- Konu Başlıkları
- Jinekolojik İnceleme İle Kadınlarda Cinsel Fonksiyon Bozukluğu İçin Erken Tanı
- Cinsel Fonksiyon Bozukluğu Tanısında Kullanılan Yöntemler
- Cinsel Fonksiyon Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?
Jinekolojik İnceleme İle Kadınlarda Cinsel Fonksiyon Bozukluğu İçin Erken Tanı
Kadınlarda cinsel fonksiyon bozukluğu teşhisi yapılacak fiziki muayene ve testlerle konabilir. Bu nedenle belirtilerin görülmesi halinde bu alanda uzman üroloğa ya da kadın hastalıkları doktoruna danışmak yararlı olacaktır. Hastanın sorunlarını açıkça anlatması ve herhangi bir bilgi saklamaması tedavinin seyri açısından önemlidir.
Jinekolojik inceleme ve servikal smear ile temel incelemeyi takiben hormonal durum ve genel tıbbi sağlık sorunlarına yönelik inceleme ile muhtemel nedenler araştırılmaktadır. Tanı konulduktan sonra kişiye özel tedavi belirlenir. Öncelikle seksüel fonksiyon ve performans hakkında bilgilendirme yapılmalıdır. Kadınlarda cinsel fonksiyon bozukluğu nedeni ortaya konulduktan sonra tedavi soruna odaklı olarak uygulanmalıdır.
[widget-271]
Cinsel Fonksiyon Bozukluğu Tanısında Kullanılan Yöntemler
Cinsel işlev bozukluğu şikayetleri ile gelen hastaya tam fiziki muayene ve psikososyal değerlendirme yapılarak cinsel fonksiyon bozukluğu tanı ve tedavi süreci başlatılır. Cinsel işlev bozukluğu teşhisi için kullanılan yöntemler şunlardır:
- İdrar ve tam kan tahlili: Cinsel fonksiyon bozukluğu nasıl anlaşılır sorusuna net cevap vermek için uygulanan tahliller; kan şekeri, kreatinin. kolesterol, trigliserid. karaciğer enzimleri ile FSH, LH, Ostradiol, Testosteron gibi hormon değerlerini ölçmek için istenir.
- Doppler Ultrasonografi: Kadınlarda cinsel fonksiyon bozukluğu teşhisi için kullanılan görüntüleme tekniği cinsel organlardaki kan damarlarının haritasını çıkarır. Kan akım hızını ölçerek damar sorunlarını tespit eder.
- Bioteziometri: Bu tür cinsel fonksiyon bozukluğu tanı yöntemlerinde cinsel noktalara ve cinsel bölge dışındaki bazı noktalara uyarı verilerek duyusal tepkiler incelenir.
- Vajinal pH ölçümü: pH metre denilen özel göstergeler yardımıyla vajina sıvısı içindeki asitlik düzeyi saptanır. Böylece cinsel işlev sorunlarının tanısına katkı sağlanır.
Vajinal ısı ölçümü gibi ek tetkikler de kadınlarda cinsel fonksiyon bozukluğu teşhisi için kullanılabilir. Tanıdan alınan sonuçla birlikte kişiye uygun cinsel fonksiyon bozukluğu tedavi yönteminin vakit kaybedilmeden planlanması ve uygulanması gerekir. Kadınlarda cinsel fonksiyon bozukluğu PRP, kök hücre ve hormon tedavileri ile giderilebilir.
[widget-270]
Cinsel Fonksiyon Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?
Kadınlar genel olarak cinsellik hakkında konuşmaktan çekinirler. Herhangi bir sorun olduğunda da saklama gereği duyarlar. Ancak bu durum daha çok soruna ve psikolojik problemlere yol açar. Stres, korku, anksiyete, vajinismus gibi durumlar kaçınılmaz olur. Bu nedenle cinsel istekte azalma, orgazm olamama ya da vajinal kuruluk sorunlarında kadınlarda cinsel fonksiyon bozukluğu teşhisi için mutlaka bu alanda uzman hekime ulaşmak gerekir.
Cinsel işlev bozukluğu tanısı sonrasında psikoterapi, hormon tedavisi, ilaç tedavisi, o-shot, g-shot ya da SVF kök hücre tedavilerinden kişiye uygun olan tercih edilmelidir. Kadınlarda cinsel fonksiyon bozukluğu teşhisi hakkında bilgi almak ve merak ettiklerinizi sormak için üroloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Ekici'den destek alın, yanlış tedavilerle vakit kaybetmeyin.
[widget-129]