- Konu Başlıkları
- Laparoskopinin Dezavantajı Var Mı?
- Laparoskopi ilk olarak 1900'lü yılların başında hayvanlarda gerçekleştirildi ve İsveçli cerrah Jacobaeus 1901'de laparoskopi terimini kullandı.
- Ürolojide Laparoskopik Cerrahi
- Laparoskopik cerrahi nasıl uygulanır?
- Laparoskopik Cerrahi Komplikasyonları – Nelere Dikkat Etmelisiniz?
- Laparoskopik cerrahide uzman hekim kontrolü şart!
Laparoskopinin Dezavantajı Var Mı?
Laparoskopi, ameliyatı gerçekleştirmenin bir yoludur. Belli operasyonlar için büyük bir kesi yapmak yerine, cerrahlar, iç organları görmek ve dokuları onarmak ya da çıkarmak için küçük kesikler yaparlar ve ince aletler ve laparoskopi kamerasını kesiden içeri sokarlar.
Laparoskopi ilk olarak 1900'lü yılların başında hayvanlarda gerçekleştirildi ve İsveçli cerrah Jacobaeus 1901'de laparoskopi terimini kullandı.
Erken dönemde, bazen anahtar deliği cerrahisi olarak anılan laparoskopi tekniği, yalnızca tanı koyabilmek için kullanıldı. Sonra doktorlar laparoskopi kullanarak ameliyatlar yapmaya başladı ve laparoskopik cerrahi bu şekilde ortaya çıktı.
Laparoskopik cerrahi daha küçük kesiler kullanılarak yapıldığı için yara izi daha az olmakta ve işle daha hassas gerçekleştirilmektedir. Bu da kanama ya da enfeksiyon gibi risklerin oluşmasını engellemektedir.
[widget-247]
Ürolojide Laparoskopik Cerrahi
Ürolojide laparoskopik cerrahi uzun yıllardır kullanılmaktadır. Böbrek kanseri, mesane sorunları, prostat büyümesi, prostat kanseri ya da üreteropelvik bileşke darlığı gibi birçok ürolojik problem laparoskopik cerrahi kullanılarak tedavi edilmektedir.
Laparoskopik cerrahi nasıl uygulanır?
Laparoskopik üroloji olarak da adlandırılan işlemler kanserli böbrek kısmının çıkarılması, prostatın çıkarılması, mesane sorunlarının düzeltilmesi ya da büyümüş prostat bezinin tedavisi gibi birçok işlemin yapılmasını sağlamaktadır. Laparoskopik cerrahi nasıl uygulanır sorusunun cevabını şu şekilde verebiliriz;
- Laparoskopi ile küçük fiber optik aletler, küçük cerrahi açıklıklar yoluyla vücuda yerleştirilir ve daha sonra cerrahı yönlendiren bir video kamera da kesiden içeri sokulur.
- Hasta uykudayken, cerrah göbeğe yakın bir yerde küçük bir kesim yapar ve bir trokar adı verilen ince, içi boş bir tüp yerleştirir. Tüp, karın içinden dışarıya doğru uzanır.
- Karbondioksit gazı, bölgeyi genişletmek için karnın içine enjekte edilir.
- Laparoskop, trokarın içinden karın içine sokulur. Cerrah, ameliyathanedeki bir televizyon ekranında görüntüyü izler.
- Diğer aletler küçük insizyonlara yerleştirilir. Cerrah, bir organı çıkarmak, bir doku örneği almak veya bir organı onarmak için bu aletleri kullanır.
- Ameliyat bittiğinde, cerrah aletleri çıkarır.
- Kesikler dikilir ve bandajlar yerleştirilir. Çok küçük kesikler dikiş gerektirmeyebilir.
Yukarıda bahsettiğimiz laparoskopik cerrahinin tüm adımları hasta genel anestezi altındayken uygulanmaktadır. Bu nedenle hasta uykulu bir haldedir ve herhangi bir şey hissetmez. İşlem tamamlandıktan sonra hasta uyandırılır ve odasına alınır. Hasta uyandığında hafif ağrı hissetmesi normaldir.
Laparoskopik Cerrahi Komplikasyonları – Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Laparoskopik cerrahi komplikasyonları çok nadir görülmektedir. Ancak herhangi bir ameliyatta olduğu gibi, enfeksiyon bir risktir. Karın içinde kanama da mümkündür. Ameliyat sırasında anestezi kalp krizi, felç ve zatürreye neden olabilir, ancak tüm bu sorunlar nadir görülür.
Laparoskopik cerrahi komplikasyonları olarak; işlem sırasında bir kan damarı veya organ delinebilir. İşlem sonrası enfeksiyon oluşabilir. Laparoskopik ameliyat sırasında herhangi bir organa zarar verişmişse ek bir cerrahi tedavi gerekebilir.
[widget-248]
Laparoskopik cerrahide uzman hekim kontrolü şart!
Laparoskopik cerrahi geleneksel cerrahiye göre çok daha küçük kesilerin yapıldığı güvenli bir işlemdir. Ürolojide laparoskopik cerrahi sıklıkla kullanılmakta ve daha hassas işlemler yapılabildiği için başarı oranı da yükselmektedir. Yine de ürolojide laparoskopik cerrahi ya da laparoskopik cerrahi komplikasyonları ile alakalı detaylı bilgi için üroloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.
[widget-129]