+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Frengi (Sifiliz) Tedavisi

Frengi (Sifiliz) Tedavisinde Kullanılan Yöntemler

Frengi, cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en sık karşılaşılanlardan biridir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, İngilizce karşılığı olarak STD (Sexually Transmitted Diseases); semen (meni), vajinal sıvı, kan gibi vücut salgı ve sıvılarının alışverişiyle bulaşan, ilişki sırasında partnerlerden birbirine geçen enfeksiyon durumudur.

Korumasız cinsel ilişki sırasında bulaşan frengi hastalığı, ilaçlar ya da diğer tedavi alternatifleri ile çözüme kavuşturulmaktadır. Frengi tedavisi hastamızın ilişkide bulunduğu partner sayısı ve cinsel ilişki sıklığına göre planlanmaktadır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, aynı zamanda doğum sırasında anneden bebeğine de geçebilmektedir. Bu nedenle hastamızın genel sağlık durumunun da incelenmesi önemlidir.

Frengi (Sifiliz) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Frengi hem erkekte hem de kadında genital bölge, anal bölge, dudak ağız lezyonları yoluyla bulaşır. Ayrıca annede varsa bebekte de görülme olasılığı fazladır. Başlangıçta, üreme organlarında ülser ile kendini gösterir. İlerleyen aşamalarda da deride egzama şeklinde kendini belli eder.

Tedavi edilmezse vücuda yayılır ve kalp, beyin gibi organlara kalıcı zararlar verir. HIV bulaşma riskini de arttıran frengi, penisilin ve antibiyotiklerle tedavi edilir.

Birinci Aşama Frengi Tedavisi: Frengiye neden olan Treponema Pallidum bakterisi 1 yıldan az bir süredir vücuttadır. Penisilin tedavisi ile hastamız sağlığına kavuşabilir. İkinci Ve Üçüncü Aşama Frengi Tedavisi: Frengi tedavisi ikinci ve üçüncü aşamalarda yapılırken tek doz yerine birden fazla doz uygulanır. Ayrıca ek olarak antibiyotikler de kullanılabilir. Hamile Kadınlarda Frengi Tedavisi: Frengi ya da bir diğer adıyla sifiliz tedavisi yapılırken hastamızın hamile olup olmaması da önemlidir. Hamile kadınlarda görülen frengi hem anneyi hem de bebeği etkilemektedir. Bu nedenle tedavi süreci çok hassastır. Anne adaylarında frengi tedavisi yapılırken penisilin kullanılmaktadır.

Penisiline alerjisi olanlarda bu yöntem yerine doğum sonrası antibiyotik tedavisi tercih edilmektedir. Frengi, erken dönemlerinde antibiyotik tedavisi uygulanarak ortadan kaldırılabilir.

Frengi İlaçlarının Yararları

Frengi ilaçları sayesinde mikrop öldürülerek daha ileri yıkımlara sebep olması engellenir. Ancak frengi mikrobu büyük çapta bir hasara neden olduysa antibiyotik tedavisi yerine farklı tedavi yöntemlerine başvurulabilir.

Frengi hastalığı başlangıç aşamasında ise tedavisi ortalama 2-3 ay sürer. İleri aşamalarda ise 1.5-2 yıl tedavi uygulanabilir. Hastamızın yarası tamamen düzelene kadar cinsel ilişkide bulunması yasaklanır.

Başarılı bir frengi tedavisi sonrasında dahi risk unsurları varlığını devam ettirmektedir. Enfeksiyonun kontrolü için 3, 6, 12. ve 24. aylarda hastadan kan ve idrar örnekleri alınıp gözlem altında tutulması sağlanır. Frengi tedavisi ve kullanılan ilaçlar hakkında bilgi almak için kliniğimize ulaşabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05