cerrahi yapılabilir. Ancak her durumda anestezi ile alakalı çeşitli komplikasyonların ortaya çıkması nadir de olsa mümkündür. Yani, anestezi ekibi de ameliyat sonucunu belirlemede çok etkilidir.
Varikosel cerrahisi beraberinde birçok riski getirse de genellikle güvenli bir işlemdir. Başarısını kanıtlamış bir ekip ile varikosel ameliyatınızı yaptırmanız daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır.
Varikosel ameliyatı sonrasında tam iyileşme süreci 1-2 hafta sürebilir. Hastaların ameliyat sonrası 4 hafta boyunca cinsel ilişkiden kaçınması önemlidir.
Varikosel cerrahisinin riskleri ile alakalı daha detaylı bilgi için kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.
[widget-129]