- Konu Başlıkları
- Üretral Karunkül İçin İlaç Kullanımı
- Üretral Karunkül İlaçları
- Üretral Karunkül İçin İlaç Kullanımı
Üretral Karunkül İçin İlaç Kullanımı
Üretral karunkül; kırmızı renkte, dokunulduğunda kolayca kanayabilen, yumuşak yapıda ve ahududuya benzeyen, genelde 1 cm civarında büyüklüğe erişebilen benign vasküler oluşumlarıdır. Daha çok post-menopozal kadınlarda görülen ve çoğunlukla iyi huylu olan üretral karunkül ilaç tedavisi ve diğer tedavi alternatifleri ile ortadan kaldırılabilir.
Üretral karunküllerin nedeni net olmamakla beraber üretra içindeki embriyolojik evrelerdeki kloakajenik kolonik/intestinal bez artıkları ve sonradan oluşan kronik granülasyon (iritasyon sonrası oluşan iyileşme) dokusu sonucunda meydana geldiği düşünülmektedir. yaşlanmaya bağlı senil üretrit ile skene bezi absesi, enfekte üretral divertikül, ektopik üreterosel, Gartner kanal kisti, müllerian artık kisti, vajinal duvar kisti gibi üretrada kitle lezyonuna neden olan hastalıklardan kaynaklı olarak da karunkül oluşumlarından bahsedilebilir. Üretral karunkül ilaç tedavisi detayları yazımızda...
[widget-182]
Üretral Karunkül İlaçları
Üretral karunkül ilaçları tedavide etkin olarak kullanılmaktadır. İdrarda kanama ve iç çamaşırda kan görülmesi ile fark edilen üretral karunkül, bazı hastalıkların belirtisi olduğu için mutlaka araştırılmalıdır.
Lenfoma, üretra kanseri, üretral tromboz, pseudoneoplastik lezyonlar, klitoral ven trombozu, üretral polipler, malign melanoma, intestinal heterotipi, anjiomatöz lezyonlar ve distal üretral stenoz gibi hastalıklardan kaynaklı olarak da ortaya çıkan üretral karunkül, erken dönemde semptom göstermeyebilir. Muayene ile farkeildiğinde, lokal östrojen kremlerinin vajene ve üretraya sürülmesinde fayda vardır. Ayrıca menopozdan sonra azalan östrojen yerine replasman tedavisi de uygulanmaktadır.
Postmenapozal dönemdeki kadınlarda daha sık görülen üretral karunkül hastalığı, kişide genellikle kozmetik sıkıntı haricinde lekelenme tarzında kanama, çatallı, aralıklı, ağrılı idrar yapma ve çok nadiren de akut üriner retansiyon göstermektedir.
Üretral Karunkül İçin İlaç Kullanımı
Üretral karunkül için kullanılan ilaçlar anti-inflamatuar ve östrojen ilaçlarıdır. İlaç kullanımı sayesinde hassas kitleler hızla düzelmektedir.
Başlangıç düzeyindeki üretral karünküllerin tedavisi topikal östrojen, anti-inflamatuar tedavi ve ablasyon tedavisini içermektedir.
Üretral karunkül ilaçları aynı zamanda üretral karunkül cerrahi tedavi sonrasında östrojen eksikliğinin devam ettiği durumlarda da kullanılır.
Üretral karunkül ilaçları ve tedavi yöntemlerimiz hakkında bilgi almak için üroloji doktoru Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimize ulaşabilirsiniz.
[widget-183]
[widget-129]