+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Azospermi Tedavi

Azospermi Tedavisi Sonrası Çocuk Sahibi Olmak Mümkün Mü?

Azospermi menide sperm olmaması anlamına gelmektedir. Özellikle infertilitesi olan erkeklerde sıklıkla görülen azospermi nasıl tedavi edilir sorusu çocuk sahibi olmayı düşünen çiftler tarafından çok merak edilmektedir. Azospermi tedavi yöntemleri ile alakalı detaylı bilgi öncesinde iki farklı tür azospermi olduğunu bilmekte yarar vardır.

[widget-239]

Azospermi tüm erkeklerde %1 oranında görülürken infertil erkeklerde %10 ile %15 oranında görülmektedir.

Tıkayıcı ve tıkayıcı olmayan veya obstrüktif ve non-obstrüktif azospermi olarak adlandırılan 2 tür azospermi vardır. Tıkayıcı olmayan azospermi testislerin yetersiz sperm ürettiği anlamına gelir. Tıkayıcı azospermi ise testislerde spermin üretildiği, ancak spermi testislerden üretraya taşınmasını sağlayan kanalda (sıklıkla vaz deferens) herhangi bir seviyede tıkanma, darlık olduğu anlamına gelmektedir.

İnfertilite nedeni olan azospermi herhangi bir yaşta ve herhangi bir etnik kökende ortaya çıkabilir. Hastanın genel sağlık durumuna ve yaşına uygun olarak azospermi tedavisi planı yapılmalıdır.

Azospermi Tedavi Yöntemleri - Azospermi Nasıl Tedavi Edilir?

Azospermi tedavisi için farklı yöntemler bulunmakla beraber tedavi planı azospermi türüne göre değişmektedir. Azospermi tedavisinde cerrahi işlemler daha fazla kullanılmaktadır. Diğer yandan, azospermi tedavi edilebilen bir hastalık olmasına rağmen tedavi sonrasında çocuk sahibi olma oranı %100 değildir.

[widget-240]

Azospermi tedavi uygulamalarında modern yöntemler ve hızlı çözümler!

Azospermi hastalarında ilaç, perkütan embolizasyon, sperm ekstraksiyonu ve alternatif tedaviler olarak PRP tedavisi ve kök hücre tedavisi uygulanmaktadır. Hastanın genel sağlık durumuna, yaşına göre uygun yöntem belirlenmektedir. Azospermi tedavisi için kullanılan yöntemler ise şu şekilde özetlenebilir;

  • İlaç tedavisi: Eğer azospermi üreme sistemindeki bir enfeksiyon ya da hormonal bozukluklardan kaynaklanıyorsa azospermi tedavisi için ilaç tedavisi kullanılmaktadır. Kullanılacak ilaçlar ve doz azosperminin neden kaynaklandığına göre değişir.
  • Sperm ekstraksiyonu: Tıkayıcı azospermi durumunda kullanılan bu yöntemle spermler testislerden veya epididimden çıkarılmaktadır. (TESE, mikro-TESE) Çıkarılan spermler daha sonra çocuk sahibi olmak için saklanabilir ya da kullanılabilir.
  • PRP tedavisi ve kök hücre tedavisi: Azospermi nasıl tedavi edilir sorusunun bir diğer yanıtı da PRP ve kök hücre tedavileri. Tıkayıcı olmayan azospermi durumunda, testislerdeki sperm üretimi ya hiç yoktur ya da sperm üretimi sürecindeki bir aşamada duraklama söz konusudur. Azospermi PRP tedavisi ile mevcut kök hücrelerinin uyarılması, kök hücre tedavisi ile eksik kök hücrelerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Azospermi kök hücre tedavisi ve PRP tedavisi tıbbi olarak mevcut yöntemler denenmesine rağmen sperm elde edilemediği durumlarda veya çok az sayıda sperm varlığında yapılan başarısız tüp bebek girişimleri sonrasında yapılabilecek alternatif tedavi yöntemleridir. Klinik deneyimlerimizde uygun hastalarda %50 başarı elde etmekteyiz. Burada başarı ile kastettiğimiz tüp bebek uygulamasında kullanılabilecek sperm elde etme veya mevcuttan daha fazla sperm elde etmedir.

İlaçla tedavi edilmeyen bir azospermiye sahip olan erkekler de çocuk sahibi olabilmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi başarı şansı %100 olmasa da %40 oranında çocuk sahibi olmak mümkündür. Bunun için azospermi tedavisi için kullanılabilecek tek yöntem mikro TESE yöntemidir. Mikro TESE yöntemi ile sperm bulma başarı oranı %50’dir ve bu da azospermi nedeniyle infertilite problemi yaşayan erkeklerin çocuk sahibi olma ihtimallerini arttırmaktadır. Azospermi tedavi yöntemlerinden hangisinin uygun olduğuna üroloji uzmanı karar vermelidir. 

[widget-238]

Azospermi Önlenebilir Mi?

Azospermi nasıl tedavi edilir sorusuna ek olarak bir de hastalığın önlenebilir olup olmadığını inceleyebiliriz. Azospermiye neden olan genetik problemleri önlemenin bilinen bir yolu yoktur. Ancak diğer durumlar nedeniyle meydana gelen azospermi oluşumunu önlemek için bazı yollar mevcuttur.

Üreme organlarına zarar verebilecek aktivitelerden kaçının. Radyasyona maruz kalmaktan kaçının. Sperm üretimine zarar verebilecek ilaçlardan kaçının. Testislerin çok yüksek sıcaklıklara uzun süre maruz kalmasından kaçının. Son olarak da azospermi önlemek için cinsel yolla bulaşan hastalıkların iyi tedavi edildiğinden emin olun.

Sperm azlığı korkusu çocuk sahibi olmanıza engel değil!

Azospermi tanısı konulan erkeklerin büyük çoğunluğu için, tedavi seçeneklerinin bilinmesi önemlidir. Buna göre hasta doktoru ile istişare yapabilmekte ve nasıl bir işlem uygulanacağını bildiği için psikolojik açıdan çok daha rahat olmaktadır. Azospermi tedavisi ile alakalı daha detaylı bilgi için kliniğimize danışmayı unutmayın. Ümidinizi kaybetmeyin, alternatif tedavilerin sizin için uygun olup olmadığını birlikte inceleyelim.

Düzenli ürolojik muayene önemli!

Genel olarak azospermi tüm erkeklerin sadece % 1’inde görülürken, kısırlık şikayetiyle gelen erkeklerin yaklaşık olarak % 15’inde tespit edilmektedir.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05