+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Prostatit Nedir ve Neden Olur?

Prostatit Nedir? Prostatit Tipleri Nelerdir, Nasıl Oluşur?

Prostat, erkek üreme sisteminin bir parçası olan ceviz büyüklüğünde bir salgı bezidir. Prostat mesanenin altında ve rektumun önünde bulunmaktadır. Prostatın ana görevi, meni oluşması için sıvı üretmektir. Ayrıca prostat arkasında bulunan seminal vezikül dediğimiz salgı bezlerinden de meni için sıvı salgılanır. Meni içeriğinin %80'i prostat ve seminal vezikül sıvılarından oluşur. Bu sıvı, dişi yumurtasına giderken spermi korur ve enerji verir. Prostat sıvısı ayrıca, meni koagulum şeklinde atıldıktan sonra koagulumun çözülmesini, sıvılaşmasını sağlayarak spermlerin rahat hareket etmesini sağlar.  Prostatit, prostat bezinin iltihaplandığı ve önemli rahatsızlıklara, ağrılara ve cinsel sağlıkla ilgili şikayetlere neden olduğu bir durumdur. Peki prostatit nedir? Prostatit, prostat iltihabı adı verilen bir rahatsızlıktır. 

[widget-130]

Prostatit (prostat iltihabı) çeşitleri

Prostatitin 4 farklı tipi vardır. Prostatit tedavisi de prostatitin türüne göre yapılmaktadır.

Tip 1: "Akut bakteriyel prostatit", enfeksiyon nedeniyle oluşan, yüksek ateş, titreme, ağrı ve idrar zor veya hiç yapamama ile kendini gösterir. C. trochomatis, T. vaginalis, U. Urealyticum, E. Coli sıklıkla izole edilen enfeksiyon ajanlarıdır.

Tip 2: "Kronik bakteriyel prostatit", prostat bezini kronik olarak etkileyen bakteriler nedeniyle tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ile karakterizedir. Tip 3: "Kronik bakteriyel olmayan prostatit (Kronik Pelvik Ağrı Sendromu)", prostatitin en yaygın şeklidir. İki şekilde olabilir.

     Tip 3 A: Birinci form "inflamasyon eşlik eden kronik pelvik ağrı sendromu" enfeksiyon bulgusu olmayan, inflamasyonun (lökosit) hakim olduğu,   

      Tip 3B: İkinci form olan "inflamasyon olmayan kronik pelvik ağrı sendromu", enfeksiyon ve inflamasyon olmayan ancak nörolojik, musküler patolojilerin etkili olduğu, ağrının, işeme sorunlarının, ejakülasyon sırasında ağrının, sertleşme sorununun olduğu bir prostatit türüdür.

Tip 4: "Asemptomatik kronik prostatit" formunda, hastaların hiçbir şikayeti olmaz. Semen analizinde, prostat biyopsisi ve prostat dokusu alındığında patolojik incelemede fark edilir, herhangi bir tedaviye ihtiyaç göstermez. 

Prostatit hiçbir şekilde prostat kanseri gelişimine neden olmaz.

Prostatit Nasıl Oluşur?

Prostatit enfeksiyon, kimyasal ajanlar, otoimmün reaksiyonlar nedeniyle gelişir. Prostatit türlerinin oluşum nedenleri de farklılık arz etmektedir.

Prostat enfeksiyonları en sık 30-50 yaşlarındaki erkeklerde görülür, ancak yaşlı erkeklerde de ortaya çıkabilir.

Prostat enfeksiyonları prostatı tahriş edebilir ve iltihap bezin şişmesine (inflamasyon) neden olabilir. Prostatit genellikle bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanır, ancak bu enfeksiyonun nasıl başladığı her zaman açık değildir. Bazı durumlarda, özellikle prostat büyümesinin idrar yolu enfeksiyonu veya mesane enfeksiyonuna neden olması durumunda mesaneden ilerleyebilir. Üretrit (bel soğukluğu) yeterince tedavi edilmez ise veya antibiyotiklere dirençli ise enfeksiyon prostata yerleşerek prostatite neden olabilir.

Prostatın kanalları direk olarak idrar yoluna açılmaktadır ve bu nedenle idrar içerisindeki her türlü mikrop prostatı etkileyebilir. İdrardaki bakteriler küçük kanallar yoluyla prostata ulaşarak iltihaba yol açabilir. Prostat iltihabı, mikrop alındıktan sonra hemen ortaya çıkıp şiddetli şikayetlere neden olur. Ani başlayan şiddetli idrar şikayetleri, makatta ağrı, PSA yüksekliği, idrarda bol lökosit veya mikrop görülmesi teşhis için yeterlidir. Akut prostatit, tedavi edilmediğinde mikropların kana karışmasına bağlı şoka ve ölüme sebep olabilir. Klinik olarak teşhis edildiğinde derhal damar yoluyla güçlü antibiyotik tedavisinin başlanılması gerekir. Tedaviye cevap alındıktan sonra en az 6 hafta süreyle üroloji uzmanı tarafından önerilen antibiyotiklerin ağızdan alınan formlarının kullanılması gerekir.

