+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Eksozom Nedir? Kök Hücreden Farkı Nedir?

Eksozom Tedavisi Nedir?

İnsan vücudunda pek çok hücre, çeşitli fonksiyonlara sahip küçük, zarla çevrili ekstraselüler vezikülleri hücre dışına verirler. Boyutları 30-150 nm olan veziküllere eksozom denilir.

Eksozomlar, hücre zarına benzer çift katlı bir fosfolipid tabaka ile çevrili, köken aldığı hücrelere ait içeriğe sahiptir. Eksozomlar bir mesajcı kargo gibi düşünülebilir ve iletişime geçtiği diğer hücrelerde değişikliklere neden olurlar. Eksozomlar içlerinde büyüme faktörleri, sinyal molekülleri, hücreye spesifik proteinler, lipidler ve en önemlisi genetik kodları taşıyan mesajcı RNA, microRNAs, genomik DNA gibi nükleik asitler taşırlar. Dış yüzeylerinde ilgili hücrelere bağlanmak için integrinler, adhezyon molekülleri, özel reseptörler bulunur.

Eksozomlar alıcı hücrelerin işlevlerini çeşitli şekillerde etkileme potansiyeline sahiptir, hem lokal hem de uzak mesafelerde hücreden hücreye iletişime aracılık eder ve kökenine göre özellikle belirli hücre tiplerini hedefleyebilirler. Eksozom ve kök hücre farkı hangi noktada görülür dersek;

[widget-143]

Eksozom ve Kök Hücre Farkı

Eksozomlar alıcı hedef hücre ile birleşerek, taşıdığı önemli bilgileri alıcı hücreye aktararak hücrede doku onarımı, rejenerasyon, antiinflamatuvar etki ve hücre metabolizmasının düzenlenmesi etkilerinde bulunur.

Eksozomları elde ederken çok önemli bir husus, onları diğer kaynaklardan, insanlardan gelen eksozomlarla kontamine etmeden hastanın kendisinden elde etmektir. Bu amaçla, uyguladığımız eksozom yöntemi ExoSİD eksozom yöntemidir. Hastadan alınan kan örneğinden elde edilen trombositten zengin plazma (PRP) ve hastanın idrar örneği ile azospermi hastaları için meni örneği alınarak çok özel mikrofiltrelerden çok yüksek basınç altında trombosit kökenli, idrar ve meni kökenli çok yüksek miktarlarda eksozomlar elde edilir. İdrardan elde edilen eksozomların tüm vücudun hücrelerini örneklediği için kandan elde edilen eksozomlardan çok farklı özelliklere sahip oldukları ve meniden elde edilen eksozomların da özellikle azospermi gibi infertilite sorunlarında daha etkili olduğu araştırmalarda gösterilmiştir. Bu nedenle klinik uygulamalarımızda hem kan hem idrardan ve ek olarak meniden aynı anda eksozom elde edilmesi, klinik başarıyı artırmaktadır.

ExoSİD eksozom yönteminde çok özel filtrasyon membranından (perfüzyon çapı 0.22 μm (mikrometre)) çok yüksek piston basıncı altında vücut sıvısından (kan, idrar, meni, hücre kültürü sıvısı, bronkoalveolar lavaj sıvısı vs) eksozomlar elde edilmektedir.

Otolog ile Allojenik Farkı Nedir? Neden Çok Önemlidir?

Otolog yani hastanın kendi vücudundan alınan sıvı örneklerinden eksozomlar hazırlandığı için kesinlikle genetik hastalık geçme riski yoktur. Allojenik yani başka insanlardan embryodan alınıp laboratuvar şartlarında elde edilmiş eksozomlar içerdikleri nükleik asitler nedeniyle genetik kodları taşıdıkları için genetik geçişli hastalıkların taşınmasına aracılık etme potansiyel riskine sahiptir. Yapılan çalışmalarda başka bir insanın kanı, kemik iliği, yağı, vücut sıvıları kullanılarak laboratuvar şartlarında elde edilmiş kök hücre tedavisi ve eksozomlarla tedavi sonucu hastanın genetik yapısında kendine ait olmayan nükleik asit yapıları tespit edilmiştir, buna kimerizm denilir. Bu durum, özellikle kalıtsal hastalıklar ve kanser gelişimine zemin hazırlar. Bu nedenle biz kliniğimizde mutlaka hastanın kendisinden aldığımız idrar, kan, meni gibi sıvılardan OTOLOG eksozom hazırlayıp uygulamaktayız.

Eksozomlar yeni damar oluşumu, doku iyileşmesi ve yenilenmesi (rejenerasyon, proliferasyon), doku yaşlanmasını engelleyici (anti-aging), bağışıklık sistemi düzenleyici ve anti-enflamatuar etkiler sağlayarak dokunun yenilenmesini uyarmada rol almaktadır.

[widget-259]

Ayrıca, nörorejeneratif etki (nöral kök hücrelerin proliferasyon ve diferansiyasyonunu sağlar), kollojen ve elastin üretimi, doku çatısı oluşumunu sağladığı kanıtlanmıştır. Bu özellikleri ile ağrı giderici özelliği de vardır. Eksozomların kök hücreler tarafından alındığı ve doza bağlı bir şekilde kök hücrelerin çoğalmasını ve göçünü indükleyebildiği ve doku onarımdaki rejeneratif ve immünomodülatör yeteneklerini desteklediği gösterilmiştir.


Eksozomların Avantajları ve Etkinliği

Ayrıca, eksozomların felç, kalp yetmezliği, artrit gibi hastalıklarda doku yenilenmesinde hücresel terapiler kadar etkili olduğu yaygın bir şekilde bilinmektedir. Azospermi, sperm analizi bozuklukları, varikosel nedenli sperm bozuklukları, sperm DNA hasarlarında ve Sertleşme sorunu için eksozom tedavisi oldukça etkiliyken diğer avantajları:

  1. Yara iyileşmesine yardımcı olur.
  2. Yaralı dokunun rejenerasyonunu destekler.
  3. Enfeksiyonu azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
  4. Hücre yenilenmesini ve hücre farklılaşmasını teşvik eder.
  5. İnflamasyonu azaltır.
  6. Rejenerasyon etkisini artırır.
  7. Yeni damar oluşumu (anjiyojenik) sağlar.
  8. Kolajen sentezi yapar.
  9. Hücrelerin metabolizmasını geliştirir.

Eksozom nedir? Kök hücreden farkı nedir? Eksozom tedavisi nedir? sorularınıza yanıt verdik. Eksozom tedavisi hakkında detaylı bilgi için ürolog Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimize ulaşabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05