+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Klamidya Tedavisi

Klamidya Tedavisinde Antibiyotik Kullanımı

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar arasında en sık karşılaşılanlardandır. Hastaların çoğunda hiçbir belirti göstermemektedir. Kadınlarda anüs çevresinde enfeksiyon, vajinal akıntı ve kasıklarda ağrı şeklinde kendini gösterebilir. Hamileler hastalığı bebeklerine geçirebilirler. Bebekte göz rahatsızlıkları ile ölüme dahi neden olabilir.

HIV bulaşma riskini de arttıran bu hastalık teşhis edildiğinde antibiyotik kullanımı ile tedaviye başlanılmalıdır. Klamidya enfeksiyonu olan hastalarda gonokok enfeksiyonuna da sıklıkla rastlandığı için (ihtimali %30-50’dir) tedavi de her iki enfeksiyonu da tedavi etmek gerekir. Klamidya enfeksiyonunun tedavisi antibiyotikle kolaylıkla yapılmaktadır. Gebe olmayanlarda tek doz 1g azitromisin kullanımı veya 7 gün Siprofloksasin kullanılması yeterli olabilir. Ancak, antibiyotiklere olan yüksek direnç nedeniyle, antibiyotik tedavisinin başarısız olma ihtimali yıllar içinde gittikçe artmaktadır. Dirençli enfeksiyon varlığında, hastanın şikayetlerinin geçmediği durumlarda idrar yoluna uygulanan ozon tedavisi kalıcı çözüm getirmektedir. Kliniğimizde 5 yıldır bu şekilde tedavi ettiğimiz çok fazla sayıda hastamız oldu. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında olan klamidya tedavisi detaylarını anlatalım...

[widget-174]

 

Klamidya Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Klamidya tedavisi erkeklerde uzun ve karmaşık bir süreçtir. Klamidya ilaçları, hücrenin iç kısmına nüfuz etme ve patojeni yok etme yeteneğine sahip antibiyotiklerdir.

Klamidya ilaçları şunlardır: tetrasiklinler (doksisiklin, metasiklin), florokinolonlar (ofloksasin, siprofloksasin), makrolitler (eritromisin, rovamisin, midecamisin). Klamidya tedavisinde kullanılan ilaçlar her zaman %100 sonuç vermediği için farklı farmakolojik gruplara ait antibiyotikler kullanmaktayız. Klamidya antibiyotiklere sıklıkla direnç geliştiren bir patojendir. Eğer kullanılan antibiyotiğe klamidya hassas ise, 5 gün içinde hastanın şikayetleri düzelmeye başlar. Dirençlilik söz konusu ise hastanın şikayetlerinde düzelme olmaz. Bu nedenle tedaviye başlamadan kültür testleri yapılması çok önemlidir. Kültür sonucuna göre uygun antibiyotik kullanımı dirençli enfeksiyon oluşmasına neden olmaktadır.

Dirençli enfeksiyon varlığında, üretra içine ozon uygulaması hem antiviral etkisiyle enfeksiyonun tedavisini hem de enflamasyonu giderdiği için hastanın şikayetlerinin düzelmesini sağlar. Aksi halde değişik pek çok antibiyotiğin kullanılması hem enfeksiyonun ortadan kaldırılmasını geciktirir hem de enfeksiyonun ilerleme kaydederek prostatit gelişimine neden olur. Prostatit tedavisi daha zor bir tedavidir.

Bu tedavi sürecinde hastanın aynı zamanda cinsel partnerlerinin de muayenesi ve tedavisi şarttır. Klamidya tedavisi uygulanırken hastalarımızın cinsel ilişkiye girmemeleri önemlidir.

[widget-175]

PCR Testi

Klamidya tedavisi öncesi, özellikle de tedaviye dirençli olgularda PCR testi yapılması tedaviyi yönlendirmede faydası olmaktadır.

Klamidya ne kadar erken tanı alır ve usulüne uygun tedavi edilirse daha hızlı iyileşmek ve kalıcı hasardan korunmak söz konusu olmaktadır. Klamidya temel olarak, bakteri ile enfekte olan bir partnerin penis, vajina, ağız veya anüsü ile temas yolu ile bulaştığı için kişinin genital sağlığına dikkat etmesi çok önemlidir. Cinsel yolla bulaşan hastalık teşhisi ile birlikte kişi tedaviye hemen başlamalıdır.

Doğum esnasında rahim ağzında tedavi edilmemiş klamidya enfeksiyonu olan kadınların bebeklerinde bu bakteriye bağlı göz iltihabı görülme oranı yüksek olduğu için tedavide farklı uzmanlık alanlarına ihtiyaç duyulabilir. Klamidya tedavisi ve kullanılan tedaviler hakkında bilgi almak için ürolog Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimize ulaşabilirsiniz.

Dikkat Edin!

Kadınlarda tedavi edilmeyen klamidya enfeksiyonu rahim ve fallop tüplerine yayılarak pelvik enflamatuar hastalığa (PID) neden olabilir.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05