- Konu Başlıkları
- Normal Değerler Nasıl Olmalı?
- İşeme anomalileri tanısını koymada etkili testler
- Üroflowmetri Testi Neden Yapılır?
- İşeme testi ile idrar yolu hastalıklarına hızlı tanı!
- Üroflowmetri testi normal değerleri
- Üroflowmetri Testine Nasıl Hazırlanmalısınız?
- Hızlı tanı için kullanılan en kolay yöntemlerden biri!
Normal Değerler Nasıl Olmalı?
Üroflowmetri nedir sorusu erkekler tarafıdnan merak edilmektedir. Üroflowmetri aslında işeme testi olarak da bilinmekte ve idrar miktarının test edilmesi için kullanılmaktadır. Üroflowmetri testi hastanın idrar yapma miktarını da ölçmektedir.
İşeme anomalileri tanısını koymada etkili testler
Üroflowmetri testi, idrar yaparken idrar akışının akışını ve kuvvetini ölçen bir testtir. İdrar yaparken veya idrar kaçırma sırasında ağrı gibi belirtileri teşhis etmek için kullanılan yaygın, bir üriner test olan üroflowmetri, mesane fonksiyonunun değerlendirilmesinde veya normal idrar akışında tıkanıklıkların test edilmesinde yardımcı olabilir.
Üroflowmetri, özel bir huniye idrar yaparak gerçekleştirilmektedir. Bu huni, yapılan idrar miktarını, saniyeler içinde akış hızını ve mesaneyi tamamen boşaltmak için gereken süreyi hesaplayan bir ölçüm cihazına bağlanır. Üroflowmetri normal değerler ve üroflowmetri neden yapılır sorularının cevabı için okumaya devam edin.
[widget-290]
Üroflowmetri Testi Neden Yapılır?
Üroflowmetri testi neden yapılır sorusunun birçok cevabı vardır. Yavaş idrara çıkma, zayıf idrar akışı veya idrar yaparken zorlanma gibi durumlarda bu testin önerilmesi mümkündür. Sfinkter kaslarını test etmek için de kullanabilirler. Sfinkter kası, mesane açıklığı etrafında bulunan dairesel bir kastır. İdrar sızıntısını önlemeye yardımcı olur.
İşeme testi ile idrar yolu hastalıklarına hızlı tanı!
Test sonuçları, mesane ve sfinkter kaslarının ne kadar iyi çalıştığını belirlemeye yardımcı olabilir. Test, normal idrar akışında engelleri test etmek için de kullanılabilir. İdrar akışının ortalama ve maksimum oranlarını ölçerek, test bir tıkanıklığın şiddetini tahmin edebilir. Ayrıca zayıflamış bir mesane veya genişlemiş prostat gibi diğer idrar sorunlarının tanımlanmasına da yardımcı olabilir. Bazı koşullar normal idrar akışını etkileyebilir ve şunları içerir;
- Üretrayı tamamen bloke edebilen iyi huylu prostat hipertrofisi veya prostat bezinin büyümesi
- Mesane kanseri
- Prostat kanseri
- İdrar tıkanıklığı
- Nörojenik mesane disfonksiyonu, omurilik tümörü veya yaralanması gibi sinir sistemi problemleri nedeniyle mesane ile ilgili problemler
Üroflowmetri testi, doktorun tanı koymada yardımcı olması için değişiklikleri kaydeder. Üroflowmetri hastanın problemi ile alakalı tedaviyi planlarken değerlidir.
Üroflowmetri testi normal değerleri
Üroflowmetri değerleri yaşa ve cinsiyete göre değişir. Erkeklerde idrar akışı yaşla birlikte azalırken kadınlarda bu durum genelde idrar akışına etki etmez. Üroflowmetri normal değerler şu şekildedir;
- 4 ile 7 yaş arası (Ortalama akış hızı 10 mL/sn)
- 8 ile 13 yaş arası (Erkekler için ortalama akış hızı 12 mL/sn, kadınlar için ortalama akış hızı 15 mL/sn)
- 14 ile 45 yaş arası (Erkekler için ortalama akış hızı 21 mL/sn, kadınlar için ortalama akış hızı 18 mL/sn)
- 46 ile 65 yaş arası (Erkekler için ortalama akış hızı 12 mL/sn, kadınlar için ortalama akış hızı 18 mL/sn)
- 66 ile 80 yaş arası (Erkekler için ortalama akış hızı 9 mL/sn, kadınlar için ortalama akış hızı 18 mL/sn)
Üroflowmetri normal değerler alınmadığı taktirde diğer tanı yöntemleriyle birlikte hastalığın teşhisi yapılarak kişiye özel tedavi planı çıkarılır.
[widget-291]
Üroflowmetri Testine Nasıl Hazırlanmalısınız?
Üroflowmetri nasıl yapılır? Üroflowmetri testi hazırlık süreci çok merak edilen konulardan biri. Üroflowmetri testi sırasında hastanın idrarını yapması gerekmektedir. Bu nedenle ilk hazırlık mesanenin dolu olmasıdır. Üroflowmetri için yeterli miktarda idrar oluşması için bol su içmek önemlidir.
Üroflowmetri testi öncesinde hastanın kullandığı ilaçlar ve vitaminler ile alakalı doktoruna bilgi vermesi gerekmektedir. Çünkü bazı ilaçlar mesane fonksiyonunu etkileyebilir.
Hızlı tanı için kullanılan en kolay yöntemlerden biri!
Üroflowmetri testi gerekli görülmesi durumunda yapılacak ve hastanın sorununun kaynağının bulunması amacıyla tercih edilecektir. Üroflowmetri testi neden yapılır veya üroflowmetri normal değerler ile alakalı bilgi almak için üroloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimize başvurabilirsiniz.
[widget-129]
Yapılmış Yorumlar (1)
yaş 63 yaşında erkek
idrar ortalama akım hızı 4,7
tepe akım hızı 10,4
akım süresi 55,8
max. hıza ulaşma süresi 7,2
işene hacim 272,1 ml
işeme süresi 56,2 sn
kesinti 1