- Konu Başlıkları
- Erken Boşalıyorum Ne Yapmalıyım?
- 1-Erken Boşalma Nedir?
- 2-Erken Boşalma Sorunu Her Erkekte Görülür mü?
- 3-Sağlıklı Bir Erkek Ne Kadar Sürede Boşalır?
- 4-Erken Boşalma Neden Olur?
- 5-Erken Boşalma Sorunu İçin Hangi Bölümden Randevu Almak Gerekir?
- 6-Erken Boşalma Nasıl Düzelir?
- 7-Erken Boşalma Tedavi Yöntemleri Neler?
- 8-Geciktirici Etkili Kondomlar Erken Gelmeyi Önler mi?
Erken Boşalıyorum Ne Yapmalıyım?
Erkeklerin pek çoğunda yaygın olarak görülen erken boşalma sorunu, tedavi edilebilir bir durumdur. Hastaların pek çoğu, utangaçlıktan ya da durumu yeteri kadar önemsemediğinden erken boşalma tedavisine başlamakta geç kalır. Ancak cinsel hayatınızı olumsuz yönde etkileyen ve hatta aile içi olumsuzluklara yol açan bu durumla yaşamak zorunda değilsiniz.
İyi bir üroloji uzmanı tarafından çeşitli tedavi yöntemleri uygulanarak çözüme kavuşturulabilen erken gelme sorunu, fiziksel veya psikolojik olarak pek çok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Şimdi, erken boşalma ile ilgili merak edilenleri tek tek yanıtlayalım.
[widget-158]
1-Erken Boşalma Nedir?
Erken boşalma, erken gelme ya da çabuk gelme. Halk arasında pek çok şekilde isimlendirilen erken boşalma sorunu, erkeklerin cinsel ilişki sırasında beklenenden çok daha hızlı şekilde boşalması durumudur. Cinsel ilişki başladığı andan kısa bir süre sonra ya da uyarılmanın hemen ardından kontrolsüz şekilde boşalmanın gerçekleşmesidir.
2-Erken Boşalma Sorunu Her Erkekte Görülür mü?
Cinsel işlev bozuklukları içinde yer alan erken boşalma sorunu yaygındır ancak her erkekte görülmez. Cinsel sağlığı etkileyen faktörler kişiden kişiye değişir ve her erkeğin cinsel deneyimi farklıdır.
3-Sağlıklı Bir Erkek Ne Kadar Sürede Boşalır?
Sağlıklı bir erkek için ideal boşalma süresini etkileyen çeşitli faktörler vardır. İlişki süresi, uyarılma süresi, cinsel deneyim, ilişki dinamikleri, psikolojik durum, cinsel sağlık, yaş ve hastalıklar ortalama boşalma süresini etkiler. Erken boşalma olduğu gibi geç boşalma da cinsel bir sağlık sorununu işaret eder.
Araştırmalar, cinsel ilişkinin başlangıcından (penisin vajinaya girişinden) boşalmaya kadar geçen ortalama sürenin yaklaşık 5 ila 7 dakika olduğunu göstermektedir.
4-Erken Boşalma Neden Olur?
Erken boşalma sorunu fiziksel ve psikolojik nedenler olmak üzere 2 kaynağa ayrılır. Düşük testosteron seviyesi, tiroid problemleri, prostatit, sertleşme sorunu, sinir sistemi sorunları, ailede erken boşalma probleminin olması, diyabet, kalp rahatsızlıkları ve kullanılan bazı ilaçlar fiziksel erken boşalma nedenlerindendir. Psikolojik erken boşalma nedenleri ise anksiyete, depresyon, stres seviyesinin yüksekliği, cinsel ilişki travmaları ve ilişki sorunları olarak sıralanabilir. Tabii çabuk gelmenin davranışsal ve çevresel nedenleri de bulunur. Cinsel ilişki sırasında aceleci davranmak, yetersiz cinsel eğitim ya da deneyim eksikliği erken boşalma nedenleri arasında yer alır. Son olarak erken boşalma neden olur sorusunun bir diğer yanıtı da alkol ve uyuşturucu kullanımıdır, bu tarz alışkanlıklar erken gelmeyi tetikler.
