+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

İşeme Bozuklukları İçin Biofeedback Tedavi

Biofeedback Tedavisinde İşeme Kontrolünün Sağlanması

İşeme bozuklukları için biofeedback tedavisi hastanın vücudunun vücudun bilinçli veya bilinçsiz fizyolojik işlevlerinin yerleştirilen kapalı geribildirim döngüsü ile vizüel, işitsel bir uyaran olarak algılamasını sağlar. İşeme bozukluklarının tedavisinde idrar kanalı çevresindeki kaslar üzerinde olumlu etkileri vardır.

Biofeedback tedavisinde hastanın kendi işeme kontrolünün sağlaması için pelvik taban kaslarını etkin kullanabilmesi amaçlanır. Tek başına pelvik taban kaslarını kasmak ve gevşetmek çok zordur. Eğer hastanın pelvik taban kası normalden daha fazla kasılmış ise hastanın bu kaslarını kendi kendine gevşetebilmesi, vücudu üzerinde bu farkındalığı sağlaması oldukça zor bir durumdur. Biofeedback tedavi bu tip durumlarda pelvik tabanının farkındalığı geliştirilir ve kendi kendine gevşeme öğretilir. İşeme bozuklukları tedavisi için çok etkili yöntemlerden biridir.

[widget-262]

Biofeedback Tedavisi Nasıl Uygulanır?

İşeme bozuklukları için biofeedback tedavisi uygulanabilmesi için çocuk 5 yaşını geçmiş olmalı ve çocuk tedaviye istekli olmalı, tedavi boyunca desteklenmelidir.  Ayrıca biofeedback tedavisine başlamadan önce çocuk, doktoru tarafında pelvik taban kaslarını ayırt edebilecek ve bu kaslarının fonksiyonunun farkına varabilecek kadar bilgilendirilmelidir.

İşeme bozuklukları için biofeedback tedavisi uygulanırken makatın ön tarafına iki yana birer adet, bacağın üzerine bir adet olmak üzere 3 adet pediatrik elektrotlar yerleştirilir. Hasta sırtüstü pozisyona getirilir, baş arkası yükseltilmiş ve bacaklar yastıklarla desteklenmiş pozisyonda uzanır. Sonra EMG elektrotlar yardımıyla bilgisayar bağlantısı sağlanır. Başlangıçta hastadan hareket etmeden en gevşek pozisyonda durması istenir. Tedavi bilgisayara bağlı üroflow-EMG yani işeme-akım testi ve kas aktivitesiyle takip edilir ve bu değerler baz alınarak gevşeme aktivitesinin ölçümü yapılır. Ardından üroterapist, öğretilen pelvik taban kasma aktivitesini de ölçer ve ortaya çıkan değerlere göre kalibrasyon yapılır.

Biofeedback tedavisinde bilgisayarda oluşan grafikler ve animasyon karakterler kas aktivasyonuna göre hareket eder. Çocuktan ekrandaki animasyon karakteri kendisi gibi görmesi ve karşısına çıkan tehlikelerden kaçmaya çalışması istenir. İşeme bozukluğu teşhisi sonrası hızlı bir şekilde biofeedback tedavisi uygulanmalıdır.

Biofeedback Tedavisinde Bir Sonraki Adım

Çocuğun bunu yapabilmesi için pelvik taban kasları yeterince kasması veya gevşetmesi gerekir. Oyun kalibrasyonu, çocuk normal kasma ve gevşeme değerlerine ulaşana kadar kolaydan zora doğru değiştirilir.

Böyle bir gelişimi çocuğun tek seferde başarması çok mümkün değildir. Bu sebeple her seanata EMG elektrotlar ile pelvik taban kas aktivitesi ölçülür ve üroflovmetri-EMG ile işeme eğrisi görüntülenir. İşeme bozuklukları nedenleri ve kaynağına bağlı olarak tedavi sonrası destekleyici uygulamalar yapılabilir.

[widget-263]

Bu bilgilerle bir sonraki biofeedback seansının planlaması yapılır. Biofeedback tedavisi genellikle 6-10 seansta başarıyla sonuçlanır. İşeme bozuklukları için biofeedback tedavi hakkında detaylı bilgi almak için ürolog Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05