+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Varikosel Nasıl Tedavi Edilir? Varikoselektomi Nasıl Yapılır?

Varikosel tedavi yöntemleri nelerdir? Nüks riski en düşük tedaviler

Varikosel tedavisi söz konusu olduğunda genişlemiş varis halini almış bir damarın devre dışı bırakılması yok edilmesi hedeflenir. Bu amaç doğrultusunda günümüze kadar tanımlanan tedavi yöntemleri olmuştur: 

  • Varikoselektomi: Varikoselektomi ameliyatı testis damarlarının içinde bulunduğu spermatik kord yapısının bulunması, açılarak, varikosel halini almış toplar damarların bağlanıp kesilmesi suretiyle yapılır.
  • Laparoskopik cerrahi ve robotik cerrahi: Bu tip bir varikosel tedavisi kapalı yöntem ile varikoselektomi olarak da bilinir. Karın bölgesinde oluşturulan küçük bir kesiden karın içine girilir ve içeriden testis damarlarına ulaşılır ve varikosel damarlar bağlanır kesilir.
  • Perkütan embolizasyon/skleroterapi: Hastanın boynundan veya kasıktan ince bir tüp yardımı ile testislere giden toplardamarlara skopi eşliğinde ulaşılır ve embolizan/sklerozan maddeler kullanılarak bu damarlar bloke edilir. 

Varikosel tedavi yöntemleri zaman içinde elde edilen tecrübeler doğrultusunda pürifiye hale geldi. Yani, zamanla en etkili ve nüks riskini en fazla azaltan teknik ön plana çıktı.  Laparoskopik veya robotik cerrahi ile bağlanılması gereken damarlara ulaşılamadığı için hem başarısı daha düşük, daha çok tekrar etme riski yüksek hem de pahalı yöntemler olmaktadır. Perkütan embolizasyon/skleroterapi ise yan etkilerinin yüksekliği, radyasyon riski, yüksek başarısızlık ve tekrar etme riskleri nedeniyle bazı ülkeler haricinde terkedilmiş yöntemlerdir.

[widget-243]

En Etkili Varikosel Tedavi Yöntemi!

Günümüzde en çok tercih edilen yöntem, subinguinal (inguinal kanal altında) bölgeden yapılan küçük bir kesiden girilerek spermatik kordun dışarı doğurtulması ve mutlaka mikroskop kullanılarak yapılan mikrocerrahi ile varikosel halini almış toplar damarların izole edilerek bağlanıp kesilmesi yöntemidir. Bu yöntem ile komplikasyon riski de minimuma inmektedir. Hasta aynı gün taburcu olabilmekte, birkaç gün sonra günlük aktivitelerine dönebilmektedir. Ancak hastanın 2 hafta boyunca herhangi bir cinsel aktivite içinde bulunmaması ya da ağır egzersiz yapmaması gerekir.

Varikoselektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Varikoselektomi Nasıl Yapılır, konusunu açıklamadan önce şu önemli bilgiyi mutlaka verelim. Varikosel onarımı için en yaygın yöntem, yüksek başarı oranı ve düşük komplikasyon riski nedeniyle mikrocerrahi varikoselektomidir.  Peki varikoselektomi nasıl yapılır? Mikrocerrahi varikoselektomi söz konusu olduğunda hastaya bölgesel lokal, spinal veya genel anestezi uygulaması yapılabilir. Hazırlık ve örtümü takiben kasık bölgesinde inguinal kanal altından kesi yapılarak testis damarlarına ulaşılır ve varikosel halini almış toplardamarlar, lenfatik damarlar, atar damarlar ve diğer yapılar korunarak izole edilir. Tek tek varikosel damarlar bağlanarak kesilir. Bu aşamadan sonra testisin kan çıkışı artık normal toplar damrlardan olmaya başlamakta ve zamanla testis üzerindeki ısı yüksekliğinin ve toksik maddelerin etkisi ortadan kalkmaktadır. Sağlıklı ortam oluştuktan sonra testistin sağlıklı dokularında sperm üretim faaliyeti ve sperm kalitesi düzelmeye başlamaktadır. Bu süre 3-6 ay almaktadır. Değerlerin ne kadar düzeleceğini belirleyen faktörler, ameliyatın başarısı yanında, varikoselin verdiği hasarın derecesi ve kalan sağlıklı dokuların düzelme derecesidir. Varikoselektomi nasıl yapılır sorusunun yanıtı bu şekilde.

Varikoselektomi sonrası iyileşme sürecinde hastanın reçete edilen ilaçları düzenli kullanması, işlem bölgesini temiz tutması gerekmektedir. Aynı zamanda hastanın en az 2 hafta boyunca cinsel ilişkiden kaçınması, yorucu egzersizler yapmaması, yüzmemesi ve araba kullanmaması ve kabız kalmaması gerekmektedir. Tüm bu talimatlar iyileşme sürecinin hızlı tamamlanmasını sağlar ve hastanın herhangi bir sorun yaşamaması için önemlidir.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre;

Varikosel, erkek kısırlığının en sık karşılaşılan patolojisidir. Varikosel genel olarak erkeklerin % 15’inde görülmektedir.

Varikoselektomi Yan Etkileri Nelerdir?

Yukarıda kısaca belirttiğim teknik ile mikrocerrahi varikoselektomi ameliyatı uygulandığında, ameliyatın bir komplikasyonu görülmez. Meslek hayatımda bugüne kadar yaptığım 4000'den fazla mikrocerrahi varikoselektomi ameliyatımına bağlı bir komplikasyon oluşmadı. Usulune uygun olarak yapılmayan varikosel ameliyatı işlemi bazı yan etkilerin görülmesi mümkündür.

En sık görülen komplikasyon hidrosel (testisin etrafında sıvı birikmesi) gelişimidir. Yanlışlıkla lenfatik damarlar bağlanırsa, lenfatik akım bozulacağı için, testis etrafındaki sıvı lenfatik drenaja giremez testisi çevreleyen zar içinde birikmeye başlar. Hidrosel ile ilgili bilgiye websitemizdeki erkek infertilitesi bölümünden ulaşabilirsiniz.

Yanlışlıkla veya agresif yapılan cerrahide tüm testisin doğurtulması ve testis etrafındaki damarların da bağlanmaya çalışılması testisin arterlerine zarar verme potansiyeline sahip olduğu için, testisin beslenmesinde bozulma ve atrofi gelişmesi (testis kaybı) çok nadiren de olsa görülebilir.

Yine yanlışlıkla spermleri taşıyan meni kanalı (vas deferens) kesilebilir.

Bunlara ek olarak, özellikle spinal anestezi sonrasında bazen hasta işeyemeyebilir ve sonda takılması gerekebilir, bu durum tedavi ile sondanın çekilmesini takiben kolaylıkla düzelir.

Ayrıca, yara iyileşme sürecinde titiz davranılmaması sonucu, kesi yerinde yara iyileşme sorunu ortaya çıkabilir, bu da uygun tedavi ile iyileşebilir. Ameliyat sonrasında beklenmeyen sorunları ihmal etmeyip, varikosel ameliyatı yapan üroloji uzmanı bilgilendirilmelidir. 

[widget-244]

Varikosel tedavisi sonrasında kontrollerinizi aksatmayın!

Varikosel sorununuz varsa, bu konuda şüpheniz varsa veya varikoselektomi ameliyatı olmanız gerekiyorsa, kliniğimizi ziyaret etmeden son kararınız vermeyin! Varikosel tanı ve tedavisindeki yılların verdiği tecrübemizden siz de yararlanın. Sağlığınız riske girmeyecek kadar değerlidir. 

[widget-238]

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05