- Konu Başlıkları
- Prostatit Belirtileri Nelerdir? Antibiyotikler, Ozon Tedavisi, PRP, Şok Dalga ve Kök Hücre Tedavileri
- Prostatit Belirtileri - Prostatit Nasıl Anlaşılır?
- Prostatit olup olmadığınızı nasıl anlarsınız?
- Prostatit tedavi seçenekleri, modern yöntemler
- Prostatiti Önlemek Sizin Elinizde!
- Bunu biliyor musunuz?
Prostatit Belirtileri Nelerdir? Antibiyotikler, Ozon Tedavisi, PRP, Şok Dalga ve Kök Hücre Tedavileri
Prostatit, prostat bezinin iltihaplanmasıdır. İltihaplanma, diğer çeşitli nedenlerin yanı sıra bir enfeksiyondan da kaynaklanabilir. Prostat bezi erkek üreme sisteminin bir parçasıdır ve mesanenin altında ve rektumun önünde bulunan ceviz büyüklüğünde bir bezdir. Prostatitin ana işlevi, idrar yolu boyunca spermi taşımak için seminal sıvı üretmektir.
Prostatit nasıl anlaşılır ve prostatit nasıl tedavi edilir sorularını cevaplamadan önce prostatit ile alakalı bilinmesi gereken bazı durumları özetlemek gerekmektedir. Tüm erkeklerin %10 ile %12'si prostatit belirtileri yaşamaktadır. Prostatit, akut veya kronik olabilir.
Prostatit tedavisi yapılmadan önce hastanın sahip olduğu iltihabın varlığı, şiddeti ve evresi ölçülmelidir. Ardından kişiye uygun yöntemlerle prostatit tedavi edilebilir.
[widget-130]
Prostatit Belirtileri - Prostatit Nasıl Anlaşılır?
Prostatit belirtileri, prostatitin altta yatan nedenine bağlı olarak değişebilir. Prostatit nedir, neden oluşur başlıklı yazımdan oluşumuyla ilgili detayları öğrenebilirsiniz. Semptomlar yavaşça ortaya çıkabilir veya hızlı bir şekilde ortaya çıkarak, hızlıca gelişebilir. Bu nedenle özellikle orta yaş ve üzerindeki erkeklerin belirtileri dikkatle incelemesi gerekmektedir.
Prostatit olup olmadığınızı nasıl anlarsınız?
Prostatit erkeklerde sık görülen bir hastalık türüdür ve çoğu zaman belirtileri başka hastalıklarla karıştırılabilir. Ancak prostatit ile uyumlu belirtilerden herhangi biri mevcutsa, hastanın daha fazla değerlendirme için kliniğimize başvurması gereklidir. Prostatit belirtileri şunlardır;
- Ağrılı, zor veya sık idrara çıkma.
- İdrarda kan görülmesi.
- Kasık ağrısı, rektal ağrı, karın ağrısı veya bel ağrısı görülmesi.
- Ateş ve titreme,
- Vücut ağrıları, genel halsizlik hali,
- Üretral akıntı,
- Ağrılı ejakülasyon veya cinsel işlev bozukluğu.
Yukarıda bahsettiğimiz prostatit belirtileri prostatit tipine göre farklılık gösterebilir. Kimi zaman belirtiler başka bir hastalık nedeniyle de görülebilir.
Prostatit tedavi seçenekleri, modern yöntemler
Prostatit tedavi seçenekleri arasında birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Prostatit tedavisini her zaman hastaya özel olarak planlamakta ve uygulanmaktayız. Bu planlamanın yapılabilmesi ise detaylı bir muayene ile mümkündür. Prostatit tedavisi altta yatan nedene ve prostatit tipine göre yapılmalıdır. Prostat belirtilerinin nedeni bir bakteriyel enfeksiyon ise antibiyotikler tedavinin temlini oluşturur. Prostatitin tüm formları, destekleyici bakım, gerekirse ağrı kontrolü ve yakın takibi gerektirir. Bazı durumlarda, akut prostatitin tedavi seçenekleri arasında hastaneye yatmak da bulunmaktadır. Çünkü, akut prostatit sepsise neden olma ve hayati risk oluşturma riski taşır. Prostatit tedavi seçenekleri aşağıdakileri içerebilir;
- Antibiyotikler: Akut bakteriyel prostatit, antibiyotiklerle etkin bir şekilde tedavi edilebilir. Genellikle oral antibiyotikler yeterlidir, ancak ciddi vakalarda intravenöz antibiyotikler gerekli olabilir. Prostatit antibiyotik tedavisi 4-6 hafta sürer. Kronik bakteriyel prostatit, genellikle 8 ile 12 hafta arasında süren daha uzun bir antibiyotik tedavisi ile tedavi edilir.
