+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Tromboz Böbrek Kanseri Tedavisinde Cerrahi

Böbrek Kanseri Tedavisinde Erken Teşhis ve Tedavi

Tromboz böbrek kanseri tedavisinde cerrahi yöntemler, böbrek kanserinin genel tedavisinde olduğu gibi tek yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Tromboz, bir kan damarının bir pıhtı (trombüs) tarafından tıkanmasıdır. Böbrek kanserlerinin %4-10’unda tümör trombüsü böbrek toplardamarına ve inferior vena kava dediğimiz vücudun kanını kalbe taşıyan ana toplardamar içinde uzanım göstermektedir.

Nadiren %1 sıklıkla bu trombüs kalbin içine kadar uzanabilir. Tromboz böbrek kanseri olgularında eğer trombüs bu damarsal yapıların içinde olmasına rağmen damar duvarına girmemişse hastanın durumunu kötü etkilemezken damar duvarına girdiği oranda hastanın durumunun kötüye gitmesine neden olabilir. Bu durumda ise mutlaka cerrahi tedavi uygulanması gerekmektedir. Tromboz böbrek kanseri tedavisinde cerrahi yöntemler hakkında detaylar yazımızda...

[widget-249]

 

Tromboz Böbrek Kanseri Tedavisinde Ameliyat

Böbrek kanseri ilerlemiş ise cerrahi ile birlikte veya tek başına immünoterapi ve hedefe yönelik tedaviler verilebilmektedir. Çoğu kanserde olduğu gibi böbrek kanserlerinin tedavisinde de erken teşhis ve tedavi hayati önem taşımaktadır.

Bu iki uç grup arasında yer alan bir grup vardır ki hasta kliniğimize başvurduğunda, böbrek kanserine eşlik eden damarsal yapılara uzanım gösteren tümör trombüsü mevcuttur. Böbrek kanserlerinin %4-10’unda tümör trombüsü böbrek toplardamarına ve inferior vena kava dediğimiz vücudun kanını kalbe taşıyan ana toplardamar içinde uzanım gösterir. Nadiren %1 sıklıkla bu trombüs kalbin içine kadar uzanabilir. Bu hastalar genellikle yan ağrısı, idrarda kanama, kilo kaybı, yorgunluk, karında şişkinlik hissi veya ele gelen kitle, bacaklarda şişlik, trombüse bağlı akciğer şikâyetleri ile gelebilir. Belirtiler görüldüğünde tromboz böbrek kanseri tedavisinde cerrahi yöntemler ve diğer teknikler değerlendirilmelidir.

Bu hastalarda, eğer trombüs bu damarsal yapıların içinde olmasına rağmen damar duvarına girmemişse, hastalığın seyrinde önemli bir değişiklik yapmaz. Damar duvarına girdiği oranda hastalığın gidişatını kötü yönde etkiler. Bu durumda cerrahi sırasında etkilenen damar bölgeleri de çıkartılır.

Trombüs varlığı cerrahinin zorluğunu arttırırken, cerrahi sırasında trombüsten kopabilecek bir parçanın ani ölüme neden olması riski bu hasta grubuna uygulanacak cerrahinin önemini daha da arttırmaktadır. Vena kavada trombüsü olan böbrek kanserinin ilk cerrahi tedavisi 1913 yılında yapılmıştır. Ancak cerrahi sırasında ve sonrasında mortalite ve morbiditenin yüksek olması nedeniyle bu grup hastalar genellikle “ameliyat edilemez” sınıfına sokulmuştur. Fakat artık biliyoruz ki, kanserli dokular ve trombüs tamamen çıkartılırsa hastanın yaşama şansı çok arttırılmaktadır. Veno-venöz bypass da en çok fayda gösteren tromboz böbrek kanseri tedavi yöntemlerinden biridir.

[widget-250]

Böbrek Kanseri Tedavisinde Cerrahi Yöntemlerin Gelişmesi

Böbrek kanseri tedavisinde cerrahi yöntemlerin gelişmesi ile bu grup hastalar ameliyat edilebilir hale gelmiştir. Bu başarının elde edilmesinde koroner bypass cerrahisinde kullanılan kalp-akciğer makinesinin bu ameliyatlarda da kullanıma girmesiyle bir aşama kaydedilmiştir. Tromboz böbrek kanseri cerrahi sırasında kalp ameliyatı yapılacak gibi göğüs kafesi açıldıktan sonra kalp durdurulmakta, kalp ve akciğerin görevini kalp-akciğer makinesi yerine getirirken vücut 18 oC’ye kadar soğutulmakta ve böylece büyük damarsal yapılara daha rahat müdahale edilebilmektedir.

Tromboz böbrek kanseri tedavisinde cerrahi yöntemler olarak radikal nefrektomi ve trombüsün çıkartılmasını takiben kalp tekrar çalıştırılır ve kalp-akciğer makinesi desteği kaldırılır. Bununla beraber kalp-akciğer makinesinin böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, akciğer fonksiyon bozuklukları, enfeksiyon, mide kanaması, geçici hafıza kaybı, felç, konsantrasyon eksikliği ve düşünce bozuklukları gibi olumsuz yan etkileri bulunmaktadır. Ayrıca bu yöntem ameliyat süresini uzatırken gereksiz kanama komplikasyonlarının oluşumuna da neden olabilmektedir.

Tromboz böbrek kanseri ameliyatı, hastanın genel sağlık durumuna ve tümörün ne kadar yayıldığına bağlı olarak değişmektedir. Böbrek kanseri trombozu tespit edilen hastalarda tedavi şekli ürolog tarafından yapılacak tetkiklere göre belirlenecektir. Tromboz böbrek kanseri tedavisinde cerrahi yöntemler hakkında sağlıklı bilgi almak için üroloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimize ulaşabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05