+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Hormon Tedavisi

Prostata İyi Gelen Hormon İlaçları

Prostat kanseri erkeklerde sık görülen ve belirtileri erken dönemde fark edilmediği için ölüm oranı yüksek olan bir kanser türüdür. Prostat kanseri nasıl tedavi edilir sorusunun ise tek bir cevabı yoktur. Prostat kanseri tedavisi söz konusu olduğunda birden fazla seçenek bulunmaktadır.

Prostat kanseri hormon tedavisi de bazı hastalar için uygun tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir.

Günümüzde lokalize prostat kanseri teşhisi konan erkekler uzun yıllar yaşayabildiğinden, sadece tedaviyi değil aynı zamanda yaşam kalitesini de yükseltmeye çalışmak önemlidir. Prostat kanseri hücreleri büyümek için androjen hormonuna ihtiyaç duymaktadır. Bu da erkeklerde testesterondur. Hormon tedavisi bu aşamada androjen baskılayıcı tedavi (ABT) olarak uygulanır.

İleri evre tümörlerde radyoterapi ile birlikte ilk seçenek olarak değerlendirilir. Bunun dışında prostat kanseri hormon tedavisi hastanın genel sağlık durumuna göre farklı şekillerde uygulanır.

Hormon Tedavisi Ne Zaman Tercih Edilir?

Hormon tedavisi uygulanmadan önce hastanın genel sağlık durumu incelenir. Yaş ve tümör en önemli kriter olarak göz önünde bulundurulur. Hastanın tedaviye uygun olup olmadığına karar verilerek hormon ilaçları arasından kişiye özel tercihler yapılır. Hastanın sürekli takip ve inceleme altında tutulması önemlidir.

Her hasta için hormon tedavisi yapılabilir mi? Hangi durumlar hormon tedavisi seçeneği için gerekli olur?

Prostat kanserinde hormon tedavisi hastanın genel sağlık durumuna ve tümörün büyüklüğüne göre belirlenecektir. Hormon tedavisi öncesi hastanın detaylı şekilde bilgilendirilmesi ve sorularının cevaplanması önemlidir. Peki prostat kanseri hormon tedavisi hangi durumlarda uygulanır? Bu durumlar şunlardır:

  • Prostat kanserinin cerrahi ya da radyoterapi ile tamamen tedavi edilemeyecek durumda olması
  • Çeşitli nedenlerle radyoterapi uygulanamaması
  • Cerrahi veya radyoterapi sonrası kanserin tekrarlaması
  • Tedavi sonrası hastalığın tekrarlama ihtimalinin yüksek olması
  • Radyoterapi öncesi tümörün küçültülmek istenmesi

Hormon tedavisi yukarıdaki durumlarda kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra daha öncede belirttiğimiz gibi hormon tedavisi hastaya değişiklik gösterir.

Hormon tedavisi nasıl uygulanır? Hastanın durumuna göre uygulanan

Prostat hormon tedavisi ile aktif şekilde ortadan kaldırılabilir. Prostat hormon tedavisi nasıl yapılır dediğimizde hormon tedavisinin türleri karşımıza çıkmaktadır. En sık kullanılan yöntem ağızdan ilaç uygulamasıdır. Prostat kanseri hormon tedavisi ile testislerden testosteron üretiminin durdurulması amaçlanır.

  • Androjen düzeylerini azaltan tedaviler: Orşiektomi (cerrahi kastrasyon), LHRH agonistleri, LHRH antagonistleri, CYP17 baskılayıcı
  • Anti-androjenler: Androjenlerin algaçlara bağlanmasını engeller. Her gün alınan hap şeklinde kullanılırlar.
  • Enzalutamide (Xtandi): Enzalutamide, kanserin büyüme ve bölünme sinyallerini bloke eder. Hap şeklinde her gün ağızdan alınarak kullanılır.

Testislerin ameliyatla çıkarılması gerekiyorsa en ideal yöntem cerrahi operasyonken testislerde testosteron yapımını azaltmak için agonistleri de kullanmak avantajlıdır. Prostat hücrelerini büyüten androjenleri engelleyen ilaçlar da hızlı sonuç vermektedir.

Hormon tedavilerinin olası yan etkileri nelerdir? Hastalarımızı bekleyen en önemli tehlike ne?

Hastalar tarafından en çok merak edilen konulardan biri prostat kanseri hormon tedavisi için olası yan etkilerin olup olmadığıdır. Orşiektomi ve LHRH agonistleri ve antagonistleri, testosteron düzeylerinin düşmesi nedeniyle bazı etkilere sahip olabilmektedir. Bunlar; cinsel istekte azalma, iktidarsızlık, penis ve testislerde küçülme, zamanla iyileşen veya yok olan ateş basmaları, meme hassasiyeti ve meme dokusunda büyüme, kemik incelmesi, anemi, yüksek kolesterol, mental güçsüzlük, kas kütlesi kaybı, kilo alımı, yorgunluk, depresyondur.

Hormon Tedavisi Prostat Kanseri İçin Erken Evrede Kurtarıcı!

Araştırmalarda yüksek tansiyon, diyabet, inme, kalp krizi ve kalp hastalıklarına bağlı ölüm riskinin hormon tedavisi riskleri olarak görüldüğünü söylemek mümkündür. Abiraterone eklem ya da kas ağrılarına, yüksek tansiyona, vücutta sıvı birikimi, ateş basmaları, mide problemlerine ve ishale neden olabilir.

Enzalutamide ise ishale, yorgunluğa ve ateş basmalarının kötüleşmesine neden olabilir. Dolayısıyla belirtilerin görülmesi halinde mutlaka ilaç kullanımının durdurulması gerekir.

İleri evre prostat kanseri tedavisinde de ADT, halen güncelliğini koruyan standart tedavi seçeneğidir.

ADT tedavisinde yan etkilerinin iyi takip edilmesi ile hastanın yaşam kalitesini korumak mümkündür. ADT sonrası prostat kanseri hastaları ortalama 2-3 yıl sonunda hormon dirençli hale gelerek diğer tedaviler için değerlendirilebilir.

Prostat kanserinde hormon tedavisi hastanın genel sağlık durumuna ve tümörün büyüklüğüne göre ürolog tarafından belirlenecektir. Hastaların detaylı şekilde tanı sürecinden geçmeleri ve teşhis sonrası tedaviye olumlu bakmaları oldukça önemlidir.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05