- Konu Başlıkları
- İdrar Yolu Sorunlarına Kesin Tanı!
- Sistoüretrografi Hangi Durumlarda Kullanılır?
- Sistoüretrografi Testi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Sistoüretrografi Riskleri – Nelere Dikkat Edilmeli?
İdrar Yolu Sorunlarına Kesin Tanı!
Sistoüretrografi nedir sorusunun cevabı öncesinde idrar yoluyla alakalı bir dizi sorun oluşabileceği bilgisini vermek daha doğru olacaktır. İdrar yolu böbrekler, üreter ve mesaneden oluşmaktadır. Böbrekler vücuttaki kanı işleyerek idrarı oluşturur. Üreterler idrarın mesaneye taşınmasında yardımcı olurken mesane ise idrarı depolar. Bu işleyişte herhangi bir sorunun oluşması idrar yaparken problem olmasına da neden olabilir. Bu sorunların tespiti için çeşitli testler kullanılır ve sistoüretrografi de bu testler arasındadır.
İşeme sistogramı olarak da bilinen sistoüretrografi vezikoüreteral reflüyü belirlemek için kullanılan bir test türüdür. Vezikoüreteral reflü, mesaneden üretere geri dönen idrar olarak tanımlanır. Sistoüretrografi testi ile kalıcı idrar yolu enfeksiyonlarının ve tıbbi müdahale sonrası vezikoüreteral reflünün değerlendirilmesi için kullanılmaktadır. Sistoüretrografi neden kullanılır sorunuza detaylı yanıt verelim.
[widget-288]
Sistoüretrografi Hangi Durumlarda Kullanılır?
Sistoüretrografi, idrar sisteminin yapısı veya işlevindeki sorunları kontrol edebilir. Mesanenin boyutunu ve şeklini değerlendirebilir ve idrar yolu boyunca bir tıkanıklık gibi anormallikleri araştırabilir. Aynı zamanda idrarın doğru yönde ilerleyip ilerlemediğini de gösterebilir. Normal olarak idrar, böbreklerden üreterler boyunca mesaneye doğru ilerler. İdrar böbreklere doğru gittiğinde, buna vezikoüreteral reflü denir .
Sistoüretrografi bu tip bir sorunu algılayabilir. Bazen vezikoüreteral reflü sadece idrar yaparken gerçekleşir, bu nedenle sistoüretrografi, mesanenin boşaltılması sırasında X-ışını yardımı ile bir gözlem yapılmasını sağlamaktadır.
Sistoüretrografi hangi durumlarda kullanılır sorusunun yanıtını da yukarıdaki gibi vermemiz mümkündür. Vezikoüreteral reflü, idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabileceğinden, sistoüretrografi bazen bir çocukta idrar yolu enfeksiyonu görüldüğü zaman tercih edilebilir. Her ne kadar idrar yolu enfeksiyonu geçirmiş olan tüm çocuklarda böyle bir durum ortaya çıkmasa da tedavi planlamasında sistoüretrografi testi önemlidir, çünkü tedavi reflü şiddetine göre değişebilir.
Sistoüretrografi Testi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sistoüretrografi testi sonrası dikkat edilmesi gerekenler ile alakalı uzun bir liste yoktur. İşlem çocuklarda ve yetişkinlerde aynı şekilde yapılmaktadır ve bir hazırlık sürecine gerek yoktur. Ancak işlemin ardından 24-48 saat boyunca bol sıvı tüketmek vücudun temizlenmesi için önemlidir. Aynı zamanda aşağıda da bahsedeceğimiz sistoüretrografi riskleri belirtilerinden biri veya birkaçının gözlemlenmesi durumunda hastanın doktorundan bilgi alması gerekmektedir. Sistoüretrografi neden kullanılır sorusu kadar sonrası neler yapılması gerektiği de önemlidir.
[widget-289]
Sistoüretrografi Riskleri – Nelere Dikkat Edilmeli?
Sistoüretrografi testi çoğu zaman güvenli bir işlemdir. Ancak bazı hastaların test sırasında kullanılan iyot bazlı boyalara tepki göstermesi mümkündür. Bu durum nadir olarak görülse de sistoüretrografi riskleri ortaya çıkabilir. Sistoüretrografi sonrasında; sıcak basmaları, mide bulantısı, kusma, solunum problemi, düşük kan basıncı, ağız veya boğazın şişmesi, kalp durması ve üriner sistem enfeksiyonu sorunları görülebilir.
Sistoüretrografi testi sırasında radyasyona maruz kalma oranı düşüktür. Ancak hamile olan veya olabilecek kadınlar, test öncesinde doktorlarına bilgi vermelidir.
Sistoüretrografi işlemi söz konusu sorunun derecesini anlamak ve tedavi planlamasını yapmak için önemli bir testtir. Genellikle çocuklarda sık rastlanan bu durum idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabileceğinden hemen müdahale edilmelidir. Sistoüretrografi nedir ya da sistoüretrografi neden yapılır gibi sorularınızın detaylı cevapları için üroloji doktoru Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.
[widget-129]