5-Erken Boşalma Sorunu İçin Hangi Bölümden Randevu Almak Gerekir?
Erken boşalıyorum diyenlere ilk tavsiyemiz, bunun bir “yetememe, erkeklik, eksiklik, gurur, utanç kaynağı” olarak düşünülerek tedavinin aksatılmamasıdır. Tekrar etmek gerekirse; erken boşalma sorunu yaygın görülen bir durumdur ve tedavisi mümkündür. Erken boşalma tedavisi için üroloji uzmanı ile görüşmek gerekir. En iyi üroloji uzmanları, erken boşalma tedavisinde etkili yöntemlerle daha sağlıklı bir cinsel yaşam imkanı sunmaktadır.
6-Erken Boşalma Nasıl Düzelir?
Erken boşalma tedavisi için ilk olarak ürolog desteği almanız gerekiyor. Erken gelme sorununun nedenine bağlı olarak tedavi planı oluşturuluyor.
Ürolog, SSRI adı verilen Seçici Serotonin Geri Alım İnhibitörleri ile boşalma süresini uzatmaya yardımcı olabiliyor. Penis üzerindeki duyunun arttığı durumlarda topikal anestezik kremler ile çabuk gelme sorunu çözüme kavuşturulabiliyor. Hem sertleşeme sorunu hemde erken boşalma sorunu olan hastalarda EnPRP yöntemi oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Son yıllarda tercih edilmeye başlanan penis başına hyaluronik asit dolgusu, botoks uygulaması da erken boşalma tedavisinde kullanılıyor. Erken boşalma tedavisinde, botoksun etkisi penis üzerinde bulunan kasları geçici olarak gevşetmek ve duyarlılığı azaltmak yoluyla sağlanıyor.
Ayrıca, etkin bir başka tedavi de penis his sinirlerine pulsed radyofrekans uygulayarak aşırı his duyusunu normale çevirme tedavisidir. Erken boşalma tedavisi olarak öne sürülen selektif sinir rezeksiyonu ameliyatını önermiyoruz.
[widget-299]
7-Erken Boşalma Tedavi Yöntemleri Neler?
Üroloji uzmanı tarafından uygulanan erken boşalma tedavi yöntemleri EnPRP, dolgu, botoks, pulsed radyofrekans, ilaç tedavileri ve anestezik kremlerdir.
Tabii erken gelme problemi için cinsel terapiler de uygulanmaktadır. Cinsel terapi uzmanları ve psikologlar tarafından yapılan erken boşalma terapilerinde stres ve ilişkisel sorunlar ele alınarak erken boşalma nedenleri üzerinde durulmaktadır. Bunun dışında erken boşalma nasıl düzelir diyenler, Kegel Egzersizleri yaparak pelvik taban kaslarını da güçlendirebilir. Pelvik taban kaslarını güçlendirmek, boşalma üzerindeki kontrolü artırabilir.
Erken boşalıyorum diyenlere son önerimiz de çabuk gelme sorununun çözümü için davranışsal tedaviler kullanmalarıdır. Cinsel ilişki sırasında, boşalma anı geldiğinde penisi sıkıştırmak, boşalmayı geciktirmeye yardımcı olabilir. Cinsel ilişkide, boşalma hissi yaklaştığında durmak ve ardından tekrar başlamak da kontrolünüzü artırabilir.
8-Geciktirici Etkili Kondomlar Erken Gelmeyi Önler mi?
Kalın veya geciktirici etkili kondom kullanımı, ilişki süresinde küçük değişiklikler sağlayabilir. Ancak bu yöntem, kalıcı değildir. Kalıcı bir şekilde erken boşalma sorununun üstesinden gelmek için üroloji uzmanı randevu almak, erken boşalma tedavisi olmak gerekir.