- Konu Başlıkları
- Ağrılı Mesane Sendromu (İnterstisyel Sistit) ile İlgili Merak Edilenler
- Ağrılı Mesane Sendromu Belirtileri Nelerdir?
- Mesane Ağrı Sendromu Diyeti Nedir?
- Kronik Sistit Tedavisi Nasıl Olur?
- Mesane Ağrı Sendromu Kendiliğinden Geçer mi?
Ağrılı Mesane Sendromu (İnterstisyel Sistit) ile İlgili Merak Edilenler
Kronik sistit, mesane ağrı sendromu ya da diğer adıyla interstisyel sistit, uzun süreli ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ile ilişkili bir problemdir. Mesane ağrı sendromu kadınlarda daha yaygın olsa da erkeklerde de görülebilir. Kronik sistit, idrar torbasının kronik inflamasyonu olarak tanımlanır. Bakteriyel enfeksiyonlar, mesane taşları, parfümler, sabunlar, kullanılan bazı ilaçlar, radyasyon tedavisi, çeşitli yollarla maruz kalınan kimyasallar veya otoimmün bozukluklar mesane sorunlarına neden olabilmektedir. Kronik sistit nedenlerinin tam olarak anlaşılabilmesi için üroloji uzmanı randevusu alınması ve vakit kaybetmeden gerekli tetkiklerin, testlerin yapılması gerekir.
[widget-162]
Ağrılı Mesane Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma ve ağrı, idrarda kan, bulanık renkli kötü kokulu idrar, alt karın ve pelvik bölgede ağrı, yorgunluk ve halsizlik, kronik sistit belirtileri arasında yer alır. Tanının konulabilmesi ve nedenlerinin araştırılabilmesi için en kısa sürede bir üroloji uzmanına başvurmanız gerekir. Ağrılı mesane sendromu neden oluştuğu kesin olarak ortaya konulamamış ancak neden olduğu sorunlarla gayet iyi tanımlanmış kronik bir sistit türüdür. Hastanın yaşam kalitesini çok olumsuz etkileyen bir durumdur. Eğer mesane ağrı sendromunun bu tarz belirtilerini yaşıyorsanız vakit kaybetmeden randevu almanızı tavsiye ederiz.
Mesane Ağrı Sendromu Diyeti Nedir?
Kronik sistit tedavisini destekleyici, interstisyel sistit tedavisi için ise mutlaka olması gereken unsurlardan en önemlisi, mesane ağrı sendromu diyetidir. Çünkü bazı yiyecek grupları sistit semptomlarını kötüleştirebilir. Portakal, limon, greyfurt gibi narenciyeler, soda ve kola gibi gazlı içecekler, sirke ve turşu gibi ekşi gıdalar, domates ve domates bazlı ürünler ağrılı mesane sendromunu tetikleyebilir şeklinde yorumlar ve uzman doktorlar tarafından öneriler alabilirsiniz, ANCAK, bu konuda 2016'dan beri çok yoğun tedaviler uygulayan kliniğimizin yaklaşımı KİŞİYE ÖZEL DİYET UYGULAMASI'dır. Nedir bu kişiye özel diyet uygulaması derseniz, bilimsel açıklaması şudur: Her hastanın hastalığı ve bu hastalıktan etkilenme derecesi aynı değil, hastalığın her hastada ortaya çıkış nedenleri de farklı. Her hastanın genetik yapısı da farklı. Bu durum her hastaya aynı önerileri yapmanın, aynı tedaviyi uygulamanın yanlış bir yaklaşım olduğunu göstermektedir. Bu nedenle bizim kliniğimizde her hasta detaylıca incelenir, her hastanın duyarlı olduğu gıdalar tek tek belirlenir ve ona göre bir diyet planlanır ve hastalığın tedavisi de kişiye göre planlanır. Sonuçta, bugüne kadar sayısız hastayı sağlığına kavuşturduk, hayat kalitelerini artırdık.
