- Konu Başlıkları
- Sıklığı Gün Geçtikçe Artan Yaygın Bir Halk Sağlığı Problemi!
- Ereksiyon Nasıl Oluşur? Ereksiyon Sorunu Nasıl Anlaşılır?
- Sertleşme Bozukluğunun Kalıcı Tedavisi Var mı?
- Kök Hücre Tedavisinin Geleceği
Sıklığı Gün Geçtikçe Artan Yaygın Bir Halk Sağlığı Problemi!
İktidarsızlık, impotans, sertleşmeme sorunu, sertleşme sorunu, sertleşme problemi, sertleşme bozukluğu, erektil bozukluk, erektil disfonksiyon, ereksiyon kusuru, ereksiyon problemi, ereksiyon sorunu, ereksiyon bozukluğu... değişik ifadelerle aslında anlatılmak istenen penisin uyarılara karşı normal göstermesi gereken fizyolojik tepkiyi vermemesi, zayıf vermesi veya çok kısa süreli cevap vermesi halidir. Derecesi ne olursa olsun bu sorun, erkekleri ve partnerlerini etkileyen, hayat kalitesini bozan oldukça yaygın, dünya çapında 150 milyon insanı etkileyen bir halk sağlığı sorunudur. Yaşları 40-70 arası olan erkeklerin yaklaşık %50’sinde değişen derecelerde sertleşme bozukluğu görülmektedir. Gün geçtikçe de sıklığı artmaktadır. Çünkü, sağlıksız beslenme, sedanter egzersizin az olduğu bir yaşam tarzı, sigara, alkol, katkılı gıdalar, obezite, yüksek kan yağları, metabolik sendrom, insülin direnci ve diyabet, damar sertliği ve sağlıksız yaşlanma en önemli risk faktörleri olmaktadır. Prostat kanseri için yapılan radikal prostatektomi ameliyatları, rektum kanseri ameliyatları, pelvik bölgeye verilen radyoterapi en sık yan etki olarak erektil disfonksiyona neden olan durumlardır. Ereksiyon nasıl oluşur ve iktidarsızlık nasıl anlaşılır, bakalım. Sertleşme bozukluğu tedavi yöntemlerinden bahsedelim.
[widget-140]
Ereksiyon Nasıl Oluşur? Ereksiyon Sorunu Nasıl Anlaşılır?
Ereksiyon sorununun kalıcı tedavisini anlamak için ereksiyonunun nasıl oluştuğunu detaylıca anlamak gerekmektedir. Sertleşen penis dokusuna korpus kavernozum diyoruz. Korpus kavernozum yapısı bir süngeri andıran, küçük küçük odacıklardan (sinüzoidler) oluşmaktadır. Bu küçük odacıkların iç yüzeyi tek tabaka endotel hücreleri ile kaplıdır. Bilindiği gibi damarların içi de endotel hücre tabakası ile kaplıdır. Penise temiz kanı getiren atardamarlar (arterler) direk bu odacıklara açılır. Bu odacıkların duvarları ise penise özel korpus kavernozum düz kas tabakalarından oluşur. Odacıkların diğer ucundan ise toplardamarlar (venler) kanı toplayarak korpus kavernozumdan çıkmasını sağlar.
Penise gelen cinsel uyarılar korpus kavernozum sinir uçlarından (nöronlar) nitrik oksit (NO) salınımı yaparak düz kaslarda cGMP moleküllerinin oluşumunu ve kas gevşemesini ve odacıkların içine kan dolarak şişmesini sağlar. Sonuçta, şişen odacıklar toplardamarları baskı altına alarak kan çıkışına engel olur, yani venöz dönüş bloke olur. Odacıklar içinde kan basıncı artarak ereksiyon gerçekleşir. Ereksiyonun devamı için odacıkların iç yüzeyindeki endotel hücrelerinden NO salınır. Cinsel uyarı tamamlanınca NO ile oluşan cGMP molekülleri fosfodiesteraz enzimi ile ortamdan uzaklaştırılır ve korpus kavernozumlardan kan çıkışı başlar ve penis yumuşar. Ereksiyon oluşturmak için kullanılan ilaçlar fosfodiesteraz tip 5 inhibitörü (FDE5i) özelliğinde olup, fosfodiesteraz enzimini bloke ederler ve oluşmuş ereksiyonun devamını sağlamak için cGMP moleküllerinin ortamda kalmasını sağlayarak etki gösterirler. Özet olarak, ereksiyonun oluşması için, psikolojinin ve hormonların etkisini normal kabul ettiğimizde, penisin arter, ven ve sinüzoidlerin içini kaplayan endotel hücreleri, korpus kavernozum düz kasları ve sinirlerinin kusursuz çalışıyor olması gerekir.
