+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Spermatosel Teşhisi Nasıl Yapılır?

Spermatosel Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Spermatosel spermatik kist ya da edididim kisti olarak da bilinen, genellikle ağrısız, sıvı dolu kütlelerden oluşur ve testislerin yakınında büyür. Kanserli olmayan spermatosel kistleri testislere yakın, ancak testislerden ayrıdır.

Spermatosel teşhisi ile hızlı ve güvenilir tedavi mümkün!

Ağrısız ve acısız olması nedeniyle genellikle fark edilmeyen spermatosel, çok büyümediği durumlar haricinde herhangi bir belirti vermez. Büyümesi durumunda ise ağrı, acı ya da ağırlık hissiyatı görülebilir. Spermatosel belirtileri mutlaka takip edilmelidir. 

Spermatosel teşhisi nasıl yapılır, spermatosel tanısı nasıl konur ve spermatosel nasıl tedavi edilir soruları çoğu erkek tarafından merak edilmektedir. Cevaplar için okumaya devam edin.

[widget-194]

Spermatosel Teşhisi İçin Kullanılan Testler

Spermatosel teşhisi tedavi planının doğru oluşturulması konusunda çok önemlidir. Bu nedenle teşhis için ilk en önemli adım da detaylı bir fizik muayeneyi içerecektir. Daha sonra eğer istenirse farklı testler kullanılarak spermatoselin durumu kontrol edilebilir.

Spermatosel tedavisi öncesinde doğru teşhis ve güvenilir bir uzman şart!

Spermatosel teşhisi için fiziki muayene yapıldığında testisler kontrol edilecek ve herhangi bir kitle olup olmadığına bakılacaktır. Aynı zamanda tıbbi geçmiş ile alakalı da bilgi alınmak istenebilir. Testis torbalarına parlak bir ışık tutarak ışığın geçip geçmediği incelenmektedir. Bu test ışık testi olarak da bilinmektedir. Teste göre testislerde spermatosel varsa açıkça görülmelidir. Spermatosel teşhisi için genel olarak aşağıdaki spermatosel testleri kullanılır;

  • Fiziki muayene
  • Transillumination
  • Ultrason

Işık testinin başarılı olmaması durumunda sepermatosel tanısı için ultrason kullanılabilir. Ultrason herhangi bir kist olup olmadığını belirlemek için ses dalgalarını kullanmaktadır. Görüntüleme sırasında kist tespit edilirse tedavi planı da buna göre yapılır. Spermatosel nasıl tedavi edilir, şöyle açıklayalım:

Spermatosel tedavi yöntemleri – hangisi daha etkili?

Spermatoselin tedavisi ile alakalı birçok soru olmasına rağmen en merak edilen soru bu oluşumun kanserli olup olmadığıdır. Spermatosel kanserli bir oluşum değildir ve genellikle herhangi bir ağrıya da neden olmaz. Çoğu zaman spermatosel tedaviye ihtiyaç duyulan bir sorun olarak görülmez. Bu nedenle düzenli doktor muayeneleri önerilmekte ve spermatosel gözlem altında tutulmaktadır. Ancak spermatosel tedavisi gerekli görüldüğünde şu yöntemler kullanılabilir;

  • İlaç tedavisi: Spermatosel tedavisi için ilaç kullanımı büyümüş olan kistlerin ağrısını ve şişmesini azaltmak için kullanılmaktadır. Sozu ve kullanım süresi ise hastaya göre belirlenmektedir.
  • Aspirasyon: Spermatosel tedavisi için kullanılan bu yöntemde birikmiş olan sıvvıyı boşaltmak için bir iğne kullanılmaktadır.
  • Skleroterapi: Spermatosel kistinin içine enjekte edilen bir madde ile iyileşme desteklenmekte ve sıvının yeniden birikmesi önlenmektedir.
  • Cerrahi tedavi: Spermatoselektomi olarak da bilinen cerrahi tedavi en sık kullanılan spermatosel tedavisi olarak tercih edilmektedir. Spermatosel ameliyatı ile genital sağlık korunur ve sıvı epididimden ayrılarak gerçekleştirilir. Lokal veya genel anestezi ile yapılabilen bu işlem bir saatten az sürede tamamlanmaktadır. Spermatosel ameliyatı ile epididimin kısmen veya tamamen kist ile birlikte çıkarılması gerekebilir.

Yukarıda bahsettiğimiz aspirasyon ve skleroterapi spermatosel tedavisi için etkili olsa da epididimisin zarar görmesi ve doğurganlık sorunlarına neden olma riski nedeniyle çok fazla tercih edilmez.

[widget-193]

Spermatosel Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Spermatosel tedavisi sonrasında özellikle ameliyat tercih edilmişse işlemin hemen ardından hasta eve gönderilmektedir. Ameliyat sonrası şişmeye yardımcı olması için buz paketleri kullanılması önerilmektedir. Ameliyattan sonra 2-3 gün buz paketlerinin kullanılması yeterlidir. Spermatosel ameliyatı sonrasında 48 saatin ardından hastanın duş almasında sakınca yoktur.

Testis torbasında şişlik olması normaldir ve 2 ile 21 gün arasında sürebilmektedir. Cerrahi sonrasında yan etkilerin görülmesi nadirdir. Ancak ateş, enfeksiyon, kanama ve kalıcı ağrı gibi yan etkilerin olabileceği bilinmelidir.

[widget-186]

Spermatosel nüks eden bir hastalık mı? Korkmalı mısınız?

Spermatosel tedavisi için birçok yöntem tercih edilmektedir. Ancak ilk adım spermatosel teşhisi olmalıdır. Tedavi planı buna göre hazırlanacak ve her hasta için farklı olacaktır. Spermatosel tanısı ya da spermatosel tedavisi ile alakalı daha detaylı bilgi almak için kliniğimize başvurmayı unutmayın. Nüks riski taşıyıp taşımadığını üroloji uzmanı ve cerrahınızdan öğrenin.

Bunu biliyor musunuz?

Yaş ilerlemesinin dışında bilinen spermatosel gelişme riskini arttıran faktör bulunmamaktadır. Genellikle 40 ile 60 yaşları arasındaki erkeklerde görülür.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05