İnterstisyel sistit ve kronik sistitte hangi gıdaların semptomları tetiklediğini belirlemek için kişiye özel gıda duyarlılığı araştırması yapmaktayız.
Kronik Sistit Tedavisi Nasıl Olur?
İnterstisyel sistit tedavisi; hastalığın şiddetine ve hastanın özelliklerine bağlı olarak üroloji uzmanı tarafından belirlenir. Kronik sistit tedavisi sıklıkla antibiyotik tedavisi, mesane instilasyonları ile nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri önerilir. Ancak, önemli bir grup hasta, bu tedavilerden fayda görmemekte ve sistit çok dirençli kronik sistit haline dönüşmektedir. Diğer yönden, interstisyel sistit zaten başlı başına ürolojinin tedavisi en zor hastalıklarından biridir. 2016 yılından beri gelen derin bilgi birikimi ve klinik tecrübemize dayanarak, hastalarımıza sunduğumuz tedaviler şu şekildedir: mesane kapasitesi normal olan hastalarda ilaç tedavilerine ek olarak veya tek başına kişiye özel olarak dozu ve sıklığı belirlenen mesane içine ozon tedavisi (Prof. Dr. Sinan Ekici yöntemi) öncelikli tedavidir. Çünkü hastaların büyük bir çoğunluğu bu tedaviden fayda görmektedir. Bu tedaviden fayda görmeyen hastalara kök hücre tedavisi, eksozom tedavisi, EnPRP tedavisi ileri tedavi seçenekleridir. İnterstisyel sistit tedavisi çok özellikli bir hastalık olması nedeniyle ayrıcalıklı yaklaşım gerektirmektedir.
Mesane içine verilen ozon tedavisi ile mesanenin bozulmuş metabolizması, bağışıklık sistemi, oksijenlenmesi ve kanlanması artırılmakta, ağrı sinirlerindeki artmış hassasiyet normale getirilerek ağrı şikayeti ortadan kaldırılmaktadır.
Ağrılı mesane sendromu için EnPRP, kök hücre tedavisi ve hastanın idrar ve kanından hazırlanan eksozom tedavisi kliniğimizde bu alanda rutin kullandığımız ileri tedavi yöntemleridir. Bu tedaviler sayesinde mesanenin metabolizması düzeltilmekte, mesane kendi kendini onarabilir hale gelmekte, sistit lezyonları iyileşmekte ve ağrı şikayetinin azalması sağlamaktadır. Eksozom ve kök hücre tedavisi ile ağrı mesane sendromu tedavisinde yenileyici fonksiyona sahip kök hücreler ile mesane dokusundaki bozulan metabolizma normale getirilmektedir.
[widget-165]
Mesane Ağrı Sendromu Kendiliğinden Geçer mi?
Ağrılı mesane sendromu, diğer adıyla interstisyel sistit, ve kronik sistit kendiliğinden geçmez. Kronik sistitte dönem dönem idrar yaparken ağrı, acı ve yanma hissi azalsa da kesin çözüme ulaştırılması için üroloji uzmanı tarafından doğru tedavi planının uygulanması gerekir. Mesane ağrı sendromunda ise sürekli olan hiç gemeyen şiddetli-hafifleyen ağrılar, sürekli idrara çıkma zorunluluğu hastaların hayatını çekilmez kılar. Tedavisi için bu konuda tecrübeli ürolog destekli tedavi şarttır.
Dilerseniz Prof. Dr. Sinan Ekici’nin desteğini alarak ağrılı mesane sendromu (interstisyel sistit) ve kronik sistite çare bulabilir, yaşam kalitenizi düşüren bu hastalıklardan kalıcı bir şekilde kurtulabilirsiniz. Prof. Dr. Sinan Ekici, ağrılı mesane sendromu ve kronik sistit tedavisinde son derece etkili tedavi yöntemleri kullanmakta ve hastalarını eski sağlıklarına kavuşturmaktadır.