- Konu Başlıkları
- Varikosel Ameliyatı Olursam Düzelir Miyim?
- Varikosel neden tedavi edilmelidir?
- Varikoselektomi Ameliyatı Kararı Verirken Nelere Dikkat Edilmeli?
- Varikoselektomi Doğurganlığı Etkiler Mi?
- Yılların verdiği klinik tecrübemiz ve desteğimiz ile çocuk sahibi olmanız mümkün!
Varikosel Ameliyatı Olursam Düzelir Miyim?
Varikosel, erkeklerde görülen bir sorundur. Testis torbasındaki damarların genişlemesi olarak ortaya çıkan varikosel, çeşitli sorunlara neden olmaktadır. Varikoselektomi ise genişlemiş damarları tedavi etmek için yapılan ameliyatın adıdır. Varikosel ameliyatı fayda verir mi sorusu ile sıklıkla karşılaşıyorum. Bu sorunun cevabı, eğer değerlendirmem sonucunda klinik önemi olan bir varikosel varlığı söz konusu ise, evet kesinlikle mikroskopik varikoselektomi ameliyatı olursanız fayda görürsünüz!
[widget-243]
Varikosel neden tedavi edilmelidir?
Varikosel, skrotum içinde testisten çıkan genişlemiş damarlar topluluğudur. Bazı erkeklerde asemptomatik olabilirken, bazılarında ağrı ve kısırlık, ileri yaşlarda testosteron değerlerinde azalma ve bununla birlikte cinsel isteksizlik ve sertleşme sorunları gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Varikosel sperm sayısının azalmasına neden olduğundan infertilite (kısırlık) oluşumuna da katkıda bulunmaktadır. İnfertilite nedeniyle çocuk sahibi olamayan çiftlerin %40’ında varikosel probleminin rol oynadığı görülmektedir. Usulüne uygun olarak yapılan mikrocerrahi varikselektomi sonrası hastaların sperm analizlerinde %60-80 düzelme olurken, %40-60'ı normal yolla çocuk sahibi olabilir, diğer kalanında ise üremeye yardımcı yöntemler (aşılama, IVF, mikroenjeksiyon) uygulamak gerekir. Mikroskopik varikoselektomi ameliyatının amacı, testisleri varikoselin zararlı etkilerinden korumak, zarar görmemiş sağlam dokuların sağlıklı sperm üretimi yapmalarını sağlamaktır. Yani varikoselektomi ameliyatı zarar görmüş, hücre ölümü gerçekleşmiş dokuyu eski haline getirmez, varikosel etkisiyle üretim kapasitesi düşmüş hala sağlam olan dokuların korunmasını sağlar. Varikosel ameliyatı sonrasında düzelme süreci tamamlandığında elde edilen sperm üretim kapasitesi çoğu zaman normal yoldan çocuk sahibi olmaya yeterli olmaktadır. Yeterli değilse bile, elde edilen sağlıklı spermlerle önceden mikroenjeksiyon yapılacaksa, artık İVF veya aşılama ile, önceden İVF veya mikroenjeksiyon gerekiyorsa artık aşılama ile gebe kalma şansını artırmaktadır. Bu yönüyle daha kompleks tedavi uygulama gereğini ve aileye maddi manevi yükü azaltmaktadır.
Varikoseli olan adolesan erkeklerde testislerde 2 ml veya %10’dan fazla küçülme, semen analizinde bozulma veya her iki testiste palpe edilen varikosel varsa, fertiliteyi korumak amacıyla varikoselektomi yapılmalıdır.
Testiste ve kasık bölgesinde olan ağrıların nedenlerinden biri de varikoseldir. Varikoseli olan hastaların %10’unda görülür. Dikkatli bir inceleme sonucunda ağrının nedeninin varikosel olduğu tespit edilirse, ağrıyı tedavi etmek amacıyla varikoselektomi ameliyatı yapılır ve hasta fayda görebilir
Varikoselektomi Ameliyatı Kararı Verirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Varikoselektomi ameliyatı varikoselin klinik olarak önemli ciddi olduğu durumlarda tercih edilmektedir. Kinik olarak önemli varikosel belirlenirken dikkat edilecek hususlar şunlardır: hasta ergen mi, infertilite sorunu mu var, ağrı varsa sosyal yaşamında kısıtlama yapıyor mu, cinsel fonksiyon bozukluğu var mı? Bu sorulara alınan cevaplar, hastaya ait faktörler ve sperm analiz sonuçları da dikkate alınarak değerlendirilir. Bu nedenle varikoselin derecesi, radyolojik bulgulardaki ven çapı tek başına belirleyici değildir. Tüm veriler hasta özelinde değerlendirilip tedaviye karar verilmelidir. Örneğin, bazı hastalarda varikosel ameliyatına gerek olmadan, antioksidan tedavi ile fertilite amacına yönelik yeterli sonuç alınabilir.
[widget-244]
Varikoselektomi Doğurganlığı Etkiler Mi?
Varikoselektomi ameliyatı ile alakalı en merak edilen konuların başında bu işlemin doğurganlığı etkileyip etkilemediği gelmektedir. Mikroskopik varikoselektomi ameliyatı ile testisten çıkan kanın varis haline gelmemiş toplardamarlardan testisi terketmesi ve varikoselin testis üzerindeki yan etkilerinin ortadan kalkmasını sağlar. Sonuçta daha iyi oksijenlenen ve toksik etkilerden kurtulan testis dokusunda sağlıklı sperm hücreleri üretilmeye başlar. Sperm analizi olarak da bilinen işlem ile sperm sayısı, sperm hareketliliği ve sperm kalitesi gibi birçok faktör incelenebilir. Sonuç olarak gebelik şansı artmış olur.
[widget-238]
Yılların verdiği klinik tecrübemiz ve desteğimiz ile çocuk sahibi olmanız mümkün!
Mikroskopik varikoselektomi ameliyatı sonrası genellikle semen analizi sonuçlarında %60-80 iyileşme görülür. Varikoselektomi sonrası çocuk sahibi olan hastaların sayısı ise %40-60 arasında rapor edilmiştir. Ayrıca, varikoselektomi yapılmış olması sonrasında yapılacak üremeye yardımcı yöntemlerin (aşılama, tüp bebek uygulamaları) başarı şansını arttırmaktadır. Varikoselektomi ameliyatı ya da varikosel ile alakalı detaylı bilgi için kliniğimizi ziyaret edebilir, üroloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Ekici ile görüşebilirsiniz.
[widget-129]