+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Testis Kanseri Tedavisinde Kemoterapi

Testis Kanseri Kemoterapi Uygulaması Nasıl Yapılır?

Testis kanseri kemoterapi tedavisi hastane ortamında gerçekleştirilmektedir. Tedaviye başlamadan önce hastaya kan testi yapılarak ilacı hazırlanır. Hastanın koluna ya da eline yerleştirilen bir tüp yardımıyla kemoterapi ilacı verilir. Bleomycin, etoposide ve cisplatin gibi ilaçlar tüpten vücuda iletilir. Bleomycin bazen kasa enjekte edilebilir.

Testis kanseri tedavisinde kemoterapi, yaklaşık 21 günlük periyotlarla verilir. Hastaya uygulanacak ilaca göre tedavi planlaması yapılmaktadır. Cisplatin verilmeden önce ve verildikten sonra böbreklerde hasar oluşmasını önlemek için damardan sıvı verilir. Bleomycin ise her hafta sadece bir kez verilir. Testis kanseri kemoterapi uygulamalarının bazısı 6 saat sürerken bazısı 30 dakika sürer.

 [widget-200]

Testis Kanseri Kemoterapi Uygulaması Nasıl Yapılır?

Kemoterapi tedavisi nasıl yapılır konusu ile ilgili ilk olarak şunu söyleyebiliriz: Testis kanseri kemoterapi tedavisi hastane ortamında gerçekleştirilmektedir. Tedaviye başlamadan önce hastaya kan testi yapılarak ilacı hazırlanır. Hastanın koluna ya da eline yerleştirilen bir tüp yardımıyla kemoterapi ilacı verilir. Bleomycin, etoposide ve cisplatin gibi ilaçlar tüpten vücuda iletilir. Bleomycin bazen kasa enjekte edilebilir.

Testis kanseri tedavisinde kemoterapi, yaklaşık 21 günlük periyotlarla verilir. Hastaya uygulanacak ilaca göre üroloji uzmanı tarafından tedavi planlaması yapılmaktadır. Cisplatin verilmeden önce ve verildikten sonra böbreklerde hasar oluşmasını önlemek için damardan sıvı verilir. Bleomycin ise her hafta sadece bir kez verilir. Uygulamaların bazısı 6 saat sürerken bazısı 30 dakika sürer.

BEP Kemoterapi Yan Etkileri Nelerdir?

Testis kanseri kemoterapi uygulamasında her kişinin tedaviye verdiği yanıt farklıdır. Kimi hastada yan etki daha az gözlenirken kimisinde ise etkiler daha çok fark edilir. Enfeksiyona karşı düşük direnç, Morarma ya da kanama, Anemi, Kansızlık, Bulantı ve kusma, Saç dökülmesi,  Yorgunluk, El ve ayaklarda halsizlik, İshal, Ateş ve titreme vb. BEP, yani testis kanseri kemoterapisi yan etkileri arasında yer almaktadır.

Testis kanseri tedavisinde kemoterapi yan etkileri her hastada aynı şekilde ve şiddette görülmemektedir.

Testis kanseri tedavisinde kemoterapi sonrası hastalar ilk iki sene 3 er aylık daha sonra 6 aylık aralıklarla 5-10 yıl takiplere alınır. Ayrıca CT tetkikleri ile karın içi büyük damarların etrafındaki lenf kitleleri kaybolmamış ya da küçülüp büyümüş ise, kitleler kaybolmuş ancak kan tahlillerinde değerler yüksek çıkıyorsa testis kanseri tedavisi etkili olmamış demektir.

[widget-201]

Testis kanseri kemoterapi tedavisine cevap vermediğinde ise yapılacak tedavi RPLND (Retro Peritoneal Lenf Nodu Diseksiyonu) diye adlandırdığımız ameliyattır. Karın içi diğer organlar ve büyük damarlar temizlenir. Ancak testis ameliyatı olan hastalarda boşalma bozuklukları ve kemoterapinin de sperm sayısını azaltması söz konusu olacağından dileyen hastaların sperm dondurma işlemini yaptırmaları avantajlı olacaktır.

Düzenli ürolojik muayene önemli!

Testis tümörlerinin toplumda yaklaşık 100 binde 2 ile 3 oranında görülme sıklığı vardır. Erkeklerde görülen kanserlerin %1-2’sini oluşturan testis kanseri, genç orta yaşlarda (15 ile 30) yaşları arasında görülür.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05