+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Peyronie Hastalığı Nedir? Peyronie Hastalığı Belirtileri Nelerdir

Peyronie Hastalığı Nedir? Ne Kadar Sıktır?

Peyroni hastalığı sonrasında oluşan penis eğrilidir. Peyroni hastalığı halk arasında penis eğriliği olarak bilinir. Peyronie hastalığında, penisin sertleşen dokusunun (korpus kavernozum) etrafını saran sert kılıf (tunika albuginea) içinde gelişen skar dokuları peniste ağrı ve eğriliğe neden olur. Skar dokusu tunika albugineada kontraktür denilen çekilmeye, bükülmeye, eğrilmeye neden olur. Penis dokusu skar dokularının bulunduğu yerlerde esnekliğini kaybeder. Peyroni hastalığında akut dönemde, penis sönük vaziyette ve erekte haldeyken de ağrı hissedilir. Kronik dönemde ağrı azalır veya kaybolur, ancak peniste ciddi şekil bozukluğuna, eğriliğe neden olur. Bu aşamada ereksiyon halinde  ve ilişki sırasında peniste ağrı, cinsel ilişkide zorlanma hatta ilişki imkansız hale gelir. Ayrıca, penis yapısı bozulduğu için peniste sertleşme sorunu da ortaya çıkabilir.

Yapılan araştırmalar sonucunda Peyroni hastalığının 40 ile 70 yaş arasındaki erkeklerin %1 ile %23’ünü etkilediği tespit edilmiştir. 30’lu yaşlardaki erkeklerde de görülebilen penis eğriliği, daha genç erkeklerde çok nadir görülmektedir. Ergenlik döneminde görülen penis eğrilikleri çoğunlukla doğuştan gelen eğriliklerdir. Peyroni hastalığı görülme riski yaşla beraber artmaktadır. Peyroni hastalığı belirtileri görüldüğünde mutlaka tedavi gerekmektedir. Aksi taktirde geri dönüşü olmayan hasarlar ile karşılaşılabilir.

[widget-135]

 

Peyroni Hastalığı Neden Olur? Genetik Faktörlerin Etkisi Var Mı?

Peyroni hastalığı neden olur sorusu en merak edilen sorulardan biridir. Peyroni hastalığı sebepleri tam olarak belirlenememiştir. Ancak bir takım faktörlerin penis eğriliği oluşumuna neden olduğu bilinmektedir.

Peyroni hastalığının nedenleri arasında en önemlisi peniste tekrarlanan seksüel veya seksüel olmayan hasarlanmadır. Penisin cinsel ilişki sırasında, spor aktiviteleri veya bir kaza sonucu hasar görmesi mümkündür. İyileşme süreci sırasında, skar dokusunun düzensiz bir şekilde oluşması sonucu Peyroni plakları oluşur.

Ailesinde Peyroni hastalığı olan kişilerde hastalığın görülme riski artmaktadır. Yani genetik yatkınlık çok önemlidir.

İlerleyen yaş ile birlikte Peyroni hastalığı görülme riski artmaktadır.

Sertleşme sorunu olan diyabetli (şeker hastalığı) hastalarda Peyroni hastalığı görülme riski 4-5 defa artmaktadır.

Ancak bazı hastalarda herhangi bir yaralanma olmaması bu durumun Peyroni hastalığının tek nedeni olmadığını göstermiştir. Diğer bir önemli nedenin genetik yatkınlık olduğu düşünülüyor. Çünkü penise alınan hasar her hastada skarlı plak dokusu oluşumuna neden olmamaktadır. Otoimmün bir hastalık veya bir bağ dokusu hastalığı olabileceği yönünde de güçlü görüşler vardır. Dupuytren kontraktürü, plantar fasiyit ve skleroderma gibi bağ dokusu hastalıkları ve sistemik lupus eritematöz, Sjögren sendromu ve Behçet hastalığı gibi otoimmün hastalıkları olanlarda Peyroni hastalığı görülme riski artmaktadır. Ayrıca, yoğun sigara içenlerde de Peyroni hastalığı daha sık görülmektedir. Oluşan skar dokularının kanser ile tümör ile bir ilgisi yoktur. Peyroni hastalığına neden olan durumlar hala araştırılmaktadır.