Bakteriyal kronik prostatit nedeni de enfeksiyon sonucudur. Ani ve şiddetli bir başlangıç yerine sinsi bir seyir izleyip uzun süreli rahatsızlıklara yol açar. Kronik prostatit genç erkeklerde üretrit veya akut prostat iltihabı sonrası da başlayabilir. Şikayetler, yaşla meydana gelen prostat büyümesine benzemektedir. En rahatsız edici şikayetler, sık idrara çıkma, sürekli idrar varmış hissi, idrar yaparken yanma, makat bölgesinde ağrı ve büyük abdest sonrası penis ucundan meni kıvamında bir akıntı gelmesidir. Bazı hastalarda erken boşalma da görülmektedir. Muayenede prostat genellikle normal büyüklükte olmaktadır.

Bakteriyal olmayan kronik prostatit (kronik pelvik ağrı sendromu) nedenleri ise her zaman açıklanamamaktadır. Genellikle bir enfeksiyondan kaynaklanmaz. Ancak, bazı durumlarda bir enfeksiyonu takiben enfeksiyonun ortadan kalkması ancak enflamasyonun devam etmesi sonucu gelişebilir. Ayrıca idrar birikmesi, kabızlık veya kimyasal maddelerden kaynaklanan tahrişlerden de kaynaklanabilir. KPAS’ın neden kaynaklandığı net olarak açıklanamamıştır. Hastanın özellikle idrar yolu, penis, testisler, kasıklar, bel ve kalçaya vuran ağrı şikayetleri belirgindir. Ayrıca, boşalma sırasında ve sonrasındaki ağrı sıklıkla görülen belirleyici bir bulgudur. Bu ağrılar sertleşme sorunu ve seksüel bozuklukları da beraberinde getirir. Ayrıca, sık idrara çıkma, zor idrar yapma, sıkışma gibi şikayetler de birlikte görülür. Hastanın yaşam kalitesi ciddi derecede bozulmuştur. Depresyon ve stres sıklıkla görülür. Tedavisinde prostata ozon tedavileri,  kas gevşeticiler, alfa blokerler, ağrı kesiciler, prostata ozonlu PRP enjeksiyonu, prostat masajı, fizyoterapi egzersizleri uygulanmaktadır. 

[widget-146]

Akut prostatit şikayetleri:

  • Penis, testisler, alt karın veya alt sırt çevresinde orta veya şiddetli ağrı
  • İdrar yaparken ağrı
  • İdrara çıkarken yanma olması
  • Sık idrara çıkma isteği
  • İdrar yapmakta zorlanma veya hiç idrar yapamama
  • İdrarda kan görülmesi
  • Yüksek ateş, titreme

Kronik prostatit belirtileri ise en az 3 ay sürer ve şunları içerir;

  • Kasık, penis, testisler, anüs, alt karın veya alt sırt bölgesinde ağrı
  • İdrara çıkarken acı hissetme
  • Tuvalete çıkmak için aciliyet, sıkışma, bazen sıkışarak idrar kaçırma
  • Sertleşme sorunu gibi cinsel problemler
  • Penis. ucunda hissizlik, ağrı veya üşüme prostatit belirtisi olarak görülebilir.

Prostatit belirtileri bazen prostat büyümesi belirtileri ile karıştırılabilir. Bu yüzden ikisini ayırt etmek zor olabilir. Akut prostatit belirtileri genellikle ani ve şiddetlidir. Tedavi edilmediğinde ciddi problemlere neden olabilen prostatit, kronikleşebilir. Prostatit, sebep olduğu fiziksel rahatsızlıklar kadar, hayat kalitesini düşürmesi ve hastanın psikolojik durumunu olumsuz etkilemesi nedeniyle de önemlidir. Prostatit nedir, prostatit nasıl oluşur, prostatit belirtileri nelerdir gibi sorularınızla alakalı daha detaylı bilgi sahibi olmak için kliniğimize başvurmayı unutmayın.

Penis Ağrılarını Dikkate Alın!

Prostatit 50 yaşından önce erkeklerde en sık, 50 yaşından sonra ise prostat büyümesi ve prostat kanserinden sonra 3. en sık tanı konulan, oldukça yaygın görülen bir ürolojik hastalıktır. Bu nedenle dikkate alınması gerekir!

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05