+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Spermatosel Neden Olur?

Doğumsal Mı Sonradan Mı?

Epididimde bir kistin gelişmesi spermatosel olarak adlandırılır. Epididim testisin üst kısmında yer alan spermleri toplayan ve taşıyan küçük tüp benzeri yapıdır. Spermatosel genellikle iyi huyludur ve ağrılı değildir. Anormal kese genellikle, içinde sperm içerebilen berrak sıvı ile doludur. Bu durumun kök nedeni iyi bilinmemektedir, ancak çalışmalar spermleri taşıyan tüplerde bir çeşit tıkanıklığa neden olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca bireyin doğurganlığını da etkilemez. Kistin boyutu anormal derecede büyürse spermatosel cerrahi tedavi gerekebilir.

[widget-194]

Spermatosel görülme sıklığı

Spermatosel, yetişkin erkeklerin yaklaşık %30'unda sık görülen bir durumdur. Spermatosel genellikle kendi kendine muayene sırasında ya da hasta başka sorunlar için görüntüleme testleri yaptırdığında ortaya çıkmaktadır.

Spermatosel nedenleri genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak incelenebilir. Spermatosel oluşumunun altında yatan nedenler incelenerek üroloji uzmanı tarafından kişiye özel spermatosel tedavisi belirlenir.

Spermatosel Nedenleri

Spermatosel nedenleri arasında genital sisteminde yaralanma, prostat büyümesine neden olan prostat enfeksiyonları, epididimde taş varlığı gösterilebilir.

Spermatosel oluşumunu tetikleyen faktörler neler?

Spermatosel genellikle asemptomatiktir ve boyut olarak pek değişmez. Testiste ağrı veya rahatsızlık hissi, etkilenen testiste ağırlık hissetme, testislerin arkasında veya üzerinde bir kitle oluşması belirtileriyle kendini gösterir. Spermatosel nedenleri henüz belirlenmemiştir. Ancak, aşağıdakilerin spermatosel nedenleri olarak kabul edilmesi mümkündür;

  • Epididimin tıkanması: Epididim spermleri testislerden taşır. Epididim engellendiğinde, boşalma gerçekleşmez ve bu da spermatosel oluşumuna neden olabilir.
  • Enfeksiyonlar: Epididim, epididimit olarak bilinen bir duruma yol açan enfeksiyonlar yoluyla iltihaplanabilir. Bu durum bakterilerin veya cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların bir sonucudur. Klamidya ve gonore üretra sistemini etkileyen cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır.
  • Üretra enfeksiyonu: Testisler ve epididim dahil olmak üzere enfeksiyon diğer bölgelere yayılabilir. Epididimit, erkeklerde 14 ile 35 yaşlarında sıklıkla görülmektedir. Epididimit kronik veya akut olabilir. Akut epididimit, testislerde şişmeye neden olmaz ve altı haftadan daha kısa sürebilir. Epididimit kronik olduğunda, testis, epididim ve skrotumda ağrı hissetmek mümkündür.
  • Doğum anormallikleri: Epididimin tıkanıklığı doğumda ortaya çıkabilir. Bu da spermatosel oluşumuna katkıda bulunabilen bir diğer faktördür.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi spermatoselin kök nedeni iyi bilinmemektedir. Bazı çalışmalar, bunun epididim içinde bulunan ve spermleri depolayan ve nakleden tüplerdeki bazı tıkanıklıklara bağlı olabileceğini düşündürmektedir. Bir travma veya testiste tıkanma ile sonuçlanan yaralanmalar da bu durumun oluşmasına katkıda bulunabilir.

[widget-193]

Spermatosel Önlenebilir Mi? Muayenelerinizi Aksatmayın!

Spermatosel tedavisi mümkün olan ve hayatı etkilemeyen bir durumdur. Ancak tedavinin gecikmesi durumunda istenmeyen sonuçların ortaya çıkması mümkündür. Spermatosel önlenebilir mi sorusu tüm erkekler tarafından merak edilmektedir.

Spermatosel iyi huylu olarak kabul edilen bir hastalıktır. Ancak yine de skrotumda herhangi bir anormallik olup olmadığı araştırılmalıdır. Kasıktaki herhangi bir anormallik veya ağrı spermatosel oluşumuna neden olabilir.

Dikkat Edin!

Spermatoseli önlemek için en doğru yol yıllık muayenelerin yaptırılması ve erkeklerin aylık kendi kendine muayenelerini yapmalarıdır.

Spermatosel epididimde kist gelişmesiyle ortaya çıkan yaygın bir durumdur. Genç veya yetişkin erkekleri etkileyebilen spermatosel genellikle kendiliğinden geçmektedir. Ancak geçmemesi durumunda testislerde ağrıya veya bir testisin aşırı büyümesine neden olabilir. Spermatosel nedenleri ya da spermatosel belirtileri ile alakalı daha detaylı bilgi almak için kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05