+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Transüretral Prostat Rezeksiyonu (TUR Prostat) Nedir?

Prostat Tedavisinde Etkili Uygulama: Transüretral prostat rezeksiyonu (TURP)

Transüretral prostat rezeksiyonu (TUR) prostatın idrar yolunda tıkanmaya neden olan bölümünü çıkarmayı içeren cerrahi bir işlemdir. Prostat, sadece erkeklerde bulunan küçük bir salgı bezidir. Penis ve mesane arasında yer alır ve üretrayı çevreler. Prostat içe doğru genişlerse, mesane ve idrar yoluna basınç uygulayabilir. Bu da idrar yapmayı etkileyen semptomlara neden olabilir. Pekii, transüretral prostat rezeksiyonu nedir, transüretral prostat rezeksiyonu nasıl yapılır?

[widget-171]

Prostat neden büyür?

Orta yaşın üzerindeki erkeklerde sık görülen ve yaşlanmanın bir parçası olarak kabul edilen iyi huylu prostat büyümesi transüretral prostat rezeksiyonu ile cerrahi olarak tedavi edilebilmektedir.

Yapılan araştırmalara göre prostat büyümesinin neden olduğu ile alakalı net bir bilgiye ulaşılamamıştır. Ancak prostat büyümesinin yaşlanmayla ilgili olduğu ve hormonal değişikliklerin de buna katkıda bulunabileceği ortaya çıkmıştır.

Transüretral Prostat Rezeksiyonu Nedir Neden Yapılır?

Transüretral prostat rezeksiyonu, prostat büyümesi hastada rahatsızlık veren semptomlara neden olduğunda ve ilaç tedavisine yanıt alınamadığında tercih edilmektedir.

Transüretral prostat rezeksiyonu nasıl yapılır?

TUR ucunda ışık ve kamera bulunan ince bir metal tüp olan rezektoskop olarak da adlandırılan özel bir alet kullanılarak yapılmaktadır. Rezektoskop, hastanın idrar yolu boyunca prostata ulaşana kadar geçirilir. Rezektoskop içinden geçen loop denilen kesici bölüm koter enerjisi kullanılarak aktif hale getirilir ve büyümüş prostat dokusu parça parça kesilerek mesane içine atılır. İşlemin ardından mesanedeki prostat parçaları dışarı alınır. Mesaneye kateter adı verilen ince bir sonda yerleştirilir. Bu sonda 2-3 gün hastanın hastanede yattığı sürede kalır, sonra sonda çekilerek hasta taburcu edilir.

Transüretral prostat rezeksiyonu nasıl yapılır sorusu ile ilgili olarak şunu da söyleyebiliriz: Transüretral prostat rezeksiyonu sırasında genel veya spinal anestezi kullanılır, böylece herhangi bir acı hissedilmez. Transüretral prostat rezeksiyonu, prostat büyümesi şu belirtilere neden olursa ve ilaç tedavisine cevap vermezse üroloji uzmanı tarafından önerilmektedir;

  • İdrar yapmakta zorlanma
  • Zayıf idrar akışı, saçaklı dağınık işeme
  • Kesik kesik idrar yapmak
  • İdrarın gelmesi için hastanın kendisini zorlaması
  • Sık idrara çıkma ihtiyacı
  • Gece sık idrara çıkma isteği
  • İdrara çıkmak için ani bir dürtü hissetmek, sıkışma
  • Mesaneyi tamamen boşaltamamak, geride idrar kalmış hissi
  • İdrar kaçırma

Yukarıda bahsettiğimiz belirtiler prostat büyümesinin ileri evrelerinde ortaya çıkmaktadır ve hastanın yaşam kalitesini etkilemektedir. Bu süreç ihmal edildiğinde mesanede geri dönüşümü olmayan değişiklikler gelişir, sonuçta böbrek yetmezliğine kadar giden bir tablo oluşur. İlaçlara yeterli cevap alınamadığı durumlarda transüretral prostat rezeksiyonu (TUR) önerilir.

Transüretral Prostat Rezeksiyonu Komplikasyonları

Çoğu durumda transüretral prostat rezeksiyonu güvenli bir işlemdir ve ciddi komplikasyon riski çok çok azdır. Ancak, transüretral prostat rezeksiyonu yapılmış birçok erkek, ejakülasyon (orgazm) hissi olsa da boşalmanın dışarıya gerçekleşmediğini bildirir. Bu durum retrograd ejakülasyon olarak bilinmektedir. Bu başarılı bir ameliyat sonrası beklenilen bir durumdur. Vücuda hiç bir zararı yoktur.

Aynı zamanda geç ameliyat olan hastalarda işlem sonrasında geçici olarak mesane kontrolünde sorun yaşanabilmektedir. Bu durum geçicidir ve idrar kaçırma sorununa bazen neden olabilir. Ameliyat olmakta gecikmiş hastalarda nadir durumlarda idrar kaçırma sorununun devam etmesi olasıdır.

[widget-168]

Prostat büyümesi ilerleyen durumlarda hastaların idrara çıkmada çeşitli zorluklar yaşanmasına neden olmaktadır. Belirtilerin ilerlemesi durumunda ise tek tedavi seçeneği cerrahidir. Transüretral prostat rezeksiyonu, prostat büyümesi için sıklıkla kullanılan bir yöntemdir ve oldukça güvenlidir. Transüretral prostat rezeksiyonu komplikasyonları ya da TUR nedir sorularının cevapları için kliniğimize başvurabilirsiniz. Tur ameliyatı ve sonrası hakkında üroloji uzmanı Prof.Dr. Sinan Ekici ve ekibinden bilgi alabilirsiniz.

Dikkat!

Ameliyat, ilaçla tedaviden yeterli cevap alınamadığı durumlarda kalıcı tedavi ve düzelme sağlar. Ameliyat olmaktan çekinme, mesane bozukluğu, idrar kaçırma ve böbrek yetmezliğine kadar durumun ilerlemesine neden olabilir. 

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05