- Konu Başlıkları
- Sistoskopi Yan Etkileri ve Avantajları
- Sistoskopi ile incelenen hastalıklar nelerdir?
- Sistoskopi Nasıl Uygulanır?
- Sistoskopi uygulamasının yan etkisi var mıdır?
- Sistoskopi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Sistoskopi uygulaması için uzman hekim ve klinik desteği şart!
Sistoskopi Yan Etkileri ve Avantajları
Sistoskopi nedir sorusuna mesanenin ve idrar yolunun iç kısmını ayrıntılı olarak görmeyi sağlayan bir işlemdir cevabını vermek mümkündür. Sistoskopi, mesaneyi incelemek için bir sistoskopun kullanılması işlemi olarak da yorumlanabilir. Sistoskopi, anormal durumlar için mesaneye bakmak veya idrar yolunda gerçekleştirilmekte olan cerrahi işleme yardımcı olmak için de kullanılabilir.
Sistoskopi ile incelenen hastalıklar nelerdir?
Erkeklerdeki prostatı içeren üretra veya idrar kanalı, idrar toplayan ve depolayan mesane, her böbrek tarafından mesaneye idrarı taşıyan küçük iç tüpler olan üreter sistoskopi ile incelenmektedir.
Sistoskopi hangi durumlarda uygulanır? Genellikle idrarda kan değerlendirmesi için sistoskopi yapılabilir. Ayrıca zor veya ağrılı işeme, mesane veya üretral tümörler, mesane taşları ve prostat cerrahisinin değerlendirilmesi de dahil olmak üzere sistoskopi birçok durumda terchi edilebilir. Basit işlemler sadece lokal anestezi ile yapılabilir.
[widget-276]
Sistoskopi Nasıl Uygulanır?
Sistoskopi nasıl uygulanır sorusu sık sorulmaktadır. Ancak işlem oldukça kısa sürer ve herhangi bir cerrahi işlem gerekmez. İşlemden önce mesanenin boşaltılması istenebilir. Sistoskopi lokal anestezi altında yapılabilir ve ortalama 5 ile 10 dakika sürer.
Sistoskopi işlemi sırasında sistoskop, üretra içinden mesaneye sokulur. Sistoskop, lensli ince, ışıklı bir tüpdür. Çoğu zaman bükülebilir, ancak bazı modelleri serttir. Su veya salin sistoskop içinden mesaneye verilir. Sıvı mesaneyi doldururken, mesane duvarı gerilir ve idrar yolu gözlemlenir.
Sistoskopi uygulamasının yan etkisi var mıdır?
Sistoskopi uygulamasının yan etkisi olup olmadığı merak edilmektedir. Sistoskopi genellikle güvenli bir işlem olsa da bazı yan etkilerin yaşanması normaldir. Sistoskopi uygulamasının yan etkisi olarak şunları sayabiliriz;
- İdrarda parlak pembe renkte kan görülmesi
- İdrar yaparken yanma hissi
- Ertesi gün ya da iki gün içinde daha sık idrara çıkma
Sistoskopi yan etkileri yukarıdaki gibidir ve genellikle bu yan etkiler birkaç gün içinde kendiliğinden geçmektedir.
Sistoskopi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sistoskopi sonrası dikkat edilmesi gerekenler hastalar tarafından dikkate alınmalıdır. Sedasyon veya genel anestezi yaptırdıysanız, işlem sonrasında hastanın tam olarak kendine gelmesi için bir süre beklemesi gerekmektedir.
Ağrıyı hafifletmek için genital bölge üzerine sıcak ve nemli bir bez tutun. Bu işlemi gerektiği kadar tekrarlayın. Sıcak bir banyo yapın. Ancak bu talimat için doktorunuzdan bilgi almanız gerekmektedir.
[widget-277]
Sistoskopi uygulaması için uzman hekim ve klinik desteği şart!
Sistoskopi mesane ve idrar yolunun ayrıntılı olarak incelenmesine olanak tanımaktadır. Cerrahi bir işlem olmayan sistoskopi ile idrar yolu sorunlarının teşhisi mümkündür. Aynı zamanda cerrahi işlem sırasında da kullanılabilir. Sistoskopi nedir, sistoskopi nasıl uygulanır ya da sistoskopi uygulamasının yan etkisi gibi birçok sorunuz için ürolog Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimize başvurabilirsiniz.
[widget-129]
Yapılmış Yorumlar (2)
İyi günler , üretra darlığı belirtilerim var, sisteskopi önerildi fakat kabul etmedim, bir arkadaşım oldu ve devamında belirli periyotlarla sonda takması istenildi, sonrasında bunu daha seyrek olarak devamlı yapması söylendi. Bu bütün üretra darlıklarında aynımı, yıllarca sonda takmamız mı gerekiyor, bu benim yapabileceğim bir şey olmadığı için kabul etmedim ama sık sık idrara çıkma olayı da hayatımı çok etkiliyor. Bunun alternatif bir yolu var mı acaba..
Adem bey geçmiş olsun. Her hastanın durumu elbette farklı olabilir. Sistoskopi işlemi sadece tanı içindir. Darlığı tedavi etmek için pek çok farklı yöntem kliniğimizde uygulanmaktadır. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. Klinik telefon hattımızdan iletişime geçebilirsiniz.