+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Mesane Kanserinde Radyasyon Tedavisi

Mesane Kanseri Işın Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Lokal tedavi amacıyla uygulanabilecek ikinci bir yöntem mesane kanseri radyoterapidir (ışın tedavisi). Radyoterapiyle yüksek enerjili radyoaktif ışınlar kullanılarak kanser hücrelerinin ölmesi amaçlanır. Sadece uygulandığı alanda etkili olur. Radyoterapi ayrıca metastatik hastalığın oluşturduğu rahatsızlıkları gidermek amacıyla metastaz bulunan alana da uygulanabilir. Radyoterapi ağrısız bir işlem olsa da bulantı, kusma ve ishal gibi yan etkiler görülebilir.

Mesane kanserinde radyasyon tedavisi yüksek enerjili X ışınları kullanılarak kanser hücrelerini öldürmeyi hedefleyen bir tedavi şeklidir.

İki çeşit radyoterapi yöntemi uygulanır. Bu tedavi yöntemleri ise dıştan radyoterapi ve içten radyoterapidir. Dıştan radyoterapi, dıştan uygulanan radyasyon tedavisinde birkaç hafta boyunca haftada birkaç gün hasta ayakta tedavi uygulanır. Yüksek enerji ışınları, vücudun dışından kanserli bölgeye odaklanarak bu hücreleri ortadan kaldırır.

İçten radyoterapi (Brakiterapi) ise hastanın yatışını gerektiren bu tür radyasyon tedavisi için, karından kesi açılarak ya da idrar yolundan mesaneye radyoaktif madde yerleştirilerek uygulama yapılır.

 [widget-149]

Mesane Kanserinde Radyasyon Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Radyoterapi tedavisi hastanede yatış gerektirmeyen ve 6 – 8 hafta arasında uygulama yapılan bir tedavi yöntemidir. Tedavi dönemi içinde toplam 6000-7000 cGy (santigrey) ışın dozu verilmektedir. Hafta içi her gün ortalama 25-30 kez yapılan ışın uygulamasını kapsamaktadır.

Mesane kanserinde radyasyon tedavisi için her gün hastalarımıza yaklaşık 1-5 dakika içinde 180-200 cGy ışın dozunu bölünerek (fraksiyon) verilmektedir.

Bu şekilde uygulama yapılmasının nedeni ışın tedavisinin hasarlarından kendini korumuş hücrelerin sonraki tedavide tekrar zarar görmesini engellemek, tümörün çevresindeki normal hücrelerin de hasarı tamir etmesi için zaman tanımaktır. Nüks etme oranı yüksek olan mesane kanseri için hastaların sürekli kontrol altında tutulmaları gerekmektedir. Mesane kanserinde radyasyon tedavisinde uygulanacak radyasyon dozu:

  1. Hastanın yaşına,
  2. Tümörün büyüklüğüne,
  3. Tümörün ışın tedavisine karşı ne kadar duyarlı olduğuna,
  4. Normal doku ve hastanın toleransına,
  5. Işın tedavisi yapılacak bölgenin büyüklüğüne,

Tedavi sonrası beklenen yaşam kalitesine göre değişmektedir. Mesane kanseri ışın tedavisi için hastanın uygunluğunun belirlenmesi gerekmektedir.

 

Mesane kanseri en çok nükseden kanser türleri arasında yer almaktadır. Mesane kanseri ilk evrelerde tanı konduğu zaman daha hızlı şekilde tedavi edilmektedir. Mesane kanseri teşhisi konulduktan sonra evresine, bulunduğu yere ve büyüklüğüne bakılarak tedavi şekline karar verilmektedir.

Radyoterapi Yan Etkileri Nelerdir?

Mesane kanseri için uygulanan ışın tedavisinin yan etkileri genel olarak tedavi edilen bölümlerde ortaya çıkar. Öksürük, ateş, terleme ya da ağrı durumlarında mutlaka doktorunuza ulaşmanız gerekir.

Radyoterapinin bilinen en belirgin yan etkileri bulunmaktadır. Yan etkilerden bazıları; Mesane kanserinde ışın tedavisi kandaki alyuvarları etkileyerek hastanın kendisini yorgun, halsiz ve iştahsız hissetmesine neden olur.

[widget-311]

Mesane kanseri radyoterapi sırasında bazı hastalarda diş çürümeleriyle karşılaşılabilir. Radyoterapi ağız içinde yaralara neden olabilir. Işın tedavisi mesane kanseri için aktif olarak kullanılan bir yöntemdir. Hastanın tedaviye uygun olup olmadığı ürolog tarafından belirlenirken hastalığın evresi de radyasyon uygulaması için etkendir.

Dikkat Edin!

Radyoterapi yan etkisi olarak vücutta oluşabilecek küçük kanamalar da gösterebilmekte ve uygulanan bölgede hafif kızarıklıklar, sulu açık yaralar görülmektedir.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05