- Konu Başlıkları
- Böbrek Taşı ESWL Yöntemi
- Böbrek taşı tedavisi için kullanılan farklı yöntemler vardır.
- Böbrek Taşı Tedavisinde ESWL Avantajları
- Böbrek Taşı ESWL Yöntemi Nasıl Uygulanır?
- Böbrek Taşı ESWL Yöntemi Ne Kadar Başarılı Bir Yöntemdir?
- ESWL tedavisi ile böbrek taşı kırma uygulamasını kendiliğinden düşemeyecek derecede büyük olan taşlar için kullanılmaz.
- Tek bir seansta kırılan taşlar olabileceği gibi birkaç seansa ihtiyaç duyulabilir.
Böbrek Taşı ESWL Yöntemi
Böbrek taşları, böbrek içindeki kanallar içerisinde oluşan mineral içerikli sert kitlelerdir. Günümüzde Türkiye'de %15 oranında görülen böbrek taşı, ABD’de ve Avrupa’da %5-10 oranındadır. Böbrek taşlarından çok küçük olanlar rahatsızlık vermeden idrar yolu ile atılırken büyümüş böbrek taşları idrar kanallarını tıkayarak, idrarda kanama, kasıklara doğru yayılan şiddetli bel ağrısı, bulantı ve kusma şeklinde kendini belli eder.
Böbrek taşı tedavisi için kullanılan farklı yöntemler vardır.
Genel olarak böbrek taşı teşhisi sonrası tedaviye bir engel yok ise, ilk tercih edilen ve sık kullanılan yöntemlerden biri vücut dışından şok dalga ile taş kırma yöntemidir. Taş kırma aleti olarak da adlandırılan ESWL (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy) vücut dışında güçlü ses dalgaları oluşturarak böbrek ya da idrar yolundaki taşlara odaklayarak üzerlerinde kırma etkisi oluşturmaktır. Böbrek taşı ESWL yöntemi oldukça başarılıdır.
[widget-150]
Böbrek Taşı Tedavisinde ESWL Avantajları
Vücut dışından ses dalgaları kullanarak taş kırma yöntemi olan ESWL, böbrek taşı tedavisi için en sık kullanılan yöntemler arasındadır. Genellikle böbrekte 1-1,5 cm’ye kadar olan taşların ve yola çıkmış üst idrar yolu (üst üreter) taşlarında ilk seçenek olarak uygulanabilir. Birkaç seans sonrasında tedavinin başarısı değerlendirilir. Böbrek taşı kırdırma yöntemi olarak kullandığımız ESWL avantajları:
- Hastaneye yatış gerektirmez.
- Uygun kalitede cihaz ve gereken tıbbi donanım ile gerçekleştirildiği takdirde yüksek başarı oranı elde edilir.
- Dokuyu veya organı kesme, majör yaralama vb. riskleri bulunmamaktadır.
- Tekrarlanabilir bir tedavi yöntemidir.
- Genel anestezi gerektirmemektedir.
3 seansta kırılamayan taşlar için diğer tedavi seçenekleri değerlendirilir. Böbrek taşı ESWL yöntemi kliniğimizde uygulanmaktadır.
Böbrek Taşı ESWL Yöntemi Nasıl Uygulanır?
Hastalarımız ilk olarak cihaz masasına sırt üstü yatırılır. ESWL cihazının içi su dolu balonu hastanın böbrek bölgesine temas etmektedir. Cihazın ekranında taş görüntülenir ve şok dalgalarının gideceği nokta belirlenir. Şok dalgası ile böbrek taşı kırma işleminde su dolu balon içerisinde oluşturulan ses (şok) dalgaları vücuda herhangi bir zarar vermeden geçerek taşın tam üzerinde hedefe çarpar. Oluşan etki ile taş ufak parçalara ayrılır. İşlem sonrası hasta bol sıvı alarak taş parçalarını dışarı atmaya çalışır. ESWL taş parçalarını hareketlendirdiği için kolaylıkla vücuttan atılmalarını sağlar. Böbrek taşı ESWL yöntemi kullanılması bazı hastalarımız için uygun değildir. Bu durumlar:
- Gebelik hali
- Şiddetli böbrek iltihabı durumları
- Böbrek alt pol taşları
- Böbrek anomalisi olanlar
- Ciddi kanama bozukluğu olan durumlar
- Aşırı obezite
- Böbrek kanseri ve ciddi böbrek şekil bozukluğu olan durumlar.
ESWL taş kırma tedavisi zararları hastalarımızın en çok merak ettikleri konulardandır. ESWL sonrası oluşma ihtimali olan etkiler arasında: taşın kırılamaması (yaklaşık %10), kırılan taş parçalarının idrar kanalına düşerek kanalı tıkaması ve sonrasında endoskopik bir ameliyata ihtiyaç duyulması (%10-20), renal kolik denilen ciddi böbrek ağrısı, ciltte kızarıklık, üriner enfeksiyon, idrarda kanama yer almaktadır.
[widget-261]
Böbrek Taşı ESWL Yöntemi Ne Kadar Başarılı Bir Yöntemdir?
Böbrek taşı ESWL yöntemi avantajları olan ve böbrek taşı kırdırma için en çok kullandığımız yöntemlerden biridir. Bu yöntemde başarı taşın 3 mm den küçük parçacıklar haline getirilmesi ve böbrekten temizlenmesidir.
Başarı oranları ise taşın cinsine, sertliğine, büyüklüğüne ve idrar yolunda yerleştiği yere göre değişir. Böbreğin alt polündeki taşlar, aşırı obezler, böbrek anomalisi olanlarda taşlar ESWL ile kırılsa dahi, düşürülmesi zor olacağı için bu taşlarda ESWL tercih edilmez.
ESWL tedavisi ile böbrek taşı kırma uygulamasını kendiliğinden düşemeyecek derecede büyük olan taşlar için kullanılmaz.
1,5 cm’den büyük olan taşların çoğu idrar yapmayı da engelleyeceği için bir süre sonra böbreklerin çalışmasını azaltarak fonksiyonlarını tamamen durdurma riski taşımaktadır. Bu nedenle bu taşlarda ESWL uygulanmamalıdır.
Tek bir seansta kırılan taşlar olabileceği gibi birkaç seansa ihtiyaç duyulabilir.
ESWL ile uygun böbrek taşlarının %80’i temizlenir. Böbrek taşı tedavisinde ESWL yöntemi hakkında bilgi almak ve böbrek taşı ESWL uygulamalarımızı görmek için üroloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimize ulaşabilirsiniz.
[widget-129]