+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Böbrek Kanserinde Radyoterapi

Böbrek Kanserinde Radyoterapi (Işın Tedavisi) Nasıl Uygulanır?

Böbrek kanserlerinin %80’i şeffaf hücreli histolojik tipte olup kemoterapiye (ilaç tedavisi) ve radyoterapiye (ışın tedavisi) dirençlidir, cevap vermez. Ancak kemik ve beyine yayılım olduğunda hastanın şikayetlerini azaltmak amacıyla bölgesel radyoterapi uygulamaları yapılmaktadır. Kanserin yayılmasına bağlı olarak oluşan kemik ağrısı ve beyin şişliği gibi semptomları böylece hafifletilmektedir.

[widget-147]

Böbrek kanserinde radyoterapi kanserli dokuyu öldürme yani yok etme amacıyla yapılsa da böbrek tümörleri genel olarak radyoterapiye çok cevap vermezler.

Bu nedenle böbrek tümörü tedavisinde radyoterapi sadece cerrahi ile çıkarılamayacak primer tümörün veya metastazın neden olduğu semptomları hafifletmek için tavsiye edilmektedir. Radyasyon tedavisi tek doz halinde verilebilir. Ayrıca bölünmüş radyasyon tedavisi de uygulanabilir.

Böbrek kanserinde radyasyon tedavisi genellikle palyatif yaklaşımın bir parçası olarak tavsiye edilir. Böbrek kanserinde radyoterapi, kanserli dokular üzerine yoğunlaşan ve yüksek enerjili ışın demetleri kullanılan bir tedavidir.

Böbrek Kanseri Radyoterapi Uygulamasının Yan Etkileri Nelerdir?

Böbrek kanseri başlangıç evresinde radyoterapi kullanılmamaktadır. Kemiklere yayılmış olan hastalıklarda ortopedik tedavi ile birlikte ya da tek başına kullanılabilir. Çoğu hasta radyasyon tedavisi alırken herhangi bir acı hissetmemektedir.

Böbrek kanseri ışın tedavisi yan etkileri arasında genel olarak böbrek üzerinde hafif ağrı ya da yanma olabilir.

Böbrek kanseri tedavisi radyoterapi ile yapıldığında sağlıklı hücrelerin korunması ve uygulanan ışından etkilenmemesi sağlanabilir. İlk evrede daha hızlı tedavi edilen böbrek kanseri için radyoterapi yöntemi ilerleyen evrelerde kullanılırken destekleyici olarak da kullanılabilir. Öksürük, ateş, terleme ya da ağrı durumlarında mutlaka uzman üroloji doktoruna ulaşmanız gerekir. Radyoterapinin bilinen en belirgin yan etkileri şöyledir:

  1. Böbrek kanserinde ışın tedavisi kandaki alyuvarları etkileyerek hastanın kendisini yorgun, halsiz ve iştahsız hissetmesine neden olur.
  2. Hasta enfeksiyonlara karşı savunmasız kalır.
  3. Radyoterapi yan etkisi olarak vücutta oluşabilecek küçük kanamalar da gösterilebilir.
  4. Işın tedavisi uygulanana bölgede hafif kızarıklıklar ve sulu açık yaralar dahi görülebilir.
  5. Bazı hastalarda diş çürümeleriyle karşılaşılabilir.
  6. Radyoterapi ağız içinde yaralara neden olabilir.

Işın tedavisi böbrek kanseri için ileri evrede aktif ve destekleyici olarak kullanılmaktadır. Böbrek kanseri radyasyon tedavisi hastanede yatış gerektirmeden uygulanabilmektedir. 6 – 8 hafta süren ışın tedavisi için genel olarak her gün ortalama 25-30 kez yapılan radyasyon tercih edilir.

[widget-310]

Radyoterapi Yöntemleri Nelerdir?

Böbrek kanserinde radyasyon tedavisi için her gün hastalarımıza yaklaşık 1-5 dakika içinde 180-200 cGy ışın dozunu bölünerek (fraksiyon) verilmektedir. İki çeşit radyoterapi yöntemi bulunmaktadır.

Radyoterapi yöntemleri dıştan radyoterapi ve içten radyoterapi olarak iki gruba ayrılmaktadır. Böbrek kanseri tedavisinde radyoterapi kanser hücrelerini öldürerek çoğalmasını engeller.

Bunu biliyor musunuz?

Ameliyat yerine radyoterapi tercih edildiğinde hastanın genel sağlık durumu kötü ise primer kanseri tedavi etmek için kullanılabilir.

Böbrek kanserinde radyasyon tedavisi için uygulanacak radyasyon dozu bulunur. Bunlar ise; hastanın yaşına, tümörün büyüklüğüne, tümörün ışın tedavisine karşı ne kadar duyarlı olduğuna, normal doku ve hastanın toleransına, ışın tedavisi yapılacak bölgenin büyüklüğüne, tedavi sonrası beklenen yaşam kalitesine göre değişmektedir. Işın tedavisi için hastanın uygunluğunun belirlenmesi gerekmektedir.

Hastanın tedaviye uygun olup olmadığı ürolog tarafından belirlenirken hastalığın evresi de radyasyon uygulaması için etkendir. Doğru bilgilendirme için bize ulaşabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05