+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

HIV-AIDS Tedavisi – Kullanılan Yöntemler ve İlaçlar

HIV Virüsünün En Sık Görülen Bulaşma Yolu

İlişki yoluyla bulaşan hastalıklar arasında en sık görülenlerden biri de AIDS’tir. HIV virüsü kaynaklıdır. HIV virüsü taşıyan kişide hastalık görülmeyebilir. Ancak bu virüsü taşıyanlar hastalığı bir başkasına bulaştırabilirler. HIV vücuda girdikten 10 sene sonra da aktif hale gelebilir. HIV tedavisi bu nedenle yıllar sonra yapılabilir.

HIV virüsünün en sık görülen bulaşma yolu, çiftlerin korumasız cinsel ilişkiye girmesidir. Ayrıca açık yaralar ve öpüşme sırasında gerçekleşen kanama durumu nedeniyle de oluşabilir. Lenf bezlerinde büyüme, uzun süreli ateşlenmeler, aşırı kilo kayıpları, gece aniden gelen terlemeler, cinsel organlarda yara ve mantarlar, zona, akciğer hastalıkları şeklinde kendini gösterebilir. Tedavisi olmayan AIDS için çeşitli aşılar kullanılmaktadır ve önleyici tedbirler alınmaktadır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında olan HIV için tanı ve tedavi aşamaları hakkında bilgi verelim...

[widget-174]

 

HIV-AIDS Tedavisi Nasıl Yapılır?

AIDS tedavisi için kliniğimizde ilk olarak HIV testi ile tanı konması söz konusudur. Testler bulaşma olduktan 3 ay sonra yapılmalıdır. HIV virüsünün tedavisi günümüzde daha etkin bir şekilde yapılmaktadır. Anti-HIV ilaçları, enfeksiyonu durdurmaya yardımcı olabilmektedir.

HIV tedavisi sırasında HIV ilaçları olarak kullanılan TSP; 28 gün süren ve çok zorlayıcı olan bir tedavidir. Rahatsız edici yan etkilere neden olarak hastalarımızı zorlayabilmektedir. AIDS hastalığı nedeni olan HIV virüsü, antiretroviral ilaçlarla tedavi edilmektedir. AIDS ilaçları HIV enfeksiyonunu ve virüsün vücuda yayılmasını yavaşlatmaktadır. Hastalarımız için HAART (yüksek derecede aktif antiretroviral tedavi) veya cART (kombine antiretroviral tedavi) adı verilen ilaçların kombinasyonu kullanılmaktadır.

AIDS ömür boyu tedavi gerektiren bir hastalık olduğu için düzenli şekilde ilaçların alınması şarttır. Yan etkileri güçlü olan bu ilaçlar hastalarımızda şikayetleri beraberinde getirse de etkin tedavi şekilleri olarak kullanılmaktadır.

AIDS İlaçları Dışında Tamamlayıcı Tedaviler

AIDS ilaçları dışında yaygın olarak bitkisel ilaçlar gibi alternatif tedaviler de uygulanmaktadır. Ancak bu çalışmaların oldukça sınırlı olduğunu unutmamak gerekmektedir.

HIV tedavisi için kullanılan bu takviye ilaçların bazıları antiretroviral ilaçlarla uyuşturucu etkileşimlere girebileceğinden hastanın doktorunun kontrolü dışında kullanılmaması önemlidir.

[widget-175]

HIV-AIDS tedavisi için kullanılan antiretrovirallerin etkisini arttırmak için üç anti-HIV ilacı almak gerekebilir. Günümüzde kullanılan HIV tedavisi vücuttan virüsü atmaz. HIV’nin bağışıklık sistemi üzerindeki hasarını azaltarak daha sağlıklı yaşamayı sağlar. HIV tedavisi ve AIDS ilaçları hakkında bilgi almak için üroloji doktoru Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimize ulaşabilirsiniz.

Dikkat Edin!

HIV virüsü bulaştığında 2-4 hafta içerisinde görünmeye başlayan belirtiler; ateş, gece terlemeleri, titreme, lenf düğümlerinde şişme, boğaz ağrısı, kas ağrıları, boğaz ağrısı, döküntü, ağız yaraları ve tükenmişlik gibi grip benzeri semptomlardır.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05