- Konu Başlıkları
- Kondilom Nedir? Ozon Tedavisi ile Tekrar Etmesi Nasıl Önlenir?
- En Etkili Kondilom Tedavisi (Elektrokoterizasyon)
- Kondilom İlaçları - Kondilom Tedavisi için Kullanılan İlaçlar
Kondilom Nedir? Ozon Tedavisi ile Tekrar Etmesi Nasıl Önlenir?
Kondilom ya da kondülom denilen lezyon, bir DNA virüsünden kaynaklı enfeksiyon lezyonudur. Nedeni human papilloma virüsü kısaca HPV olarak bilinir. HPV enfeksiyonu sonucu özellikle genital bölgede genital siğiller oluşur. Erkekte peniste, idrar kanalında ve üretra çıkışında, testis torbası (skrotum) cildinde, anal bölgede (makat kondilom, makat siğili) kondilom görülebilir. Kadında vulva, vajen, serviks (rahim ağzı) ve makat kondilomu şeklinde görülebilir. Özellikle oral seks yapanlarda ağız içinde ve dilde HPV lezyonu görülebilir.
Cinsel yolla bulaşan ve oldukça yaygın olan HPV lezyonları 120 tip HPV virüsünden kaynaklanmaktadır. Bazı HPV tipleri penis kanseri, üretra kanseri, rahim ağzı ve ağız içi kanserlerine neden olmaktadır.
- Kanser oluşturma riski yüksek HPV tipleri; HPV 16 (en sık), HPV 18, 31, 33, 35, 45, 51
- Kanser oluşturma riski düşük, sıklıkla siğil olarak kalan düşük riskli HPV tipleri; HPV 6, 11
Belirtisinin ortaya çıkması yıllar sürebilir. Erkekte kondilom belirtisi, genelde dış genital bölgede küçük ciltten kabarık siğiller şeklinde ortaya çıkar. Kadında kondilom ise ilk aşamalarda hiçbir belirti görülmezken, ilerleyen durumlarda ilişki sonrası kanama şeklinde kendisini gösterebilir. Tanı rahim ağzı sürüntüsü (smear) ile kesinleşir. Tedavide en etkili yöntemler koter (elektrokoter), radyofrekans ve lazer kullanılarak lezyonların alınması işlemidir.
[widget-144]
En Etkili Kondilom Tedavisi (Elektrokoterizasyon)
Kriyoterapi ya da dondurma tedavisi olarak adlandırdığımız yöntemle -40 ve hatta -60 derecelik gaz siğile dokundurulur ve siğil dokusu dondurulur, hücre ölümünün gerçekleşmesiyle siğil yok edilir. Makat içine uygulanamayan dondurma yöntemi kondilom problemine tam olarak çözüm vermemektedir. İçerideki zararlı dokuların büyümesi ve yayılması devam etmektedir.
Kondilom tedavisi için uyguladığımız elektrokoterizasyon (radyofrekans) yönteminde kondilom yakılarak tedavi edilir. Anında hücresel yok edilme söz konusudur. En başarılı sonuçları aldığımız elektokoterizasyon ile kondilom tedavisi, hem dışardaki hem de idrar yolu ve makat içindeki siğilleri yok etmede çok etkilidir. Kondilom tedavisi yalnızca 15-30 dakika sürer ve lokal anestezi altında uygulanabilen bir yöntemdir. Hastamızın takibinin yapılmasıyla birlikte oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Kondilom tedavisi sonrasında tekrar etmesi yani nüks oldukça önemli bir sorundur. Partnerin de mutlaka tedavi edilip kontrol altına alınması gereklidir. Ancak buna rağmen nüks görülebilmektedir. Bu nüksü minimuma indirmek için, kondilom elektrokoterizasyon ile yok edildikten sonra bölgesel ozon uygulanarak mikroskopik düzeyde kalabilen virüsler yok edilmektedir. Bugüne kadar bu ozon tedavisi ile hastalrımızda nüks riskini minimuma indirmiş durumdayız.
[widget-296]
Kondilom İlaçları - Kondilom Tedavisi için Kullanılan İlaçlar
Kondilom tedavisi için kondilom ilaçları ve kremler de önerilmektedir, ancak yan etkileri de çoktur. Kondilom ilaçları olarak önerilen bazı ilaçların hastalarımız tarafından oldukça dikkatli kullanılması gerekmektedir. Genellikle kondilom ilaçları olarak: Podofilin, Trikloroasetik Asit (TCA) veya Bikloroasetik Asit (BCA), 5-Florourasil (5-FU)/Epinefrin Jel gibi ilaçlar verilmektedir. Zor iyileşen kimyasal yanıklar meydana gelebilir. Yakıcı etkisi bulunan ilaçların asla kullanılmamasını öneriririm.
Kondilom tedavisi ve kondilom tedavisinde ozon kullanımı hakkında bilgi almak için üroloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.
[widget-129]