- Konu Başlıkları
- Prostat Sağlığı ile İlgili Bunlara Dikkat!
Prostat Sağlığı ile İlgili Bunlara Dikkat!
Kötü beslenme, hareketsizlik, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, sigara… Bunlar prostat sağlığını tehdit eden risklerden birkaçı. Korunmak için yapmanız gerekenleri Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Ekici anlattı.
- Genleriniz
Prostat kanseri ve prostat büyümesi gelişiminde genetik yön çok önemli. Akrabalarında prostat kanseri olan erkekler 40 yaşından, diğer erkekler 50 yaşından itibaren yılda bir defa üroloji uzmanına gitmeli. Prostat kanseri erken teşhis edildiğinde kür sağlanabilir. Prostat kanseri hiç bir şikayet oluşturmadan gelişebilir, ilerleyebilir ve diğer organlara yayılma yapabilir. Bu nedenle şikayetiniz olmasa da kontrolleri ihmal etmeyin.
- İlerleyen Yaş
Yaş ilerledikçe prostat bezi büyür. Eğer bu büyüme idrar yoluna doğru olursa idrar şikayetleri ortaya çıkar. İlerleyen yaş, prostat sağlığını tehdit eden risklerden biridir.
[widget-179]
- İdrar Şikayetlerini Önemsememek
İyi huylu prostat büyümesi şikayetleri uzun zaman diliminde yavaş yavaş gelişir. Hasta genellikle bu belirtileri yaşlılığın doğal bir seyri olarak algılar. Üroloji uzmanına başvurmakta gecikir. Bu nedenle de hastalığa bağlı idrar yolu enfeksiyonu, idrar kaçırma, böbrek yetmezliği gibi ileri sonuçlar ortaya çıkabilir. prostat sağlığını tehdit eden risklerin önüne geçmek için idrar düzenini dikkate almak gerekir.
- Aşırı Şişmanlık
Prostat kanseri gelişiminde aşırı kilon etkili. Yetersiz sıvı alımı, sebze ve meyveden fakir, aşırı kalorili karbonhidrat, hayvansal yağlar ve kırmızı etten zengin sağlıksız beslenme, genetik yatkınlık da varsa, kanser gelişim mekanizmalarını aktive etmektedir.
- Hareketsiz Yaşam
Hareketsizlik metabolizmanın bozulmasına neden olur, kilo alımını arttırır. Düzenli egzersiz metabolizmayı canlı tutarak, vücudun toksik maddelerden kurtulmasını sağlar.
- Sigara İçmek
Sigara, içerdiği toksik maddeler nedeniyle prostat kanserinde rol alır. Özellikle bağışıklık sistemi üzerindeki zararlı etkileri kanser gelişim sürecinde etkili olmaktadır.
- Korunmasız Cinsel Yaşam
Cinsel yolla bulaşan, özellikle bel soğukluğu olarak bilinen “üretrit” yeterince iyi tedavi edilememişse prostatın içine geçerek prostat iltihabına (prostatit) yol açabilir. Bakterilerin neden olduğu akut prostatit iyi tedavi edilmediğinde kronik prostatite, kronik prostatit de iyi tedavi edilmediğinde kronik pelvik ağrı sendromuna (KPAS) dönüşebilir. Prostat iltihabına ilerleyen yaşlarda prostat büyümesi eşlik edebilir. Bu nedenle üretrit tedavisinde mutlaka uzun süreli antibiyotik tedavisi ile hastalık yok edilmeli. En önemlisi, cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korunma önlemleri alınmalı.
- Uzun Süreli Bisiklet Kullanmak
Araştırmalar, çok uzun süreli bisiklet kullananlarda selenin yaptığı baskının genital ve anal bölgede kas ve sinir tahrişine bağlı şikayetlerin arttığını göstermiş. Kronik pelvik ağrı sendromu olan hastaların sorgulanmasında bisiklete uzun süreli binme öyküsü olanlar var. Bu sendromda penis, testisler, kasıklar, bel ve kalçaya vuran ağrılar ve idrar yollarında ağrı olur. Boşalma sonrasında ağrı ortaya çıkabilir. Bu ağrılar sertleşme sorunu başta olmak üzere cinsel sorunları beraberinde getirir. Ayrıca, sık idrara çıkma, zor idrar yapma, sıkışma gibi şikayetler de ortaya çıkar.
[widget-161]
- Alkol Tüketimi
Uzun süreli yoğun alkol tüketimi sonucunda idrarla atılan toksik maddelerin artışına ve bağışıklık sisteminde bozulmaya bağlı olarak prostatit (prostat iltihabı) gelişimi mümkün.
- Uzun Süre Soğuğa Maruz Kalmak
Soğuk havalara vücudumuz tepki olarak hayati organlarımızı korumaya çalışır. Vücudun termostatı gibi çalışan hipotalamus bezinden salgılanan hormonların etkisiyle kan damarları kasılarak kol ve bacaklara giden kan miktarı azaltılır. Bu nedenle el ve ayaklar önce üşümeye başlar. Bu durumda idrar yollarında da aşırı yüklenmeye bağlı, ödem gelişir. Sonuçta, daha fazla idrar üretimi ve sık idrar yapma hissi ortaya çıkar.
[widget-176]
Oluşan ödem nedeniyle idrar yapmakta güçlük olabilir. Eğer kişide prostat büyümesi varsa hasta daha zor idrar yapma hatta hiç idrar yapamama sıkıntısıyla karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle soğuğa maruz kalanlarda sistit ve prostat iltihabı sık görülür. Prostat sağlığı için yapılacaklar ve alınacak önlemleri öğrenmek için ürolog desteği almak önemlidir.
[widget-129]