- Anti-inflamatuar ilaçlar: Prostatit tedavisi için genellikle kullanılan bir yöntem olan bu ilaçlarla ağrının kontrol edilmesi hedeflenmektedir.
- Prostat masajı: Birkaç çalışmada, prostat masajının kronik prostatitli bazı hastalarda semptomları azalttığı gözlemlenmiştir. Fakat etkinliği azdır.
- Yaşam tarzı değişiklikleri: Çok fazla baharatlı yiyecekler tüketmemek, su tüketimini arttırmak ve at binme gibi aktivitelerden uzak durmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri de prostatit tedavisi için kullanılmaktadır.
- Prostata ozon tedavisi: Prostatitin her tipi için prostatit ozon tedavisi farklı şekillerde uygulanmaktadır. Ozon mutlaka gaz formunda mesane/prostat/üretra etkileyecek şekilde idrar yolundan uygulanmalıdır. Akut prostatit tedavisinde ek olarak damardan majör otohemoterapi şeklinde de verilmelidir. Lokal olarak uygulanan ozon, prostatit odaklarının enfeksiyondan temizlenmesini, metabolizmanın normale gelmesini, inflamasyonun ortadan kalkmasını, prostat içi bağışıklık sisteminin artmasını, ağrı hassasiyetinin normale gelmesini sağlar. Böylece, ozon tedavisi ile hem hızlı düzelme sağlanır, hem de hastanın kronik şikayetleri düzelir.
- Prostata şok dalga tedavisi: Prostatit şok dalga tedavisi, özellikle kronik prostatit ve kronik pelvik ağrı sendromunda kullanılan ve prostatta kan akımının artmasını ve bozulan metabolizmanın normale gelmesini hedefleyen bir tedavidir.
- Prostata ozonlu PRP enjeksiyonu: Prostatit ozon tedavisi, özellikle dirençli kronik prostatit ve kronik pelvik ağrı sendromunda tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Prostatit prp tedavisi, prostatit odaklarında doku hasarının düzeltilmesini ve metabolizmanın normale gelmesini sağlar.
- Prostata kök hücre tedavisi: Prostatit kök hücre tedavisi, özellikle dirençli kronik pelvik ağrı sendromunda tercih ettiğimiz ileri tedavi yöntemidir.
- Botulinum toksin-A enjeksiyonu: Prostat kas spazmını azaltmak bazı hastalarda şikayetlerin düzelmesini sağlamaktadır.
- Sıcak oturma banyosu: Kronik prostatit ve kronik pelvik ağrı sendromunda kas spazmını azaltarak etkili olabilmektedir.
[widget-146]
Prostatiti Önlemek Sizin Elinizde!
Prostatitin önlenip önlenemeyeceği bilinmemektedir, ancak bazı yöntemlerle risk azaltılmaktadır. Prostatit belirtileri veya idrar yolu enfeksiyonu varsa derhal tıbbi yardım almanız gerekir. Pelvik bölgedeki travmayı önlemek için spor yaparken uygun koruyucu giysiler kullanmak prostatit sorununun önüne geçecektir. Bisiklet kullanıyorsanız prostat üzerindeki baskıyı en aza indiren iyi tasarlanmış bir sele kullanın. Mesaneyi tahriş edebilecek aşırı kafein ve alkolden uzak durun.
Bunu biliyor musunuz?
Prostatit, 50 yaşın altındaki erkeklerde görülen en yaygın prostat problemidir.
Üroloji doktorunuz prostatit tipine göre size en uygun prostatit tedavisini belirleyecektir. Prostatit tedavi yöntemleri ve size en uygun tedavi planı için kliniğimize başvurmayı unutmayın.
[widget-129]