Peyroni Hastalığı Belirtileri

Peyroni hastalığı belirtileri aniden ortaya çıkabilir veya yavaş yavaş gelişebilir. Peyronie tedavisi için belirtilerin nasıl ilerlediği önemlidir. En yaygın Peyroni hastalığı belirtileri şunlardır;

Peyroni hastalığı 2 dönemden oluşan bir süreç sergiler:

Akut dönem: 12-18 ay sürer. Ağrı ve skar dokusu belirgindir.

  • Ağrı: Ereksiyon olsun ya da olmasın penis ağrılarının görülmesi Peyroni hastalığının ilk belirtisi olup, doktora başvuru nedenidir.
  • Yara (iyileşme) dokusu: Peyroni hastalığı belirtileri arasında iyileşme dokusu oluşumu bulunmaktadır. Peyroni hastalığının gelişimi söz konusu olduğunda bu yara dokuları penis cildinin altında düz topaklar veya sert dokular olarak hissedilebilir.
  • Ereksiyon halinde veya ilişki sırasında peniste ağrı: En önemli belirti ereksiyon sırasında daha belirgin hale gelen penis ağrısıdır.

Kronik dönem: 12-18 ay sürer. Ağrı hafiflemiş veya kaybolmuştur. Skar dokusu ve eğrilik stabilleşmiştir.

  • Peniste bükülme: Penisin yukarı, aşağı ya da bir tarafa bükülmesi, eğrilmesi Peyroni hastalığının önemli belirtileri arasındadır. Bazı durumlarda penisin bazı bölümlerinin incelmesi ya da bazı bölümlerinde aşırı şişme gibi durumlarda kum saati görünümü olabilir.
  • Ereksiyon problemleri: Peyroni hastalığı belirtileri arasında en sık görüleni ereksiyon problemlerinin yaşanmasıdır. Peyroni hastalığı sertleşme olmamasına veya sürdürme problemlerine neden olabilmektedir.
  • Penisin kısalması: Peyroni hastalığı belirtileri arasında penis kısalması da vardır.

Peyronie hastalığı belirtileri olarak yukarıda bahsettiğimiz tüm belirtileri başka hastalıklar nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir. Ancak bu belirtilerden bir veya birkaçının gözlemlenmesi durumunda acil olarak yardım almakta fayda vardır.

Ayrıca hastalık nedeniyle hastada depresyon, anksiyete, kişisel ilişkilerinde bozulmalar sıklıkla görülmektedir.

[widget-134]

Peyroni Hastalığı Risk Faktörlerine Karşı Önleminizi Alın!

Peniste tekrarlanan zedelenmeler her zaman Peyroni hastalığına neden olmaz. Bununla birlikte, Peyroni hastalığının oluşumuna katkıda bulunabilecek bazı risk faktörleri bulunmaktadır.

Eğer ailede Peyroni hastalığı görülen bir erkek varsa kişinin bu hastalığa yakalanma ihtimali daha yüksektir. Bağ dokusu bozukluğu olan erkeklerde peyroni hastalığı gelişme riski artmaktadır. Peyroni hastalığı özellikle 55 yaş üzeri erkeklerde görülmekle beraber yaşla beraber sorunun ortaya çıkma riski de artmaktadır.

Biliyor musunuz?

40 ile 70 yaş arasındaki her 100 erkekten 1 ile 4’ünde (yüzde 3.7) görüldüğü bildirilmiştir. 50 ila 70 yaş arasındaki erkeklerde görülme oranı yüzde 7’ye yükselmektedir.

Peyroni hastalığı risk faktörleri hastalığın oluşma riskini arttırsa da bazen bu risk faktörlerinin görülmediği kişilerde de penis eğriliği sorunu yaşanmaktadır. Bu hastalarda genetik yatkınlık önemli rol üstlenmektedir.

Peyroni hastalığı nedenleri, peyroni hastalığı belirtileri ve peyronie tedavisi ile alakalı daha detaylı bilgi için üroloji doktoru Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimize danışmayı unutmayın.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05