- Konu Başlıkları
- Ağrılı Mesane Sendromu Teşhisi - Hızlı Tanı ve Doğru Tedavi İle Hastaya Özel Çözümler!
- İnterstisyel Sistit Tanısı Nasıl Konur?
- İnterstisyel Sistit Tedavi Yöntemleri
- Modern tedavi yöntemleri sayesinde interstisyel sistit tedavisi yapılabiliyor!
- Ağrılı Mesane Sendromunu Yönetmek Mümkün!
- Ağrılı mesane sendromunda uzman destek şart!
Ağrılı Mesane Sendromu Teşhisi - Hızlı Tanı ve Doğru Tedavi İle Hastaya Özel Çözümler!
Ağrılı mesane sendromu, mesane ağrı sendromu da denilen interstisyel sistit, mesaneyi etkileyen şiddetli ve kronik bir ağrı sendromudur. Ağrılı mesane sendromu mesanedeki ve çevre pelvik bölgede tekrarlayan rahatsızlık veya ağrı ile ortaya çıkan bir durumdur. Semptomlar kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Çeşitli komplikasyonlara neden olabilmekte ve kişinin hayatını olumsuz etkilemektedir. Ağrılı mesane sendromunun nedenleri henüz tam olarak bilinmemektedir.
[widget-162]
İnterstisyel Sistit Tanısı Nasıl Konur?
Ağrılı mesane sendromu tanısı uygun tedavi planının belirlenmesi için en temel adımdır. Ağrılı mesane sendromu tanısını koymak için birçok yöntem kullanılmaktadır. Detaylı bir hasta hikayesi, semptomların detaylı sorgulanması, mesane günlüğü, pelvik muayene, idrar tahlili, sistoskopi ve biyopsi yöntemleriyle ağrılı mesane sorunu yani interstisyel sistit tanısı koyulabilir.
Ağrılı mesane sendromu teşhisi için hastadan ağrılarını, idrara çıkma sıklığını, volümünü not edeceği bir mesane günlüğü tutması istenir. Ağrılı mesane sendromu teşhisi için, benzer şikayetlere neden olabilecek hastalıkların olmadığı gerekli tetkikler yapılarak gösterilir.
İnterstisyel Sistit Tedavi Yöntemleri
İnterstisyel sistit tanısı klinik ve patoloji bulgularına göre konulur. Sistoskopi sırasında alınan mesane biyopsisi patoloji uzmanı tarafından incelenir. Mast hücre sayı ve aktivitesinde artış olması, mesanedeki sistoskopi bulguları tanının kesinleşmesini sağlar. Tanı kesinleşince ağrılı mesane sendromu tedavi aşamasına geçilir.
Modern tedavi yöntemleri sayesinde interstisyel sistit tedavisi yapılabiliyor!
İnterstisyel sistitin neden ve nasıl oluştuğu tam olarak aydınlatılamadığı için, ileri sürülen nedenlere yönelik çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bilinmelidir ki interstisyel sistit her hastada aynı şekilde şikayetlere neden olmuyor, muhtemelen oluşum nedenleri de farklı oluyor, bu nedenle her hasta kişiye özel olarak bir değerlendirmeye tabii tutulmalı, elde edilen bulgulara göre tedavi belirlenmelidir. İnterstisyel sistit tedavisi için şu yöntemler kullanılmaktadır;
- Beslenme ve yaşam alışkanlıklarının düzenlenmesi: Şikayetlerin artmasına neden olan bazı besinler ve alışkanlıklar tespit edilerek, yeni bir düzen oluşturulmalıdır.
- Fizik tedavi: Pelvik taban kaslarından kaynaklı hassasiyeti, kısıtlayıcı bağ dokusu veya kas anormallikleri ile ilişkili pelvik ağrıyı hafifletmek için fizik tedavi kullanılmaktadır.
- İlaç tedavisi: İnterstisyel sistitin neden olduğu şikayetleri iyileştirmek için çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır.
- Mesane içine ilaç tedavileri: Mesane içine sıvı şeklinde ilaçlar verilmektedir.
- Mesane içine Ozon tedavisi: Mesane içine verilen ozon tedavisi ile mesanenin bozulmuş metabolizması, bağışıklık sistemi, kanlanması artırılmakta, ağrı sinirlerindeki artmış hassasiyet normale getirilerek ağrı şikayeti ortadan kaldırılmaktadır.
- Mesane içine PRP tedavisi: Mesane içine PRP enjeksiyonu ile lezyonların iyileşmesi ve ağrı şikayetinin iyileştirilmesi mümkün olmaktadır.
- Mesane içine kök hücre tedavisi: Ağrı kesici özelliği olan kök hücre tedavisi ile mesanedeki lezyonlar iyileşmekte, mesane dokusundaki bozulan metabolizma normale getirilmektedir.
- Mesane distansiyonu: Bazı hastalar sistoskopi eşliğinde yapılan mesane distansiyonundan geçici bir süre fayda görebilmektedir. Mesane distansiyonu mesanenin su ile gerilmesidir. Uzun süreli iyileşme varsa, işlem tekrarlanabilir.
- Mesane fulgarizasyonu: Özellikle Hunner ülseri olan interstisyel sistitli hastalarda ülserlerin fulgarize edilmesi şikayetlerin düzelmesini sağlamaktadır.
- Cerrahi: Hastalık nedeniyle mesane kapasitesi küçülmüş hastalarda cerrahi tercih edilebilir.
Şiddetli ağrıları olan veya mesaneleri sadece çok az miktarda idrar depolayabilen hastalar, ameliyat için olası adaylardır, ancak genellikle sadece diğer tedaviler başarısız olduğunda ve semptomlar yaşam kalitesini etkilediğinde ameliyat son tercihtir.
[widget-163]
Ağrılı Mesane Sendromunu Yönetmek Mümkün!
Ağrılı mesane sendromu hayatı zorlaştıran ve yaşam kalitesini etkileyen bir durumdur. Ağrılı mesane sendromunu yönetmek için beslenme düzeninde iyileştirmeler yapmak son derece iyi bir yöntemdir. Baharatlı yiyeceklerden kaçınmak ve alkol kullanmamak bu durumu yönetmede yardımcı olabilir.
Egzersiz harika bir fiziksel ve zihinsel uyarıcıdır. Yürümek veya yüzmek gibi nazik bir egzersiz ile ağrılı mesane sendromunu yönetmek çok daha kolay olabilir.
[widget-165]
Ağrılı mesane sendromunda uzman destek şart!
Ağrılı mesane sendromu hayatı olumsuz etkilemekle beraber tedavisi olan bir durumdur. Ağrılı mesane sendromu tedavisi ve teşhis yöntemleri için kliniğimize başvurmayı unutmayın. İnterstisyel sistit tanısı ve tedavi yöntemlerinden yararlanmak için üroloji uzmanı ile görüşün.
[widget-129]