+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Testis Kanseri Teşhisi

Testis Kanseri Tanısında En Etkili Tarama Yöntemleri

Testis kanseri, 15 ile 35 yaş arasındaki erkeklerde en sık teşhis edilen kanserdir, ancak her yaşta ortaya çıkabilme ihtimali de bulunmaktadır. Diğer bölgelere yayılmış olsa bile, en iyi tedavi edilebilen kanserlerden biridir. Amerikan Kanser Derneği'ne göre, erken evrelerde testis kanseri teşhisi yapılanlarda, beş yıllık sağ kalım oranı %95'in üzerindedir.

[widget-200]

Testis kanseri tarama uygulamaları sayesinde tümör büyümeden erken müdahale ile tedavi olabilirsiniz!

Testis kanseri teşhisi için çeşitli testler gerekmektedir. ancak öncesinde testislerde ağrı veya yumru hissedilirse doktora danışılmalıdır. Eğer testis kanserinden şüphelenilirse teşhis yöntemlerini kullanarak kanserin tanısını koyabilir ve aynı zamanda evreleme sürecini de tamamlayabilir. Testis kanseri teşhis edildikten sonra yapılacak olan testler kanserin evresini belirlemede önemlidir.

Testis kanseri tanı koyma aşamasında belirlenen evreye bağlı olarak tedavi planı yapılmakta ve hastanın durumu incelenmektedir.

Testis Kanseri Teşhis Yöntemleri

Testis kanseri nasıl anlaşılır sorusunun cevabı tanı yöntemleridir. Testis kanserini teşhis etmek için çeşitli teslet kullanılmaktadır. Bu testler; yumrular veya şişlik gibi testislerin anormalliklerini ortaya çıkarabilecek bir fizik muayene ile testislerin iç yapısını incelemek için ultrason görüntülemesidir

Kanseri yenmek için ilk olarak evresini bilmek şart!

Kanserden şüpheleniliyorsa, bir testis dokusu örneği elde etmek için tüm testislerin çıkarılması gerekebilir. Bu testis hala skrotumdayken yapılamaz çünkü bunu yapmak kanserin skrotumdan yayılmasına neden olabilir. Tanı konulduktan sonra, kanserin başka bir yere yayılıp yayılmadığını görmek için pelvik ve abdominal BT taramaları gibi testler yapılacaktır. Buna evreleme denir. Testis kanserinin evreleri 1'den evre 3'e kadar değişmektedir ve şunu ifade eder;

  • Evre 1: Testis kanseri testisle sınırlıdır.
  • Evre 2: Testis kanseri, karındaki lenf düğümlerine yayılmıştır.
  • Evre 3: Testis kanseri vücudun diğer bölgelerine yayılmıştır. Bu tip kanser genellikle akciğerlere, karaciğere ve kemiğe yayılır.

Kanser şüphesi olan hastalar için bu evrelerin belirlenmesinde farklı tanı yöntemleri kullanılır. Hastalığın evresine göre tedavi planlaması yapılır.

Testis kanseri teşhisinde en yeni yöntemler! - Testis kanseri nasıl anlaşılır?

Testis kanseri teşhisinde son yıllarda geliştirilen etkin tedavi yöntemleri dikkat çekmektedir. Hastalığın erkenden tespit edilmesini sağlayan tarama yöntemleri ile testis kanseri tedavisi daha hızlı başlamaktadır. Hastaların genel sağlık durumuna ve tanı sırasında belirlenen evreye göre cerrahi ya da diğer yöntemler değerlendirilmektedir. Uluslararası standartlara uygun olarak klinik ortamında testis kanseri tanısı yapılmaktadır.

  • Tıbbi Geçmiş ve Fiziksel Muayene: Testis kanseri teşhis yöntemi olarak fiziksel muayene oldukça önemlidir. Testis kanseri belirtileri gösteren bir hasta için öncelikle fiziksel muayene yapılmaktadır. Fiziksel muayene sırasında hastanın tıbbi geçmişi de öğrenilmekte, ailede bu tip bir kanserin görülüp görülmediği araştırılmaktadır. Daha sonra testislerin elle muayene edilmesi gerekecektir. Bu testislerde herhangi bir yumru bulunup bulunmadığının anlaşılmasını sağlar. Testis kanseri muayene sonrası kanserin varlığından şüphelenilmesi halinde farklı testler istenecektir.
  • Ultrason: Testis kanseri ultrason yöntemi ile teşhis edilebilmektedir. Bu tip bir ultrason görüntülemesine skrotal ultrason taraması denmektedir. Bu tarama testisin iç görüntüsünü oluşturmak için yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanan ağrısız bir işlemdir. Skrotal ultrason sırasında testisteki anormalliğin konumu ve boyutunu belirlenebilir. Ayrıca, yumrunun testiste mi yoksa skrotum içinde mi olduğu ve katı veya sıvı ile dolu olup olmadığı da bu görüntüleme yöntemi sayesinde belirlenmektedir. Testis kanseri tanı yöntemleri arasında buluna ultrason istenen detaylı sonuçları vermektedir.
  • Kan Testleri: Testis kanseri teşhisi söz konusu olduğunda tanının doğrulanmasına yardımcı olmak için, kandaki "belirteçler" olarak bilinen belirli hormonları tespit etmek için bir dizi kan testi istenebilir. Testis kanseri genellikle bu belirteçleri üretir, bu yüzden de kanseri olma ihtimali bulunan hastanın kanında olup olmadığı anlaşılır.
  • Görüntüleme Testleri: Hemen her durumda, testis kanserinin yayılıp yayılmadığını kontrol etmek için daha fazla test istenmesi normaldir. Testis kanseri yayıldığı zaman, en sık karın ya da akciğerlerdeki lenf düğümlerini etkiler. Testis kanseri teşhisi için ürolog tarafından istenen görüntüleme testleri; röntgen, BT tarama ve MRI taramasıdır.

[widget-201]

Testis Kanserinde Erken Tanının Önemi Büyük!

Testis kanseri testislerde gelişen yüksek derecede iyileştirilebilir bir kanserdir. Skrotumun içinde bulunan testisler, penisin altındaki gevşek bir deri torbasıdır ve erkek üreme sisteminin bir parçasıdır. Tipik olarak testis kanseri bir veya her iki testiste gelişebilir.

Testis kanseri, 15 ile 35 yaş arasındaki erkeklerde en sık teşhis edilen kanserdir, ancak her yaşta ortaya çıkabilme ihtimali de bulunmaktadır. Diğer bölgelere yayılmış olsa bile, en iyi tedavi edilebilen kanserlerden biridir.

Testis kanserinde uzman doktor ve klinik desteği şart!

Testis kanseri teşhisi için kullanılan tüm bu yöntemler tedavi planının oluşturulması için çok önemlidir. Aynı zamanda testis tümörünün gelişimi ve ne kadar ilerlediği de bu testler sayesinde belirlenmektedir.

Bunu biliyor musunuz?

Testis tümörlerinin toplumda yaklaşık 100 binde 2 ile 3 oranında görülme sıklığı vardır. 

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05