+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Nörolojik İnkontinans İçin Botoks Uygulaması

Nörolojik İnkontinans Tedavisinde Botoks

Nörolojik inkontinans için botoks uygulaması interstisyel sistit ve mesane ağrı sendromu ile kronik pelvik ağrıda son zamanlarda popülerlik kazanmış bir uygulamadır. Özellikle ilaç tedavisinin etkili olmadığı hastalarda bir basamak sonra sık olarak uygulanır.

Botoks 19. yüzyılda toplu zehirlenmelerle farkında varılmış tıp dilinde clostridium botulinum olarak bilinen mikrobiyal bir ajandır. Aslında bilinene en güçlü toksindir fakat bu toksin botoks uygulaması için milyonlarca kez sulandırılıp insanlara zararsız hale getirildikten sonra kullanır. Botoks uygulaması genellikle estetik açıdan kullanımı ile bilinse de tedavi amaçlı kullanımı da oldukça yaygındır. Günümüzde bu uygulamadan kas gevşemesi, ağrı giderilmesi, felçler, fizik tedavi hastalıkları, aşırı aktif mesane, işeme bozuklukları, göz hastalıkları vb. gibi daha birçok alanda önemli faydalar sağlanır.

Nörolojik İnkontinans İçin Botoks Uygulaması Nasıl Yapılır?

Botoks uygulaması üroloji alanında en çok nörolojik inkontinans gibi aşırı aktif mesane hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Daha öncede belirttiğimiz gibi özellikle ilaç tedavisinden istenilen sonucu alınmadığı çocuk ve yetişkin hastalar için uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Bu tedavi yöntemi bilinen bir alerji veya daha önce geçirilmiş ağır bir kas hastalığı bulunmayan tüm hastalar için uygulanabilir. Sadece gebelik döneminde uygulanılması genellikle önerilmez. Botok uygulaması genel veya lokal anestezi ile 5 – 10 dk. Gibi kısa bir sürede uygulanan bir işlemdir. Uygulama sistoskop denilen endoskopik bir araçla mesaneye ulaşarak gerçekleştirilir. Mesaneye ulaşıldıktan sonra sulandırılmış ve seyreltilmiş botoks bir iğne aracılığıyla mesenede 20-30 noktaya enjekte edilir.

Botoks uygulamasının ardından kanama gibi bir durum görülmezse sonda takılmasına gerek olmaz.Bu sebeple uygulamanın ciddi bir riski bulunmaz. Uygulamadan sonra 3 gün süreyle antibiyotik kullanılması önerilir ve uygulamanın etkisi 15 gün sonra en üst seviyede görülmeye başlanır.

Nörolojik İnkontinans İçin Botoks Uygulamasının Etkisi Nedir?

Nörolojik inkontinans tedavisinde botoks’un etkisi kas-sinir kavşağında fazla ve yanlış zamanda olan kasılmaları durdurmasıdır. Bu uygulama mesanedeki aşırı aktiviteyi baskılar fakat işeme sırasında normal olan kasılmaya zarar vermez.

Uygulamadan önce ağrı yaşayan hastaların sinirsel duyusal iletilerini etkileyerek ağrının azalması hatta yok olmasını sağlar. Sinir kökü filizlenmeler tüm insanlarda olduğu için botoks etkisini zamanla yitirdiği gözlemlenmiştir.

Bu süre aşırı aktif mesane için genellikle 6-9 ay ortalamasındadır fakat hastadan hastaya göre de süre değişebilir. Botoks uygulaması yaptıran hastaların çoğu sorunun tam olarak çözülmesi sonucu hayat kalitelerinin artması sebebiyle genellikle yılda 1 kez bu işlem tekrarlanır.  Botoks uygulaması tekrarlandığı için uygulamanın etkisinde bir değişim olmaz. Nörolojik inkontinans için botoks uygulaması hakkında sormak istediğiniz sorular için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05