- Konu Başlıkları
- Pelvik Taban Kas Egzersizlerinin Yararları - İşeme Bozuklukları Pelvik Taban Kas Eğitimi
- İşeme Bozuklukları Pelvik Taban Kas Eğitimi Uygulanışı
- Pelvik Kas Egzersizleri Uygulanırken Dikkat Edilmesi İstenen Noktalar
Pelvik Taban Kas Egzersizlerinin Yararları - İşeme Bozuklukları Pelvik Taban Kas Eğitimi
İşeme bozukları pek çok insanın yaşam kalitesini düşürür, kişilerin sosyal ve fiziksel aktiviteleri üzerinde olumsuz etkileri bulunur. Pelvik taban kaslarının zayıflığı da işeme bozukluğuna yol açabilir. Pelvik taban kaslarının zayıflığı özellikle kadınlarda mesane kontrol sorunları, idrar kaçırma, rahim sarkması, kronik pelvik ağrı, ağrılı cinsel ilişki gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
Pelvik taban kas eğitimi sayesinde egzersizler bu kaslar güçlendirilir ve tedavi edilir. Bu eğitime ek olarak işeme bozuklukları tedavisi sürecinde mesane günlükleri, manuel terapi teknikleri, nefes, gevşeme ve stabilizasyon egzersizleri de verilebilir.Pelvik taban kas egzersizlerinin kişinin sağlığına birçok yararı vardır. Bu egzersizler pelvik kasların zayıflığı nedeniyle olan idrar kaçırmayı engeller, mesane ve bağırsak kontrolünün artmasını sağlar. İşeme bozuklukları pelvik taban kas eğitimi ile nasıl düzeliyor, birlikte inceleyelim...
[widget-262]
İşeme Bozuklukları Pelvik Taban Kas Eğitimi Uygulanışı
Pelvik taban kas egzersizleri etkili olması için öncelikle doğru kaslara kasma becerisi kazandırılır. İşeme bozukluğunu tedavi etmek için idrar yaparken pelvik taban kasları kasılır ve orta akım idrar akışı durdurulur ancak sadece öğrenme aşamasında uygulanır, sürekli uygulanması tavsiye edilmez.
Daha sonrasında örneğin vagina da bir tampon olduğu ve bu tamponun düşmemesi için pelvik kasların sıkılması istenir. Pelvik taban kas egzersizleri haftada en az 3-4 kez, 15-20 hafta boyunca düzenli uygulanır. Belli bir kas tonüsüne ulaşınca ömür boyu egzersizlere devam edilmesi tavsiye edilir. Pelvik egzersizleri sırasında pelvik kaslarının kasılması üç aşamalı olarak -her kas için- 6 ila 8 sn. arası süren, 8 veya 12 yavaş ve hızlı istemli pelvik taban kas kasılmasından oluşur. Pelvik taban kas eğitimi programı için uygun ve yeterli çaba ve yeterli tekrar gösterildiğinde egzersizlerden iki hafta sonra başarılı sonuçlar alınmaya başlanır.
Pelvik kas egzersizleri uygulanırken doğru kasların belirlenmesinden sonra öğrenme aşamasına geçilir. İşeme bozuklukları pelvik taban kas eğitimi sayesinde ortadan kaldırılabilir. İşeme bozukluğu için ayrıca; botoks tedavisi ve alarm sistemi gibi yöntemler de denenebilir.
Pelvik Kas Egzersizleri Uygulanırken Dikkat Edilmesi İstenen Noktalar
İşeme bozuklukları pelvik taban kas eğitiminde egzersizler yapılırken kas ağrısı ve yorgunluk yaşanmaması için bazı önemli noktalara dikkat edilmesi istenir. Pelvik egzersizleri uygulanırken dikkat edilmesi istenen noktalar vardır.
Dikkat edilmesi istenen noktalardan bazıları: İşeme bozuklukları pelvik taban kas eğitiminde egzersizlerden önce tuvalete gidilmeli ve mesane boşaltılmalıdır. Belirlenen programa göre egzersizlere düzenli olarak yapılmalıdır. Pelvik egzersizleri sırasında karın ve uyluk kasları kasılmamalı, gevşek tutulmalıdır. pelvik taban kas eğitimi uygulanışı sırasında karın aşağı doğru zorlanmamalı, kaslar yukarı çekilmelidir.
[widget-263]
Pelvik taban kasları kasılırken yavaşça nefes alınmalıdır. Otururken, sırtüstü ya da yüzüstü yatarken, diz çökmüş, ayakta vb. gibi farklı pozisyonlarda egzersiz yapılır. İşeme bozuklukları pelvik taban kas eğitimi hakkında sormak istediğiniz sorular varsa veya pelvik kas eğitimine başlamak istiyorsanız üroloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.
[widget-129]