Değişik hastalıklarda bu düzen bozulur ve sertleşme sorunu ortaya çıkar. Sertleşme sorunu nasıl anlaşılır, sertleşme sorunu için hangi doktora gitmeliyim sorularına cevap aranılırken, geçici olarak, kısa süre devam eden, alışılmış sertlikte zaman zaman olan zayıflık sorun olarak görülmemelidir. Eğer iktidarsızlık süreklilik arz ediyor ve giderek artan derecede kayıp olarak kendini gösteriyor ise, mutlaka bu konuda uzman, farklı tedavileri uygulayabilen bir üroloji uzmanına muayene olmanız gerekir. İktidarsızlık tedavisi hakkında bilgi almak önemlidir.
Sertleşme Bozukluğunun Kalıcı Tedavisi Var mı?
Erektil disfonksiyonu yani iktidarsızlık sorunu olan hastaların büyük bir çoğunluğunda fosfodiesteraz tip 5 enzim inhibitörü ilaçlarla (sildenafil, vardenafil, tadalafil) ereksiyon elde edilmektedir. Fakat, bu ilaçlar bazı hastalarda ciddi yan etkilere neden olabilmektedir. Özellikle nitrat türü ilaçlar alan kalp hastalarının bu ilaçları kullanması kesinlikle tehlikelidir, çünkü ilaç etkileşimiyle birlikte aşırı derecede tansiyon düşüklüğü oluşturarak ölüme neden olabilir. Bir grup hasta yan etkilerinden dolayı ilaç kullanmayı bırakmaktadır. Fayda gören hastaların %20’si de bir süre sonra ilaçlardan fayda göremez hale gelmektedir. Diğer sertleşme bozukluğu tedavi yöntemleri yaşam tarzında değişiklikler, idrar yolundan alprostadil uygulaması, penisin sertleşen dokusu olan korpus kavernozum içine ilaç enjeksiyonu, vakum cihazı ve bu tedavilerden hiç fayda görmeyenlerde penis içine protez yerleştirilmesidir. Görüldüğü gibi, protez hariç hiçbir tedavi sertleşme sorununa neden olan asıl nedeni tedavi edici özelliğe sahip değildir. Sertleşme güçlüğü penis dokusunu etkileyen nedenlere bağlı olarak gelişir. Nedeni tedavi etmeden sertleşmeyi sağlamak, tedavi değil, tabiri caiz ise günü kurtarmaktır. Bu nedenle, nedene yönelik kalıcı tedavi arayışlarına olan ilgi artmıştır. Şok dalga tedavisi, ozonlu PRP tedavisi ve kök hücre tedavisi kalıcı onarıcı sertleşme bozukluğu tedavi yöntemleri olarak etkinlikleriyle ve güvenilir tedaviler olmalarıyla gelecek vadetmektedir.
[widget-178]
Kök Hücre Tedavisinin Geleceği
10 yıldan uzun süredir yapılan klinik çalışmalar ve sürekli artan ilgi dikkate alındığında her geçen gün artan klinik tecrübe ve teknolojinin katkısı ile minimal invaziv bir yöntem olan kök hücre tedavisinde gelişmeler kaydedilmekte ve daha başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Kliniğimizde son 5 yılda protez takma endikasyonu olan hastalarda dahi kök hücre tedavisi ile başarılı sonuçlar alarak penis dokusunu koruyarak hastalarımızın yaşam kalitesini artırdık. Sertleşme bozukluğu tedavisi kararını verirken mutlaka bu konuda deneyimli, konuya her yönüyle hakim bir üroloji uzmanını tercih etmelisiniz. Unutmayın, kalıcı ve sağlıklı çözüm sizin elinizde…
[widget-129]