+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Varikosel Tanısı Nasıl Konulur? Varikosel Kimlerde Tedavi Edilmelidir?

Varikosel Teşhisi Nasıl Yapılır?

Varikosel varislere benzemektedir, ancak bacaklar yerine testislerin toplardamarlarında meydana gelirler. Sıklıkla ergenlik yaşlarında belirti vermeye başlar, yaş ilerledikçe artar. Bazen hiç bulgu vermeyebilir, ilerleyen yaşlarda çocuk sahibi olamama nedeniyle yapılan incelemelerde ortaya çıkar. Varikosel tanı süreci öncelikle hastanın varikosel belirtilerini hissetmesi ve doktora gelmesiyle başlar.  Şimdi varikosel teşhisi için gerekli olan belirtilere göz atalım.

[widget-243]

Varikosel zararlarından korunmak için şikayetiniz ve şüpheleriniz varsa mutlaka üroloji uzmanına muayene olunuz!

Varikoseli olan hastaların %10'unda ağrı ilk belirti olabilir.

  • Testis torbasındaki genişlemiş damarlar solucan dolu bir torba gibi görünür ve hissedilir.
  • Testis torbasında, kasıkta, bazen bacağa yayılan yeri tam olarak belirlenemeyen, rahatsız edici ağrı hissi vardır.
  • Ağrı hasta ayaktayken, ıkınırken, zorlanırken kötüleşir, ancak yattığı zaman rahatlama gözlenir.
  • Testislerde görülen ağrısız yumrular oluşur.
  • Testislerden biri diğerinden daha büyük veya daha ağır olabilir.
  • Yorucu egzersizden sonra daha kötü olan ağrı görülür.
  • Sıcak havalarda daha kötü olan ağrılar olur.
  • Düzenli ilişkiye rağmen gebelik olmaması.

Varikosel Teşhisi Üroloji Muayenesi ve Doppler Ultrason İle Konulur

Varikosel tanısı için ilk adım her zaman fiziki muayenedir. Ayakta ve gerekirse yatarak yapılan testis muayenesinde, hasta normal pozisyonda ve ıkınma manevrası yaptırılarak gözle ve elle değerlendirme yapılır. Ikınma manevrası (Valsalva manevrası) sırasında varikosel halini almış damarlarda şişme ve genişleme farkedilir ve ele de gelir. Varikosel varlığı tespit edildikten sonra veya yeteri kadar sağlıklı güvenilir muayene gerçekleştirilememiş ise (örneğin kısmi inmemiş testis, muayene sırasında hastanın rahatsız olması vs) tanıyı destekleme amacıyla skrotal doppler ultrasonografi yapılmalıdır. Varikosel teşhisi nasıl yapılır sorusunun devamında, ultrason ile değerlendirme sonucunda genişlemiş varikosel damarların çapları, damarlar arasındaki bağlantılar, sol ve sağ testisler arasındaki damarsal bağlantılar ve en önemlisi varikosel olan damarlarda "retrograd akım", "reflü" varlığı ve ne kadar süre devam ettiği bilgileri elde edilir. Kalıcı ve sürekli olarak kanın testise geri akımı varikosel açısından önemlidir. Ayrıca, 3-5 günlük cinsel perhiz sonrası bakılacak "meni analizi (sperm analizi, spermiyogram)" ile tanı konulan varikoselin testisler üzerinde ne kadar hasar oluşturduğu belirlenir.

Sonuç olarak, varikosel teşhisinden sonra hastaya ait faktörler, hastanın muayenesi, ultrason bulguları ve sperm analizi sonuçları dikkate alınarak tanı konulmuş varikoselin ne kadar önemli olduğu, takip edilmesinin uygun olup olmadığı, varikosel ameliyatı edilmesi gerekliliği belirlenir. Çünkü, her varikosel ameliyat edilmeli mi derseniz, hayır gerek yok derim. Ancak, bugüne kadar 4000'den fazla mikrocerrahi ile varikosel hastası tedavi etmiş bir üroloji uzmanı olarak, tekrar vurgulamak isterim ki, bir varikoselin takip mi edileceği, mikrocerrahi ile ameliyat edilip sorunun çözülmesi mi gerektiği kararını vermek detaylı bir değerlendirmeyi ve mesleki tecrübeyi gerektirir. Geç kalınan tedavilerde testislerde kalıcı hasarlar görülebilmektedir.

[widget-244]

Varikosel teşhisinde tecrübe ve modern tanı yöntemleri ile hızlı ve güvenilir çözümler!

Varikosel tanısı konurken evrelerin belirlenmesi de varikosel tedavisinde planlama yapılması açısından önemlidir. Varikosel evreleri çeşitli durumları ifade etmektedir.

Evre 1 varikosel:  hastanın istirahati sırasında hiçbir belirti yoktur ve ıkınma ile varikoselli damarlar üroloji uzmanı tarafından elle palpe edilerek tespit edilebilir.

Evre 2 varikosel:  hasta ayaktayken ve ıkınmıyorken, varikosel halini almış damarlar elle palpe ediliebilir, ama gözle görülemez. 

Evre 3 varikosel: herhangi bir elle muayene gerekmeksizin, hasta ıkındığında varikosel halini almış damarlar gözle görülebilir hale gelir.

Ayrıca, ıkınma manevrası ile de ele gelmeyen ancak ultrason ile tanı konulabilen subklinik varikosel tanımlanmıştır. Subklinik varikosel bazı durumlarda klinik olarak tedavi edilmeyi gerektirebilir.

[widget-238]

Varikosel Kimlerde Tedavi Edilmelidir?

Varikosel teşhisi nasıl yapılır öğrendik. Peki ya varikosel tedavisi nasıl olur? Varikosel teşhisi yapıldıktan sonra mikrocerrahi ile varikoselektomi ameliyatı yapılması gerekliliği aşağıdaki faktörler dikkate alınarak karar verilir:

  • hastaya ait faktörler,
  • çocuk sahibi olma istediği,
  • sperm analizi sonucu (semen parametrelerinde bozulma)
  • ağrı varlığı (günlük aktivitelerini etkiliyorsa)
  • testis volümünde azalma
  • hormonal denge (cinsel istek azlığı, sertleşme sorunu gibi cinsel fonksiyon bozuklukları varlığı)

Her hasta kendi özelinde değerlendirilerek tedavi kararı verilmelidir. Varikosel tanısı konduktan sonra uygulanacak olan her varikosel tedavisi yaklaşımı herkese uygun olmayabilir.

Önemli!

Varikosel tedavisi için en başarılı ve en az komplikasyon riski olan subinguinal bölgeden, mikroskop altında yapılan "mikroskopik varikoselektomi" ameliyat yöntemidir.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05