+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Prostatit Tanısı Nasıl Konulur?

Prostatit Nasıl Teşhis Edilir? Tanısı İçin Ultrason mu Sistoskopi mi Kullanılır?

Prostatit, prostat bezinin iltihaplanması ve şişmesi ile bulgu verir. Birçok iltihaplanma tipinde olduğu gibi, genellikle vücudun bir enfeksiyona tepkisi ile şikayetler ortaya çıkar. Prostat idrar yolunu çevrelediği için iltihap veya inflamasyon nedeniyle oluşan ödem, idrar yolunda baskı oluşturur. Sonuçta işeme zorlukları, ağrı ve ateş yüksekliği yapabilir. Prostatit, bir enfeksiyonun varlığı olmadan ve herhangi bir belirti sergilemeden de ortaya çıkabilir. Prostatit, her yaştan erkeklerde görülebilen bir hastalıktır.

[widget-130]

Prostatit türleri nelerdir?

Prostatit tipleri bakteriyel ve bakteriyel olmayan prostatit olarak sınıflandırılır. Bakteriyel prostatit, bakterilerden kaynaklanır ve hızlı bir şekilde tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlar gelişmesine neden olur. Bakteriyel olmayan prostatit, bakterilerin neden olmadığı veya bakterinin izole edilemediği prostatit tipidir. İdrar yolu enfeksiyonları bu prostatit formunda olmaz.

Prostatit nasıl teşhis edilir sorusu çok merak edilmektedir. Teşhis sonucu, ürologlar tarafından prostatit tedavisinin planlanmasında çok önemli bir yere sahiptir.

Prostatit Teşhis Yöntemleri Nelerdir?

Prostatit prostatın iltihaplanması durumudur ve erkeklerde sık görülen bir rahatsızlıktır.  Prostatit her yaştan erkekte görülebileceği gibi tedavi edilmemesi durumunda birçok soruna neden olabilir. Peki, prostatit nasıl teşhis edilir?

Prostatit sorununa erken tanı ile hızlı çözüm!

Prostatit teşhisi için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemler hastalığın durumunu, türünü ve aşamasını belirlemek için de kullanılabilir. Prostatit teşhisi için kullanılan prostatit tanı yöntemleri şöyledir;

  • Fiziki muayene: Fiziki muayene sırasında rektal muayene yapılabilir veya prostat incelenerek büyüyüp büyümediği kontrol edilebilir. Aynı zamanda fiziki muayene sırasında hastaya prostat etrafındaki bölgelere ağrı ya da rahatsızlık duyup duymadığı da sorulacaktır.
  • Tam idrar tahili ve kültürü
  • PSA testi
  • CRP testi
  • Ultrason: Prostat bezine daha detaylı bakmak için, ultrason istenebilir. Ultrason ile prostatit varlığının ödemli doku bulguları, rezidüel idrar varlığı gibi bulgular elde edilebilir. Ancak, tek başına ultrason, prostatta prostatit olduğunu gösteremez. 
  • Sistoskopi: Prostatit teşhisi için üretra, prostat ve mesane sistoskop ile gerektiğinde incelenebilir. Sistoskopi ile inceleme akut prostatit varlığında yapılmamalıdır. Enfeksiyonun yayılmasına neden olur. Kronik prostatit varlığında sistoskopi yapılır. Prostatit üretra ve mesanede prostatit lehine bulgular elde edilmeye çalışılır.  
  • Üroflowmetri: Prostatit teşhisi için üroflowmetri istenebilir. Bu test hastanın idrar akış hızını ölçmektedir. Ayrıca prostat, idrar yolu veya pelvik kasların neden olduğu herhangi bir tıkanıklık ve zorluk hakkında bilgi verir. 
  • Multiparametrik MR: Prostatit nasıl teşhis edilir sorusunun bir diğer yanıtı olarak da multiparametrik MR yöntemi bulunuyor. Kronik prostatit şüphesi varlığında ihtiyaç duyulduğunda yapılır.

[widget-146]

Prostatit Tanısı Koymak Neden Önemlidir?

Prostatit tanısı konulurken, prostatit tipini de belirlemiş oluruz. Prostatit tipini belirlemek uygun tedavi planını oluşturmak için şarttır. Bakteriyel prostatit tiplerinde tedavi içeriği antibiyotik tedavi üzerine yoğunlaşır. Bakteriyel olmayan prostatit tiplerinde ise kişiye özel bulgulara yönelik tedavi planlanır.

Unutmayın;

Prostatit probleminin düşmanı sağlıklı bir hayat!

Prostatit sorunu ile karşılaşmamak için mutlaka sağlıklı bir hayat tarzını benimsemek gerekmektedir. Prostatit teşhisi için kullanılan yöntemler, prostatit nedenleri ve tedavi seçenekleri ile alakalı daha detaylı bilgi almak isterseniz kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05