+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Üretral Karunkül Ameliyatı

Üretral Karunkül Lezyonları

Kadın üretrasında en sık görülen benign tümör üretral karunküldür. Çoğunlukla menopoz sonrası dönemde karşılaşılan üretral karunkül olgularının %1,6’sında karsinom saptanmaktadır. Östrojen hormonu seviyesinin düşüklüğü sonucu geliştiği belirlenen üretral karunkül olgularında östrojen replasman tedavisi uygulanır. Ancak tedaviye rağmen düzelmeyen üretral karunkül ameliyatı uygulanmalıdır.

Üretral karunkül dış idrar yolu kanalından 1 – 2 cm boyutunda kırmızı, inflamatuar nodüler/polipoid bir lezyon olarak karşımıza çıkmaktadır. Hastanın ağrısı olur. Polip gibi ele gelebilen damar yumağı olan üretral karunkül lezyonları idrarda kanama ve iç çamaşırında kan lekesi şeklinde belirti verir. Üretral karunkül ameliyatı hastamızın durumunun ağrılı seyretmesi ve rahatsızlık vermesi durumunda mutlaka yapılır. Üretral karunkül tedavisi ve üretral karunkül cerrahisi hakkında detaylara bakalım...

[widget-182]

 

Üretral Karunkül Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Üretral karunkül problemi başlangıçta tehlike arz etmezken, kitlenin büyümesi, sarkma olması, idrar yaparken zorluk oluşturacak kadar hastamızı rahatsız etmesi durumunda basit cerrahi eksizyon gündeme gelmektedir.

Üretral karunkül için ilaç tedavisi etki etmediğinde cerrahi yöntemler tercih edilir. Lokal veya spinal anestezi altında yapılabilen kolay bir cerrahi müdahaleyle sarkan mukoza parçası steril bir şekilde komple çıkartılıp kalan mukoza onarılır. Üretral karunkül ameliyatı günübirlik bir cerrahi müdahaledir ve hastamızın aynı gün günlük yaşamına dönmesi mümkündür. Üretral karunkül cerrahi işlemlerinde fulgurasyon dediğimiz yöntemle doku yakma  işlemi de gerekebilir. Lazer uygulamaları da üretral karankül sorunu için hastalarımıza önerdiğimiz tedavilerden biridir.

Üretral karunkül ameliyatı sonrası östrojen eksikliğinin devam ettiği durumlarda nadiren ve uzun süre sonra da olsa üretral karunkül tekrarı görülebilir. Bu durumlarda gerekli önlemlerin alınması gerekir.

Üretral Karunkül Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

Üretral karunkül tedavisi sonrası hastanın çok iyi şekilde dinlenmesi ve önerilerimize uyması gerekmektedir.

Ayrıca; kesinlikle kan sulandırıcı ilaç kullanmamak, bol miktarda sıvı tüketmek, birkaç gün yatak istirahati yapmak, sağlıklı beslenmek, vajinal travmadan kaçınmak, tedavi edilen bölgenin hijyenini sağlamak önemlidir.

[widget-183]

Üretral karunkül tedavisi sonrasında iyi bir şekilde dinlenmek, olası karunkül belirtilerinin görülmesi durumunda kliniğimize başvurmak sağlığınız açısından dikkat etmeniz gereken unsurlardır. Üretral karunkül cerrahi tedavi ve uygulama yöntemlerimiz hakkında bilgi almak için üroloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimize ulaşabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05