+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Prostatit Nasıl Tedavi Edilir?

Teşhis Yöntemleri ve Cerrahi Uygulamalar

Prostatit teşhis yöntemleri ve prostatit nasıl tedavi edilir merak edilen konuların başında gelmektedir. Ancak öncesinde prostatit ile alakalı kısa bilgilerle konunun daha anlaşılır olmasını sağlamak isteriz. Prostatit, prostat bezinin iltihaplanmasıdır. Bu iltihaplanma enfeksiyonla birlikte olabilir veya olmayabilir.

Dört tip prostatit bulunmaktadır. Bunlar akut bakteriyel prostatit, kronik bakteriyel prostatit, kronik bakteriyel olmayan prostatit ve asemptomatik prostatittir. Prostatit genellikle ölüme yol açmaz. Ancak akut prostatit nedeniyle sepsis gelişirse ölüm riski oluşabilir. Prostatit belirtileri arasında tipine göre; idrar kaçırma, idrarda kan görülmesi, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, idrar yaparken zorlanma, ıkınma, idrar yaparken yanma ve ağrı, yüksek ateş, ejakülasyon sırasında ağrı, peniste perinede makatta testislerde ağrı, erken boşalma, sertleşme sorunu gibi birçok farklı semptom bulunmaktadır.

[widget-130]

Prostatit Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Prostatit Nasıl Tedavi Edilir?

Prostatit tedavisi için prostatit türüne bağlı olarak çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bu noktada prostatit nasıl tedavi edilir sorusuna üroloji uzmanınız en doğru yanıtı verecektir. İşte en çok kullanılan prostatit tedavisi yöntemleri:

Antibiyotik tedavisi: Prostatit tedavi yöntemi olarak antibiyotik tedavisi ilk olarak uygulanan yöntemdir. Bakterilerin neden olduğu prostatit tiplerinde ilk tedavi uygulamasıdır. Akut prostatit tedavisi için en az 4-6 hafta boyunca kullanılması gereken antibiyotiklerin haricinde ihtiyaç duyulması halinde ağrı kesici ilaçlar, işeme zorluğu varsa alfa bloker ilaçlar da kullanılabilir. İhtiyaç olduğunda geçici süre mesaneye sonda konulabilir. Kronik bakteriyel prostatit, genellikle 8 ile 12 hafta arasında süren daha uzun bir antibiyotik tedavisi ile tedavi edilir.

Yaşam tarzı değişiklikleri: Prostatit tedavisi için bol sıvı tüketimi önemlidir. Aynı zamanda alkol kullanımından kaçınmak gerekmektedir. Yaşam tarzı değişiklikleri söz konusu olduğunda egzersiz yapmak prostatit tedavisi seçeneklerinden biridir. Aynı zamanda pelvik taban egzersizleri yapmak ve bisiklete binmekten kaçınmak da önemlidir. Çok fazla baharatlı yiyecekler tüketmemek, su tüketimini arttırmak ve at binme gibi aktivitelerden uzak durmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri de prostatit tedavisi için kullanılmaktadır.

Ameliyat: Hastanın akut prostatit geçirmesinin altında yatan neden prostat büyümesi ise, prostat büyümesine yönelik tedavi yapmak, gerekirse prostat büyümesi için ameliyat yapmak gerekebilir. Prostatit nasıl tedavi edilir sorusunun bir diğer yanıtı olarak çok nadiren de olsa tek başına prostatit tedavisi için cerrahi işlem tercih edilebilmektedir.

Prostata ozon tedavisi: Prostatitin her tipi için ozon tedavisi farklı şekillerde uygulanmaktadır. Ozon mutlaka gaz formunda mesane/prostat/üretra etkileyecek şekilde idrar yolundan uygulanmalıdır. Akut prostatit tedavisinde ek olarak damardan majör otohemoterapi şeklinde de verilmelidir. Lokal olarak uygulanan ozon, prostatit odaklarının enfeksiyondan temizlenmesini, metabolizmanın normale gelmesini, inflamasyonun ortadan kalkmasını, prostat içi bağışıklık sisteminin artmasını, ağrı hassasiyetinin normale gelmesini sağlar. Böylece, ozon tedavisi ile hem hızlı düzelme sağlanır, hem de hastanın kronik şikayetleri düzelir. 

Prostata şok dalga tedavisi: Özellikle kronik prostatit ve kronik pelvik ağrı sendromunda kullanılan ve prostatta kan akımının artmasını ve bozulan metabolizmanın normale gelmesini hedefleyen bir tedavidir.

 

Prostata ozonlu PRP enjeksiyonu: Özellikle dirençli kronik prostatit ve kronik pelvik ağrı sendromunda tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Prostatit odaklarında doku hasarının düzeltilmesini ve metabolizmanın normale gelmesini sağlar. 

Prostata kök hücre tedavisi: Özellikle dirençli kronik pelvik ağrı sendromunda tercih ettiğimiz ileri tedavi yöntemidir. 

Sıcak oturma banyosu: Kronik prostatit ve kronik pelvik ağrı sendromunda kas spazmını azaltarak etkili olabilmektedir.

Prostat masajı: Birkaç çalışmada, prostat masajının kronik prostatitli bazı hastalarda semptomları azalttığı gözlemlenmiştir. Fakat etkinliği azdır. Prostatit tedavisi söz konusu olduğunda prostat masajı prostat kanallarından sıvıyı boşaltarak basıncı hafifletmeye yardımcı olmaktadır.

Botulinum toksin-A enjeksiyonu: Prostat kas spazmını azaltmak bazı hastalarda şikayetlerin düzelmesini sağlamaktadır.

Analjezik, antiinflamatuvar, immünomodülatör, pelvik taban fizyoterapisi (myofasyal tetik nokta gevşetmesi), kas gevşetici ilaçlar, bitkisel tedaviler, trisiklik antidepresan ilaçlar vb. de prostatit nasıl tedavi edilir sorusunun yanıtıdır.

Prostatit tedavisi yöntemlerini uygulatmadan önce mutlaka konunun uzmanı bir ürolog kontrolü gerekmektedir. Prostatit teşhisi ve prostatit tedavi yöntemleri ile alakalı daha detaylı bilgi için de kliniğimize danışmanız gerekmektedir.

[widget-146]

Erken Tanı İle Prostatit Tedavisi Daha Hızlı!

Prostatit erkeklerin %50’sinde görülen yaygın bir hastalıktır. Aslında, prostatit çoğunlukla genç ve orta yaşlı erkeklerde daha sık görülse de yaşlı erkeklerde de prostat büyümesi sonucu görülme ihtimali vardır. Prostatit tüm prostatla ilişkili hastalıkların en yaygın görülen durumudur.

Özellikle akut prostatit mutlaka erken tanı konulmasını gerektiren acil bir durumdur. Doğru tanı ve tedavi edilmezse dönüşü mümkün olmayan rahatsızlıklara neden olabilir. Prostatit nasıl tedavi edilir, prostatit teşhis yöntemleri nelerdir, prostatit nasıl anlaşılır, detaylı bilgi almak ve muayene olmak için kliniğimize başvurabilirsiniz.

Dikkat Edin!

Prostatit 50 yaşından önce erkeklerde en sık, 50 yaşından sonra ise prostat büyümesi ve prostat kanserinden sonra 3. en sık tanı konulan, oldukça yaygın görülen bir ürolojik hastalıktır.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05